Spordi ja kunsti lõimumispidu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simpel Sessioni võistluspargi disainer Nate Wessel võistluse treeningpäeval enda loodud meistriteosega tutvumas.
Simpel Sessioni võistluspargi disainer Nate Wessel võistluse treeningpäeval enda loodud meistriteosega tutvumas. Foto: Toomas Huik

«Tavalise inimese jaoks on näiteks trepp kõigest üks vahend, mida ta kasutab punktist A punkti B jõudmiseks, kuid meie teeme sellest omamoodi kunstiteose. Rulatajad ja trikiratturid näevad maailma hoopis teise nurga alt,» püüdis maailma kuulsaim rulaparkide disainer ja ehitaja Nate Wessel ekstreemsportlaste maailma lahti seletada.

Wessel on üks «peasüüdlasi» selles, et maailma tippratturid igal aastal jälle Eestisse Simple Sessionile tahavad tulla. «See on täiesti unikaalne võistlus terves maailmas. Iga viimane kui sõitja tahab siia tulla, sest siin on suurepärane atmosfäär,» tõstab Wessel esile ka ülejäänud korralduslikku poolt, kuid tunnistab, et ka väga erilisel võistluspargil on oma osa.

Wessel on rulaparkide ehitamisega seotud olnud suure osa oma elust. 36-aastane ameeriklane alustas juba teismelisena, esimesed tööd tegi tasuta või maksis ise peale. «Mu isa on insener ja ma tahtsin juba väiksena käe kõikidele töödele külge panna, olgu selleks kasvõi põranda lihvimine,» rääkis ta. Pikapeale kujunes ehitamisest tema elatusallikas. Esimese pargi disainis varem ka ise profisõitja elu elanud Wessel 1995. aastal. Pärast seda muutus tema elu kõvasti – üha rohkem hakkas tulema tööpakkumisi üle maailma ning kuni tänase päevani koosneb ta elu ränkraskest tööst.

Simple Sessioni pargi ehituse juures ta ise ei viibinud, kuid tavaliselt on Wessel pidevalt ise ehitusplatsil. «Selle pargi kallal töötamisega alustasin umbes pool aastat tagasi. Eelmine aasta jäi see veidi hilja peale ja seetõttu püüdsime nüüd varem alustada,» kirjeldas ta töö algfaasi. «Tallinna võistluseks valmistumine on minu jaoks aasta kõige loomingulisem aeg. Teen virnade viisi jooniseid ja lõpuks proovin need kõik kuidagi kokku panna. Pärast Simple Sessionit on mul terveks ülejäänud aastaks joonised olemas,» muigas ta.

Võistluse teeb eriliseks ja samal ajal keeruliseks see, et ühes ja samas pargis toimuvad nii rula- kui ka trikirattavõistlused. Wessel sõitis noorena küll aastaid rulaga, kuid vahetas selle seejärel ratta vastu. Parke kujundab ta eelkõige oma tunde ja arusaama järgi, kuid suhtleb palju ka profisõitjatega. «Ma näen parki kujundades oma peas kindlaid mehi mingeid trikke sooritamas. Kui mõned neist päriselt ka realiseeruvad, siis on väga eriline tunne,» selgitas Wessel, kelle sõnul ei ole võimalik parki disainida nii, et kõik rahule jäävad, eriti Simple Sessionil. «Rulatajad on tihtipeale mu peale pahased,» muigas ta.

Wesseli sõnul on ta kunstnik, niimoodi nimetas ta ennast ka profikarjääri ajal rattaga sõites. «Ma ei ole kunagi nimetanud ennast sportlaseks, kuid ega mina ei olnudki võistlussõitja. Muidugi ma võistlesin mõnel korral, kuid mitte kunagi esikoha peale,» selgitas ta, kuid lisas, et paljude jaoks on Simpel Session siiski suuremal või vähemal määral spordivõistlus. «Ma usun, et umbes pooled osalejad lähevad võistluselt võimalikult head kohta võtma, kuid teised lihtsalt naudivad seda imelist üritust.»

Mehe sõnul on rulatajad ja trikiratturid väga avatud mõtlemisega ja tavainimestel on raske aru saada, miks nad paljusid asju teevad. Wessel pole kunstnik mitte ainult hingelt, vaid ka hariduselt – matemaatikast ja inseneritööst ei tea ta oma sõnul midagi. Kaunites kunstides magistrikraadi tehes puutus ta kokku skulptuuride valmistamise ja maalimisega. Tööd meeldib talle teha omaette ja kui peakski mingid keerulisemaid arvutusi ette tulema, siis selleks on tal abimehed. Ka võistluste parimaid kohtasid taga ajavad profiratturid on tema jaoks kunstnikud, keda Wessel oma disainiga ilusamate ja hullemate trikkide juurde suunab.

Enne Tallinna võistlusega alustamist töötas Wessel ülisuure Red Bull Skylinesi projekti juures, mille jaoks loodi Pariisis asuvasse Grand Palais des Champs-Elysées’sse hiiglaslik võistlusala trikiratturitele. «Töötasin seal 72 tundi järjest, see oli üks mu suurimaid projekte,» rääkis Wessel. Tema disainitud ja ehitatud kunstiteoseid on nähtud kõikjal maailmas – paljud suurimad püsivad rulapargid on Wesseli loodud ja pikalt töötas ta ekstreemspordi suur­ürituse X Games juures. «Nägin mingit tabelit, kus oli esile toodud maailma kümme parimat parki. Koguni viis tükki neist olid minu tehtud. Olen ülimalt õnnelik, et inimestele meeldib minu tehtud töö,» sõnas ta.

Aasta ringi palju reisiv ja töötav mees elab küll oma unelmate elu ja teeb oma unistuste tööd, kuid kinnitab, et perekonna jaoks ei jätku kunagi piisavalt aega. «Mul on naine ja kaks tütart. Maailmas ei ole midagi paremat kui oma perekonnaga aega veeta,» mõtiskles ta. Oma tütardel ei keela ta ekstreemspordiga tegelemist, kuigi teab, kui ohtlik see olla võib. Wessel on oma karjääri jooksul teinud läbi kaheksa suuremat operatsiooni. «Õlad ja selg on täiesti läbi ning ka mäluga on probleeme. Olen aastate jooksul saanud palju peatraumasid. Vahel vaatan videoid, kus ma sõidan, kuid endal pole aimugi, et ma seal olnud olen,» kirjeldas ta.

Intervjuu ajal käisid kümned ratturid Wesseli juures ja kiitsid kõik kunstnikku suurepäraselt disainitud pargi eest, mis laseb trikiratturitel oma kunstiteoseid Eesti rahvale näidata. «Naudin võistluse vaatamist väga. Saan oma disainiga aidata neil väga hulle trikke teha. Mulle meeldib panna sõitjaid raskesse olukorda, aga kui nad sealt välja tulevad, siis see on suurepärane,» kirjeldas ta oma järgnevate päevade plaani: lihtsalt võistlust vaadata ja nautida.


Ajakava

Laupäev, 16.03

•    11.00 – 14.00 rula kvalifikatsioonid

•    14.30 – 16.45 BMXi kvalifikatsioon (I grupp)

•    17.15 – 19.30 BMXi kvalifikatsioon (II grupp)

•    20.00 – 22.00 BMXi kvalifikatsioon (III grupp)

Pühapäev, 17.03

•    11.30 – 13.30 rula poolfinaal

•    14.00 – 15.30 rula finaal

•    15.30 – 16.00 rula parima triki võistlus

•    16.20 – 16.50 BMXi parima triki võistlus

•    17.20 – 18.00 Sister Session

•    19.00 – 21.15 BMXi finaalid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles