Kapist välja tulnud mängija: homodel pole jalgpallis kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robbie Rogers
Robbie Rogers Foto: SCANPIX

USA jalgpallur Robbie Rogers avaldas veebruari keskel, et on gei ja lõpetab karjääri. Nüüd andis 25-aastane Rogers pärast paljastust esimese intervjuu, väites, et homoseksuaalsetel palluritel pole jalgpallis kohta.

Rogers oli alles kolmas meesjalgpallur, kes julgenud avalikult enda homoseksuaalsust tunnistada.

«Jalgpallis pole mõistagi võimalik kapist välja tulla,» rääkis ta intervjuus The Guardianile. «Kujutage ette, et peate iga päev minema trenni ja olema selle pärast tähelepanu keskpunktis. Juba praegu on mu elu olnud paras tsirkus, aga see olnuks hullumeelne.»

Rogers pidas USA koondise eest 18 mängu, Rogers kuulus Inglismaa esiliigaklubi Leeds Unitedi ridadesse, kuid oli viimati laenul Inglismaa tasemel kolmandas liigas Stevanage klubis, kust ta jaanuari lõpus lahkus. Veebruaris avaldas Rogers enda koduleheküljel, et teeb profijalgpalliga lõpu, kuna on gei.

«Tean, et asjad muutuvad ja kunagi on mängijate seas ka avalikult geisid. Ma lihtsalt ei tea, kuna see juhtub ja kaua selleks aega läheb,» sõnas ta. «Järgmine samm on mõelda, kuidas tekitada olukord, kus nii mehed kui naised tunnevad, et nad võivad avalikult enda homoseksuaalsust tunnistada ning mängimist jätkata. See on suur küsimus. Jalgpall on suure ajalooga ala, kuid olen veendunud, et kunagi tulevad seal muudatused.»

Rogers tunnistas, et tema puhul oli suur küsimus, mida tema meeskonnakaaslased ütlevad. «Kartsin väga enda meeskonnakaaslaste reaktsiooni. Kuigi oleksin jätkuvalt sama inimene, kas see muudaks nende suhtumist minusse ja kas nad käituksid minu juuresolekul teisiti, näiteks riietusruumis või bussis olles?» mõtiskles Rogers.

Ta lisas, et muretses ka vastasmeeskonna fännide ning meedia reaktsiooni pärast. «Kui mängid hästi, kirjutatakse, et see geist jalgpallur mängis hästi. Aga kui sul on halb mäng, kirjutatakse, et sellel geil ei tulnud mäng välja, sest ta on gei.»

Lisaks Rogersile on avalikult enda homoseksuaalsust tunnistanud kaks meesjalgpallurit – esimesena tegi seda 1990. aastal kunagi Inglismaa U-21 koondise mängija Justin Fashanu, kes paraku 37-aastaselt võttis endalt elu. 2011. aastal avalikustas enda homoseksuaalsuse rootslane Anton Hysen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles