Advokaat Pilv: Veerpalu rollis ei tahaks keegi olla

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pilv koos Andrus Veerpaluga kaks aastat tagasi toimunud pressikonverentsil.
Aivar Pilv koos Andrus Veerpaluga kaks aastat tagasi toimunud pressikonverentsil. Foto: Mihkel Maripuu

«Sellises rollis ei tahaks küll olla keegi. Väliselt on ta kõike vapralt talunud, aga see, mis toimub temas endas … seda oskab seletada vaid tema ise. Ükski kõrvalseisja ei suuda seda endale ette kujutada, ükskõik, kuidas ta seda ka püüaks,» rääkis advokaat Aivar Pilv oma kaitsealuse Andrus Veerpalu viimase kahe aasta üleelamistest.

Eile sai Veerpalu jaoks elu keerulisem etapp läbi – Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) tühistas talle dopingu tarvitamise eest määratud kolmeaastase võistluskeelu.

Kogu kaitsemeeskonna tegevust juhtinud Pilve sõnul oligi eestlaste jaoks positiivse otsuse taga eelkõige meeskonna võit. «Tegemist on väga hea otsusega ja praegu on väga hea tunne,» lausus eile Valgevenes tööreisil viibinud Pilv. «See oli kogu meeskonna võit, kuid väga suur osa oli meie tiimi kuulunud teadlastel. Protsessi viimane osa oligi juba paljuski teaduslik analüüs ja võitlus. Eksperdid tegid ära väga suure töö.»

Pilv tunnistas, et kui ta kaks aastat tagasi nõustus Veerpalu esindama, oli kogu loos väga palju lahtisi küsimusi, millele tuli leida vastused. Kuid ta uskus Veerpalu väidet süütuse kohta ning see kannustas teda tegutsema.

«Advokaat peab oma klienti uskuma,» märkis ta ning lisas, et esialgu FISi poolt süüdimõistva otsuse toonud protsessis hakkasid asjad paremuse poole liikuma spordikohtus toimunud kuulamiste teisel päeval.

«Siis oli tunda, et kohus suhtub mõlema poole väidetesse väga tõsiselt,» märkis ta. «Pärast sisulise arutelu lõppu, kui kohus hakkab otsust langetama, ei saa tavaliselt tõendeid juurde lisada, kuid seekord pöördus kohus korduvalt meie poole uute tõendite ja väidete esitamiseks. Sain aru, et probleem on olemas ning asjade selline käik lisas kindlust.»

Pilve ei häirinud ka CASi otsuses leiduv lause, kus väidetakse, et mitmed faktorid viitavad sellele, et Veerpalu tõepoolest tarvitas välistekkelist kasvuhormooni, kuid kuna testi piirväärtusi käsitleti valesti, tuleb karistus tühistada.

«Kohtupidamise kuldne reegel on see, et argument on kasutatav siis, kui seda suudetakse tõendada ja tõestada,» sõnas Pilv, kelle hinnangul oli tegemist tõendamata väidetega. Samamoodi ei näinud advokaat probleemi selles, et CAS lükkas enamiku kaitsemeeskonna argumente ja väiteid ümber.

«Klienti kaitstes tuleb kasutada kõiki enda käsutuses olevaid fakte ning kogu pakett pannakse korraga lauale. See ei tähenda, et kui ühtedest argumentidest pole abi, siis otsitakse uued võimalused. Minu pikaajalise töökogemuse juures on see kõik täiesti tavaline.» Pilv lisas, et lõpuks tuleb hinnangute andmisel lähtuda ikkagi kohtu otsusest.

Veerpalu kohta käiva otsuse väljakuulutamise eel valitses kaitsetiimis teadmatus. Viimati esitasid nad kohtule oma tõendeid ja argumente veebruaris, ent seejärel valitses CASi poolt vaikus. Kogu info, mis otsuse väljakuulutamise kohta laekus, edastas Pilve büroo meediale.

Kuna Veerpalu mõisteti õigeks, on tal ilmselt võimalik nõuda määratud karistuse ja koos sellega kaasnenud moraalse kahju eest kahjutasu.

Pilve sõnul pole nad seda küsimust siiani arutanud, kuna see tundus veidike ennatlik. «Keskendusime sisulisele võitlusele,» lausus Pilv.

Esialgu on kindel vaid see, et vastavalt CASi otsusele peab Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) maksma Veerpalule kulude katteks 10 000 Šveitsi franki ehk 8200 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles