Alaver: kohtuotsuse väide on hüpoteetiline

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver
Mati Alaver Foto: Priit Simson

Treener Mati Alaver ütles ETV «Aktuaalsele Kaamerale» antud intervjuus, et Andrus Veerpalu kohtuotsuses viidatud võimalus kehavälise kasvuhormooni kasutamise kohta on vaid hüpoteetiline väide, millega CAS võimaldas WADA-l säilitada oma mainet.

Kuidas kohtuotsust hindate, on see nüüd see, mida eeldasite ja ootasite?

Me olime valmis mõlemaks otsuseks. Me andsime endale aru, et vastas on siiski kaks mõjuvõimsat maailmaorganisatsiooni.

Iseenesest kolmeaastane võistluskeeld on tühistatud, see on suur võit. Samas on otsuses ka teisi tahke, siin viidatakse, et kehavälist kasvuhormooni on kasutatud. Kuidas see võis sattuda Andrus Veerpalu organismi?

Eee.. vaadake, ilu on vaataja silmades. Te praegu küll tsiteerite hüpoteese. Me peame jääma faktoloogia tasemele ja fakt on see, et Andrus Veerpalu on CASi poolt õigeks mõistetud.

Kui faktoloogiast rääkida, siis kohtuotsus ütleb mustvalgelt, et «mitmed faktorid viitavad sellele, et Andrus Veerpalu on tarvitanud kehavälist kasvuhormooni». Millega te seletate seda?

Mul on seda raske seletada, aga me võime tuua siin paralleeli Alberto Contadori looga. Nii mahukate kohtuvaidluste puhul CAS käitub reeglina nii, et ta võimaldab ka WADAl ja rahvusvahelisel alaliidul säilitada oma näo ehk viitab võimalustele ja Contadori puhul kolmele-neljale eri võimalusele, kuidas keelatud aine võis ta organismi sattuda, aga on üks põhimõtteline erinevus: mäletatavasti Alberto Contador mõistetigi süüdi, sai kaheaastase võistluskeelu. Andrus Veerpalu mõisteti õigeks.

Kui seda võrdlust kasutada, siis milline võis olla see võimalus Andrus Veerpalu puhul, kuidas aine on sattunud sportlase organismi?

Vaadake, see test ei määra kehaomase või mittekehaomase aine leidumist organismis. See on kaudne test, seepärast ka see väide on hüpoteetiline.

Iseenesest kohtuprotsessi teravik oligi suunatud sellele, et testi sisu ei ole adekvaatne, et hinnata keelatud ainete tarvitamist?

Testi sisu on võib-olla isegi õige, küll aga piirväärtused ehk küsimus sellest, millised need numbrilised väärtused peaksid olema, mille puhul saab kindlalt väita, et tegu on kasvuhormooni kasutamisega. Täna selle otsusega ju CAS tunnistab, et kasutusel olnud piirväärtused tuleb ümber vaadata ja Andrus Veerpalu õigeks mõista.

Teid ei häiri praegu see, et on õhku jäänud selle otsuse teine tahk või teine pool?

Mind on elus paljud asjad häirinud ja isegi kui tänases otsuses mingi asi häirib, siis kokkuvõttes ma olen selle otsusega väga rahul ja nii Andrus kui Eesti Suusaliit saavad uues olukorras eluga edasi minna.

Sandor Liive on öelnud, et näeks teid jällegi heameelega suusakoondise peatreenerina. Kas te lähete?

Me saame lähiajal Sandor Liivega kokku ja arutame seda küsimust.

Kindlat «ei»-d te praegu ei ütle?

Ma ei ütle praegu «ei » ega «ja».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles