Meistrite liiga veerandfinaalide eelvaade: Bayern-Juventus, PSG-Barcelona

Oliver Lomp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müncheni Bayerni tähtmängijad Franck Ribery (vasakul) ja Arjen Robben.
Müncheni Bayerni tähtmängijad Franck Ribery (vasakul) ja Arjen Robben. Foto: SCANPIX

Juba homme tehakse algust jalgpalli Meistrite liiga veerandfinaalidega. Postimees.ee teeb homsetest paaridest  ülevaate ning palub ka lugejail kommentaaridesse lisada oma arvamused.

MÜNCHENI BAYERN - TORINO JUVENTUS

Kahtlemata on see paar jalgpalliajalugu arvesse võttes veerandfinaalide magusaim. Bayern München on 22 Saksamaa meistritiitliga riigi ajaloo edukaim klubi, Juventusel on Itaalia meistritiitleid ette näidata 28. Meistrite liigas ja sarja eelkäija tiitleid on Bayernil neli – viimati tõtsteti karikas pea kohale 2001. aastal. Juventusel tuli Meistrite liiga võitjaks viimati 1996. aastal, kokku on neil selles sarjas kuldasid kaks.

Selle paari muudab väga põnevaks ka tõsiasi, et mõlemal meeskonnal on kodune meistritiitel sisuliselt kindlustatud ning nüüd saadakse keskenduda põhiliselt Euroopa sarjale. Bayern võitis Bundesligas viimati Hamburgi meeskonda koguni 9:2. Sellel hooajal kodus vaid ühe kaotuse saanud Bayern juhib üheksa vooru enne sarja lõppu lähima jälitada Dortmundi Borussia ees koguni 20 punktiga. Viimati olulises mängus võõrsil Milano Interi 2:1 alistanud Juventus hoiab kaheksa vooru enne Serie A lõppu Napoli ees üheksapunktilist eduseisu.

Kui näiteks Inglismaa ja Hispaania klubide vastu on Bayerni saldo läbi ajaloo plussis, siis Itaalia meeskondadega pole nii hästi läinud. Bayernil on itaallaste vastu ette näidata 12 võitu, 8 viiki ja 15 kaotust väravatevahega 46:48. Torino Juventuse saldo Saksamaa klubide vastu on jällegi plussis – 16 võitu, 10 viiki, 13 kaotust, väravatevahe 57:49. Kusjuures Juventus on plussis ka Hispaania ja Inglismaa klubidega.

Kahe klubi omavahelistes kohumistes juhib Juventus. Kuigi play-off'is pole meeskonnad varem omavahel vastamisi läinud, on kokku mängitud Meistrite liigas kuus korda. Juventusel on ette näidata kolm võitu, Bayernil kaks, üks mäng on lõppenud viigiliselt.

Kui Juventus Bayerni vastaseks loositi, olid itaallased üsna vaiksed, kuid sakslased kirusid kehva loosiõnne. Näiteks Toni Kroos pidas Juventust FC Barcelona järel ebameeldivuselt teiseks vastaseks. Ka Manuel Neuer kinnitas, et Bayern peab tegema kaks esmaklassilist esitust, et Juventusest üle olla. Nädalavahetusel olid Bayerni mängijad juba julgemad ja nii kinnitas äärekaitsja Diego Contento, et on edasipääsus veendunud.

«See pole juhus, et Juventus on Serie A tipus, kuid olen kindel, et väljume sellest paarist võitjana,» arvas Contento.

Juventus Itaalia stiilile omaselt mängib kaitses äärmiselt organiseeritult, samas kui Bayerni tugevamaks küljeks võib pidada just rünnakut. Samas jääb nii Bayerni kaitse- kui ka Juventuse ründeliin maailma parimatest veidi maha. Juventuse peatreener Antonio Conte, kes loodab suvel hankida enda ridadesse mõne maailma absoluudesse tippu kuuluva ründaja, on aga oma nõrkustest teadlik. Seega on tema taktika hoida ründajad võimalikult värsketena ja ta kasutab rotatsioonipoliitikat. Nii vahetab Conte pidevalt edurivimehi – tema valikusse kuuluvad Nicklas Bendtner, Fabio Quagliarella, Nicolas Anelka ja Mirko Vicinic.

«Treener kasutab sellist rotatsioonipoliitikat juba teist aastat ja me oleme sellega harjunud – mingeid sisepingeid pole sellest tekkinud. Kõige olulisem on see, et kes iganes platsile läheb, on selleks sajaprotsendiliselt valmis,» kommenteeris Quagliarella klubi edurivis valitsevat olukorda.

Sisuliselt otsustab selles paaris edasipääseja üks läbiv mõte: kas maailmaklassiline Bayerni rünne on parem maailmaklassilise Juventuse kaitsjatest.

Juventuse võtmemängijaks on aga mängujuht Andrea Pirlo. Just Itaalia koondislasest sõltub, kui hästi suudab Juventus palli hoida. Lisaks on Pirlo mees, kes suudab tihti ühe resultatiivse söödu või karistuslöögiga mängud ära otsustada.

Bayerni võtmemängijaks võib kujuneda aga Arjen Robben. Kuigi hollandlane ei mänginud Mario Mandžukici ja Frank Ribery kõrval hooaja esimeses pooles esimest viiulit, on ta just viimasel ajal suurepärasesse vormi tõusnud. Kui ta suudab Bayernile anda lisakäigu, võib see siin paaris otsustavaks saada. Ka hollandlane ise on enda praegu pakutava mängupildiga rahul.

«Meeskond on saavutanud hea rütmi ja see aitab ka mind. Tunnen, et olen tagasi oma parimas vormis,» sõnas Robben pärast Bayerni 9:2 võitu Hamburgi üle.

VÕIMALIKUD ALGKOOSSEISUD ESIMESEKS MÄNGUKS:

Bayern: Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Gustavo, Schweinsteiger, Kroos – Robben, Ribery, Mandžukic

Juventus: Buffon – Barzagli, Chiellini, Bonucci – Lichsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah – Matri, Quagliarella

TEEKOND VEERANDFINAALI:

Bayern:

Alagrupp:

Bayern – Valencia 2:1

BATE – Bayern 3:1

Lille – Bayern 0:1

Bayern – Lille 6:1

Valencia – Bayern 1:1

Bayern – BATE 4:1

Kaheksandikfinaal:

Londoni Arsenal – Bayern 1:3

Bayern – Londoni Arsenal 0:2

Juventus:

Alagrupp:

Chelsea – Juventus 2:2

Juventus – Donetski Šahtjor 1:1

Nordsjaelland – Juventus 1:1

Juventus – Nordsjaelland 4:0

Juventus – Chelsea 3:0

Donetski Šahtjor – Juventus 0:1

Kaheksandikfinaal:

Glasgow Celtic – Juventus 0:3

Juventus – Glasgow Celtic 2:0

Postimehe sporditoimetuse hääletusel edasipääseja suhtes läheb poolfinaali Müncheni Bayern.

PARIS ST. GERMAIN - FC BARCELONA

Teine teisipäeval peetav mäng peaks ka tugevuselt Bayern-Juventuse järel teine olema. Viimaste aastate Barcelonat peetakse üldse paljude ekspertide sõnul ajaloo tugevaimaks meeskonnaks. Ka ajalukku kiigates on Barcelonal ette näidata muljetavaldavad numbrid – 21 Hispaania liiga tiitlit, neli Meistrite liiga oma. Paris Saint Germaini saavutused on märksa tagasihoidlikumad, kuna nende saldos on vaid kaks Prantsusmaa meistritiitlit. Samas ei saa unustada, et pururikkad omanikud ostsid Prantsusmaa pealinna meeskonna alles hiljuti ja säravamad aastad on klubil ilmselt alles ees.

Siiski on PSG Hispaania klubide vastu näidanud ajaloos väga häid tulemusi. Kokku on PSG hispaanlastega pidanud 18 matši väravatevahega 30:25, millest 9 on võidetud, 4 viigistatud ja 5 kaotatud (näiteks Saksamaa, Inglismaa ja Itaalia klubide vastu on PSG saldo sügavalt negatiivne).

Samas sobivad ka Barcelonale Prantsusmaa meeskonnad: 9 korda on võidetud, 6 korda viigistatud ja vaid 3 korda kaotatud (Barcelona on võimsalt plussis ka Inglismaa, Itaalia ja Saksamaa meeskondade vastu). Väravatevahe on Barcal prantslaste vastu 31:21.

Omavahel ollakse Meistrite liigas kohtunud vaid kaks korda, kui hooajal 1994/95 kohtuti samuti veerandfinaalis. Toona mängiti Barcelonas viiki, kuid Pariisis võttis kodumeeskond oma. Hiljem on vastamisi mindud vaid ühe korra, kuid 1997. aastal alistas Barcelona karikavõitjate karikasarjas PSG 1:0.

Koduliigas on mõlemad meeskonnad liigatabelit kindlalt juhtimas ja seega saab keskenduda Meistrite liigale. Barcelona edestab La Ligas üheksa vooru enne lõppu teisel kohal olevat Madridi Reali 13 punktiga, PSG eduseis Ligue 1s on kaheksa vooru enne lõppu Marseille ees seitse silma.

Nagu kõikidele Barcelona mängudele omane, näeme ilmselt veerandfinaalideski, kuidas hispaanlased hakkavad palli hoidma, milles nad on maailma parimad. Samas on elu näidanud, et järjest enam klubisid on õppinud Barcelona stiiliga kohanema. Seda tõestas kaheksandikfinaali esimeses kohtumises AC Milan ja on viimastes kohtumistes tõestanud ka Madridi Real.

Meedia spekuleeris loosimiste järel, et PSG peatreener Carlo Ancelotti konsulteerib enne mänge ilmselt Reali juhendaja Joise Mourinhoga, kuid Ancelotti on need spekulatsioonid ümber lükanud. Pealegi kõva Itaalia kaitsekooli saanud kogenud Ancelottil peaks ka endal olema piisavalt ideid, mida Barcelona vastu teha. Võtmemänguks on ilmselt juba homne kohtumine – kui PSG saab hea tulemuse nagu sai AC Milan koduväljakul ja kui erinevalt Milani lootsist Massimo Allegrist tsementeeritakse võõrsil kaitseliin, on kõik võimalik. Barcelona jällegi sai nädalavahetusel lisamotivatsiooni kahest asjast: esiteks sõidab meeskonnaga siiski Pariisi kaasa pisivigastuse käes vaevlenud mängujuht Xavi ning üle pika aja taas kasvajalõikusest taastunud peatreener Tito Vilanova.

PSG olulisemaks mängijaks peab pidama ründetähte Zlatan Ibrahimovici. Prantslastel vedas, et bosnia juurtega rootslane üldse mängida saab, sest esialgu laienes kaheksandikfinaali esimeses kohtumises Valencia vastu tehtud viga ka esimesele veerandfinaalimängule. Õnneks UEFA taas vähendas mängukeeldu ja jalgpalli põnevuse huvides saab mees teha kaasa ka PSG kodumängus. Ibrahimovici peetakse maailmas üheks neist mängijatest, kes suudavad jalgpallipubliku mõne imelise triki või võimatuna näivast olukorrast värava väljavõlumisega ahhetama panna. Sel hooajal on Ibrahimovic kõikide sarjade peale kokku löönud PSG eest 25 väravat, millega on ülekaalukalt nende suurim väravakütt. Ibrahimovici jaoks omab vastasseis Barcelonaga ka põhimõttelist tähendust, kuna ta ise lahkus 2011. aastal katalaanide gigandist tüliga.

Kellelegi ei tule üllatusena, et Barcelona võtmemängijaks on Lionel Messi. Eriti ilmekalt tõestas seda kaheksandikfinaal AC Milani vastu – avamängus oli Messi iseenda hale vari ja Barcelona kaotas 0:2, teises mängus oli Messi suurepärane ja Barcelona hävitas Milani 4:0. Neli aastat järjest maailma parimaks jalgpalluriks valitud Messi on sel hooajal löönud Barcelona 116 tabamusest 56. PSG jaoks on aga ilmselt heaks uudiseks see, et Messi on pärast Lõuna-Ameerikast MM-valikmängudelt naasmist kurtnud väsimuse üle.

VÕIMALIKUD ALGKOOSSEISUD ESIMESEKS MÄNGUKS:

PSG: Sirigu – Wiel, Alex, Silva, maxwell – Moura Verratti, Matuidi, Pastore – Ibrahimovic, Lavezzi

Barcelona: Valdes – Alves, Pique, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Fabregas, Messi, Villa


TEEKOND VEERANDFINAALI:

PSG:

Alagrupp:

PSG – Kiievi Dinamo 4:1

FC Porto – PSG 1:0

Zagrebi Dinamo – PSG 0:2

PSG - Zagrebi Dinamo 4:0

Kiievi Dinamo – PSG 0:2

PSG – FC Porto 2:1

Kaheksandikfinaal:

Valencia – PSG 1:2

PSG – Valencia 1:1

Barcelona:

Alagrupp:

Barcelona – Moskva Spartak 3:2

Benfica – Barcelona 0:2

Barcelona – Glasgow Celtic 2:1

Glasgow Celtic – Barcelona 2:1

Moskva Spartak – Barcelona 0:3

Barcelona – Benfica 0:0

Kaheksandikfinaal:

AC Milan – Barcelona 2:0

Barcelona – AC Milan 4:0

Postimehe sporditoimetuse hääletusel edasipääseja suhtes läheb poolfinaali FC Barcelona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles