Veerpalu kaitsja Ilmar-Erik Aavakivi: tõenäoliselt on kõnesolev otsus ka vahekohtunike arutelude ja teatud kompromissi tulemus

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu Otepää MK-etapil Tehvandi tõusul.
Andrus Veerpalu Otepää MK-etapil Tehvandi tõusul. Foto: Raigo Pajula

Suusataja Andrus Veerpalu Rahvusvahelises Spordiarbitraaži kohtus (CAS) esindanud vandeadvokaat Ilmar-Erik Aavakivi sõnul on kohtu otsuses olev viide kasvuhormooni kasutamisele tõenäoliselt kohtunike aruteludes sündinud kompromiss.

«Tõenäoliselt on kõnesolev otsus ja pressiteade ka vahekohtunike arutelude ja teatud kompromissi tulemused. Kõnesolev märkus võib olla lisatud vahekohtunike erinevate arvamuste tasakaalustamiseks,» ütles Aavakivi BNS-ile.

Ta lisas, et kokkuvõttes on kohtuotsus siiski õigeksmõistev.

Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus tühistas teisipäeval suusataja Andrus Veerpalule määratud kolmeaastase võistluskeelu, kuid märkis, et juhtumi puhul viitavad paljud tegurid sellele, et Veerpalu tarvitas kasvuhormooni.

Juhtumiga tegeles CAS-i komisjon, kuhu kuulusid president Romano Subiotto, Olli Rauste ja professor Massimo Coccia. Komisjon leidis, et FIS on näidanud nende jaoks rahuldaval määral, et test on usaldusväärne meetod kasvuhormooni kuritarvitamise kohta profispordis ning põhineb teaduslikult õigetel eeldustel ja meetoditel.

«Kuid piirmäärade sätestamisel kasutatud protseduuri osas, mis on olulised «valepositiivsete» testide vältimiseks, ei olnud FIS-i tõendamismeetod vajalikul tasemel,» märkis CAS-i komisjon.    

Kokkuvõttes märkis komisjon, et antud juhtumi puhul on palju tegureid, mis kalduvad viitama, et Andrus Veerpalu tõepoolest manustas kehavälist kasvuhormooni, ent kuna WADA piirmäärade sätestamise uuringute statistilises küljes on leitud protseduurilisi vigu, ei ole võimalik FIS-i dopinguvastaste reeglite rikkumist kinnitada. Seetõttu tühistas komisjon FIS-i dopingupaneeli otsusega Veerpalule määratud kolmeaastase võistluskeelu.

12. septembril 2011 esitas Andrus Veerpalu CAS-ile apellatsiooni, taotledes FIS-i dopingukomisjoni otsuse tühistamist. Sportlane väitis, et kasvuhormooni test oli ebausaldusväärne neljal põhjusel. Veerpalu väitel on test puudulik ja teaduslikult kehtetu, eeskätt mitteusaldusväärsete piirmäärade sätestamise tõttu. Teiseks märkis sportlane kaebuses, et laboratooriumil puudus testi tegemiseks akrediteering. Ka leidis Veerpalu, et dopingukontrolli ametnik ja laboratoorium sooritasid protseduuri ebakorrektselt. Samuti märkis Veerpalu, et sportlase individuaalsed omadused muudavad igasuguse positiivse testi tulemuse tähendusetuks.

29. jaanuaril 2011 tegi Maailma Anti-Dopingu Agentuuri (WADA) dopingukontrolli ametnik Andrus Veerpalule Otepääl võistlusvälise dopingukontrolli. Proove analüüsis WADA akrediteeritud labor Saksamaal Kölnis Saksa spordikõrgkoolis. A- ja B-proovide tulemused andsid rekombinantse ehk kehavälise kasvuhormooni leiu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles