Leegionäride superseeria jättis Kalevile võimaluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi leegionäridel (vasakult) Armands Škelel, Frank Elegaril, Keith McLeodil ja Ty Abbottil oli eile põhjust rõõmustamiseks.
Kalevi leegionäridel (vasakult) Armands Škelel, Frank Elegaril, Keith McLeodil ja Ty Abbottil oli eile põhjust rõõmustamiseks. Foto: Toomas Huik

Kalev/Cramo korvpallimeeskond alistas Balti liiga poolfinaali avavaatuses kodus Ventspilsi 64:61.

Kas kolmepunktilisest edust piisab? Kas korduskohtumises suudetakse samamoodi ründelauas domineerida ja kas vabaviskeid tabatakse otsustavas vaatuses senisest paremini? Ja mis pagana kavaluseks oli vastaste treeneri Roberts Štelmahersi otsus anda Sandis Valtersile poolfinaali avamängu ajal lihtsalt puhkepäev?

Need on vaid mõned küsimused, mis tekkisid Kalev/Cramo ja Ventspilsi vahelise Balti liiga poolfinaali avakohtumise põhjal, mis lõppes Kalevi võiduga 64:61. Vastustega tuleb oodata kõigest mõni päev – kõik saab selgeks neljapäeval, kui meeskonnad peavad Ventspilsis maha vastasseisu teise kohtumise.

«Parema meelega lähen korduskohtumisele hea mängu pealt, kui läbi häda saadud seitsmepunktilise võiduga,» lausus Kalevi peatreener Alar Varrak. «Kindlasti ei saa öelda, et olen väikse võidu pärast pettunud. Rünnakul polnud kumbki meeskond väga terav, kuid play-off’is võidab alati kaitse.»

Kuigi Kalev lubas lõpuks vastastel visata vaid 61 punkti, oldi esimesel veerandajal just kaitses püstihädas. Ventspilsi mängijad jäid kolmese joone taga vabaks ja pommitasid eemalt täpselt. Kümne minutiga kogusid külalised 24 punkti.

«Sellise alguse järel tegime kaitses mõned korrektiivid ja enam nad nii vabalt viskele ei pääsenud,» rääkis Varrak. «Kordusmängus tuleb vastane hoida samuti 60 punkti peal, sellisel juhul suudame sellest paarist ise edasi minna.»

Kalev tegi teise veerandaja lõpus 15:0 spurdi ja jätkas seda korviga ka kolmanda veerand­aja sissejuhatuseks. Kohtumise helgeimal hetkel polnud aga platsil ühtegi eestlast. Varrak ei teinud sellest probleemi.

«Mängime nende meestega, kes meil on. Oleks meil 12 eestlast, mängiksime nendega, aga meil ju ei ole,» nentis ta. «Leegionärid tõid meid raskest seisust välja ja ma ei näinud mingit põhjust neid välja vahetada. Korvi all toimis ju Bamba Falli ja Frank Elegari koostöö väga hästi ning Keith McLeod oli pärast vigastusest tingitud pausi hea.» Fall ja Elegar said mõlemad kätte 14 lauapalli. Seejuures teenis vahetusest sekkunud Elegar kalevlastest kõige rohkem mänguminuteid.

«Minu ülesanne oligi tulla pingilt ja anda meeskonnale tõuge juurde. Mäng toimis meil üsna hästi. Nüüd tuleb meil ka korduskohtumises teha korralik esitus,» rääkis Elegar. «Kohtumine oli väga raske ning mõlemad meeskonnad näitasid head korvpalli. Jäime alguses raskesse seisu, kuid suutsime kaitsemängu parandada ning Bamba ja Frank suutsid lauavõitluses domineerida,» lisas Ty Abbott, kelle hinnangul oli vastas hea meeskond.

Varraku sõnul polnud tal selget ettekujutust, mida Ventspilsi meeskonnalt oodata. Mäng kujunes väga tihkeks ja pingeliseks ning Varrak on veendunud, et sarnane pilt avaneb ka korduskohtumise ajal ja kalevlaste kolmepunktiline edu ei tähenda suurt midagi.

Sama meelt oli Ventspilsi peatreener Roberts Štelmahers. «Poolfinaal on ikkagi eriline. Nendele, kes korvpallist midagi jagavad, peaks selline mäng meeldima. Siin ei ole tavalisi kergeid pealtpanekuid, vaid seda kõike tehakse vere hinnaga,» sõnas lätlane.

Kalevlastele valmistas suurimat peavalu Ventspilsi ameeriklasest tagamehe Florian Campbelli pidurdamine. Neli kolmest tabanud mees kogus lõpuks 18 punkti ja andis viis söötu. «Valmistusime kohtumiseks sellise video põhjal, kus Campbell vigastuse tõttu puudus. Seepärast vaatasin spetsiaalselt ka ühte kuutagust mängu, kuid ta suutis meid ikkagi üllatada,» tunnistas Varrak. «Teises mängus me juba teame, kuidas tema vastu tegutseda.»

Samas jäi Ventspilsil tagataskusse veel üks trump – kogenud viskemees Sandis Valters oli eile küll Tallinnas kohal, ent mänguprotokolli teda ei kantud. «Andsin Valtersile puhkepäeva. Ta on terve ning neljapäeval ka kindlasti platsil,» teatas Štelmahers. Anda poolfinaali avamängu ajal puhkepäev … kas selle kõige taga pole mingi kavalus? «Võimalik!» vastas Ventspilsi treener sellele mõttekäigule.

Täna on Kalevil tavaline treeningpäev, kodusaalis harjutatakse ka kolmapäeva hommikul ning seejärel võetakse suund Läti sadamalinna suunas. «Raske on öelda, kumb meeskond on nüüd favoriidi rollis. Mängisime hea mängu ja nüüd tuleb ka neljapäeval sama teha,» märkis Abbott. «Meil seisab ka ees tähtis Ühisliiga kohtumine Astanaga, kuid võtame ka Balti liigat väga tõsiselt ja tahame kindlasti finaali jõuda.»

Balti liiga

Poolfinaalseeria avakohtumine

BC Kalev/Cramo – Ventspils 64:61

Kalev/Cramo: Abbott 15, Fall 13+14 lp, Elegar 10+14 lp, Dorbek 8, McLeod 8, Škele 8, Wilkinson 2, Sokk 0, Kajupank 0.

Ventspils: Campbell 18, Sims 10, Timma 8, Meiers 8, Berzins 8, Zakis 5, Vairogs 4, Laksa 0, Lejasmeiers 0.

Korduskohtumine peetakse neljapäeval Ventspilsis.

Teises poolfinaalseerias kohtuvad

Prienai – Riia Barons (mängud toimuvad 20. ja 22. märtsil).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles