Kokkulepet rikkunud Vettel vedas tiimikaaslast alt

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastuolulisel moel etapivõidu võtnud Sebastian Vettel (keskel) jättis tiimikaaslase Mark Webberi (vasakul) hapu näoga.
Vastuolulisel moel etapivõidu võtnud Sebastian Vettel (keskel) jättis tiimikaaslase Mark Webberi (vasakul) hapu näoga. Foto: Reuters/ScanPix

Kolmekordne maailmameister Sebastian Vettel saavutas käimasoleva vormel-1 hooaja teisel etapil oma selle aasta esimese võidu, kuid vaatamata esikohale tuleb tal tiimis palju selgitamist. Erimeelsusi meeskonnakaaslastega tuli ette ka Mercedeses, mille piloodid jagasid kolmandat ja neljandat kohta.

Kui eilne võistlus muidu kõige põnevamate killast ei olnud, siis kaksikvõidu saavutanud Red Bulli pilootidel oli omavahel pärast nii mõndagi arutada. Mark Webber oli endale Malaisias kätte võidelnud liidrikoha ning liikus võidu poole ja tema tiimikaaslane Vettel hoidis teist kohta, kui Red Bulli tiim otsustas, et sellistel kohtadel tuleb ka üle lõpujoone tulla, mitte enam riskima hakata.

Valitsev maailmameister ei olnud aga asjade käiguga rahul ning meeskonna käsku eirates möödus siiski tiimikaaslasest. Kuigi kõik sooviksid kindlasti näha pingelist võidusõitu kuni finišini, ei osanud Webber tekkinud olukorras tiimikaaslase rünnakut oodatagi ja oli hiljem õigusega pahane.

«Pärast viimast boksipeatust teatas tiim, et võistlus on meie jaoks nüüd läbi ja peame rahulikult lõpuni sõitma. Enne võistlust räägitakse alati, et jälgige hoolega rehve ja tooge auto turvaliselt koju. Täna tegi Sebastian lõpus ise otsuse, tiim toetab teda nagu alati ja nii need asjad käivad,» teatas pettunud Webber Eurospordi vahendusel.

Vettel käitus juba teisel positsioonil sõites oma tiimikaaslase suhtes üleolevalt ja näitas seda ka väga häälekalt välja. «Koristage see Webber mu teelt, ta on liiga aeglane,» teatas Vettel raadio teel tiimile.

Hiljem tunnistas ka Red Bulli mootorispordi direktor Helmut Marko, et meeskonnasisene heitlus väljus kontrolli alt. «Selline asi tekitab meeskonnas palju pingeid ja aega tagasi keerata ei saa. Sebastiani jaoks on äärmiselt raske lihtsalt rahulikult lõpuni sõita, kui meile öeldakse, et tooge masinad üle lõpujoone. Mulle öeldi kaks korda, et me ei hakkaks omavahel võistlema,» lisas Webber veel BBC-le. «Enne järgmist etappi lähen ja surfan Austraalias, et närve rahustada.»

Kui teisena lõpetanud austraallane paiskas välja kõik, mida ta olukorrast arvas, siis Vettel oli pärast võistlust samuti morni olemisega ega nautinud oma võitu nagu tavaliselt. Pealegi tunnistas ta ka oma eksimust. «Keerasin täna paraja käki kokku. Olen patuoinas. Võlgnen Markile vabanduse. Ma pole selle võidu üle eriti uhke, sest Mark oleks pidanud poodiumi kõrgeimal astmel olema,» ütles Vettel.

Erimeelsusi oli eile ka Mercedese tiimis, kui Lewis Hamilton tuli üle lõpujoone kolmandana ja temast paremat kiirust näidanud Nico Rosberg pidi leppima neljanda kohaga. Erinevalt Vettelist täitis Rosberg aga tiimi käsku.

«Ma olen võimeline sõitma palju kiiremini,» teatas Rosberg võistluse ajal meeskonnale. Mercedese boss Ross Brawn teatas seejärel, et kõik möödumised  on keelatud ja nendel positsioonidel tuleb võistlus ka lõpetada. Justkui protesti märgiks ei jäänud Rosberg siiski tiimikaaslasest palju maha, vaid sõitis Hamiltoni tuules edasi.

Nii võiski eile autasustamisel näha kolme nukra näoga meest: Vettel oli pettunud, kuna oli röövinud tiimikaaslaselt võidu, Webber oli pahane Vetteli käitumise peale ning Hamilton tundis piinlikkust tiimilt tulnud korralduse tõttu. «Nico peaks minu asemel poodiumil olema,» märkis Hamilton pärast sõitu.

Mercedese ridades kihutava britiga leidis aset veel üks kummaline vahejuhtum: ta keeras boksiteel ekslikult McLareni boksi, kuid taipas oma eksimust kiiresti. «Sõitsin nii palju aastaid McLarenis ja ajasin täna kogemata boksid segamini,» sõnas Hamilton BBC vahendusel. «Palun oma meeskonnalt vabandust.»

MM-sarja üldarvestuses tõusis Vettel ka üldliidriks, Austraalias võidutsenud Kimi Räikkönen oli eile seitsmes ning üldarvestuses hoiab ta nüüd teist positsiooni.

Vormel-1

Malaisia GP tulemused:

1. Sebastian Vettel (Red Bull), 2. Mark Webber (Red Bull), 3. Lewis Hamilton (Mercedes), 4. Nico Rosberg (Mercedes), 5. Felipe Massa (Ferrari), 6. Romain Grosjean (Lotus).

MM-sarja üldseis:

1. Sebastian Vettel (Red Bull) 40 punkti, 2. Kimi Räikkönen (Lotus) 31, 3. Mark Webber (Red Bull) 26, 4. Lewis Hamilton (Mercedes) 25, 5. Felipe Massa (Ferrari) 22, 6. Fernando Alonso (Ferrari) 18.

Konstruktorite karikas: 1. Red Bull 66 punkti, 2. Lotus 40, 3. Ferrari 40, 4. Mercedes 37, 5. Force India 10, 6. Sauber 4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles