Novosjolov tahab seda, mis puudu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti parim vehkleja Nikolai Novosjolov kuulab treener Igor Tšikinjovi näpunäiteid.
Eesti parim vehkleja Nikolai Novosjolov kuulab treener Igor Tšikinjovi näpunäiteid. Foto: Andres Haabu / Postimees

Nikolai Novosjolov on sõlminud endaga hinges rahu. Londoni olümpiamängude ebaõnnestumine ei püsi enam ränkraske taagana epeevehklemise eksmaailmameistri õlgadel. Uueks hooajaks ja uuteks tiitlivõistlusteks valmistub ta puhta lehena ja lõpuks ometi ka ametlikult oma treeneri Igor Tšikinjovi juhendamisel.

«Ei saa ju kaua põdeda! Juhtunut tuleb kohe analüüsida, põhjused välja selgitada ja siis edasi minna,» rääkis Novosjolov, kelle sõnul sobis olümpiašokist toibumiseks jäänud perioodi ideaalselt ka staaride uisusaates osalemine. «See aitas mõtted mujale viia.» Sportlases suurt masendust tekitanud Londoni olümpia vehklemisturniirist on möödas seitse ja pool kuud ning Novosjolov on püsitanud endale lähiaastateks uued eesmärgid.

«Tahaksin saada seda, mis mul seni puudu, ja vahepeal ka midagi veel,» viitas Novosjolov Rio de Janeiro olümpiamängudele ja vahepealsetele MM- ja EM-võistlustele. «Otsustasime treeneriga, et teeme seekord asju teistmoodi ja sätime tippvormi tiitlivõistlusteks. MK-etapid oleksid tõsisteks treeninguteks, kuhu lähen suurte koormuste pealt.»

Euroopa meistrivõistlused peetakse juunis, maailma parim vehkleja selgitatakse välja alles augustis. Nendeks võistlusteks valmistumine ei tähenda siiski seda, et MK-etappe võetakse kergekäeliselt. Tšikinjovi sõnul tuleb Londoni olümpia eel maailma edetabelis liidrikohta hoidnud Novosjolovil pingutada kasvõi selle nimel, et pääseda nende valitute sekka, kes saavad MMil esimesest ringist vabaks.  

«Ma pole loobunud soovist jõuda kõrgete tulemusteni ka MK-etappidel, võistlustel lähen alati maksimumi peale,» kinnitas laupäeval Tallinna Mõõgal 17. koha saanud Novosjolov. «Plaan on osaleda kõikidel MK-etappidel, väike küsimärk on vaid Brasiilia, mis asub kaugel ja kuhu sõitmine on kallis.»

Plaanid on küll ilusad, kuid tegelikult pole Novosjolovil selle kõige jaoks veel rahalist katet. Ta kinnitas, et finantsküsimusi püüavad lahendada alaliidu töötajad ning raha muretsemisega tegelevad ka mänedžer ja teised tema tiimiga koos töötavad inimesed. Vaatamata nende kõigi pingutusele on aga ikkagi osa rahast veel puudu.

Sportlase põhiline töö on siiski treenimine. Treener Tšikinjovi sõnul lõi Tallinnas välja see, et Novosjolov pole viimased pool aastat kuigi tõsiselt harjutanud. Enamik energiat on kulunud hoopis tulevikuplaanide koostamisele ja tema kui treeneri Eestisse toomisele.

«Leppisime küll kokku, et töötame järgmised neli aastat koos, kuid polnud selge, kuidas see kõik õnnestub – kas tema tuleb Rootsi või hakkan mina siin käima. Loodetavasti saab aga kõik lahenduse, sest kui asjad paigas, on ka kergem töötada,» rääkis viimastel aastatel Rootsi koondise peatreenerina tegutsenud Tšikinjov. Nüüdseks on tema tööleping rootslastega lõppenud.

Täna lähevad Novosjolov ja Tšikinjov alaliidu presidendi Margus Hansoni jutule, et edasise tegevuse suhtes kokkuleppele jõuda. Suure tõenäosusega saab Tšikinjovist ka Eesti meeste koondise peatreener.   

Novosjolovi sõnul alustas ta siiski uueks hooajaks ettevalmistust juba ammu. Esialgu oli rõhk üldkehalisel treeningul, kuid nüüd, kui Tšikinjov on igapäevaselt tema kõrval, on vehklemise osa suurenenud.

«Töö käib selle nimel, et olla EMil ja MMil väga heas vormis,» lausus Novosjolov ja rõhutas veel kord selles töös treeneri tähtsust.

«Šveitsi vehkleja Fabian Kauter rääkis ükskord, et võistlustel veheldes on tal tunne, nagu teeks ta seda kahekesi. Treener on alati kõrval ja aitab igal hetkel ning tänu sellele tunnetab ta oma eelist. Kui treener tunneb sportlast hästi, annab see kindlust – ta aitab psühholoogiliselt ja mõistagi ka vehklemise poolelt.»

Kuigi Novosjolov on maailmameistrina korra viibinud ka vehklemise kõige kõrgemas tipus, ei looda ta positsioonide taastamisel juba läbiproovitud stiilile, vaid teab, et peab midagi muutma.

«Alati peab arenema, kõik asjad ju uuenevad. Kui täna ostad arvuti, on see homme juba vananenud, samamoodi on vehklemises – täna võitsid vastast ühtmoodi, kuid homme sama stiiliga enam edu ei saavuta,» arutles ta. «Heaks näiteks on siin Tallinnas võidutsenud Max Haeinzer. Ka temal ebaõnnestus olümpial totaalselt, kuid praegu on ta terav ja väga heas vormis.»

Segadus viis kaotuseni

Tallinnas toimunud vehklemise MK-etapi meeskonnavõistluse pronksimatš kujunes Eesti koondise jaoks dramaatiliseks. Nikolai Novosjolov alustas Ungari vastu viimast vahetust kolmepunktilisest kaotusseisust, kuid suutis viigistada.

Lisaminutiks loositi prioriteet ungarlastele, kuid Novosjolov arvas vastupidist. Seepärast ei võtnud ta lisaajal ette ühtegi rünnakualget. Kui ta lõpuks oma eksitust mõistis, üritas ta allesjäänud nappide sekundite jooksul torget sooritada, kuid ei suutnud.

«Nikolai oli nii fokuseeritud, et oli oma prioriteedis kindel,» rääkis treener Igor Tšikinjov. «See oli tegelikult minu viga, treenerina pean vaatama, kelle kasuks loos läheb. Sellist asja ei tohiks tegelikult juhtuda. Kogu selle loo juures oli aga hea see, et kogu meeskond tegi suurepärast tööd. Ma ei mäletagi, millal Eesti meeskond viimati MK-etapil esikolmikusse jõudis.»

«Loomulikult tekitas selline kaotus nördimust,» tunnistas Novosjolov. «Olnuks see veel mingi suvaline matš, aga tuled kaotusseisust välja ja nii lollisti prioriteediga kaotada…»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles