Otepääle plaanitakse jaanuaris 2015 super suusanädalavahetust

Jaan Martinson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehvandi mäe saab lumiseks vaid talvel.
Tehvandi mäe saab lumiseks vaid talvel. Foto: Liis Treimann

Otepääl võib kahevõistluse MK-etapp toimuda vaid juhul, kui seda saaks korraldada samal ajal murdmaasuusatamise MKga, kinnitab suusaliidu peasekretär Margus Hernits. Supernädalavahetus on plaanis 2015. aasta jaanuaris.

Kahevõistlejad on mures. Tahaksid hirmsasti korraldada koduõuel MK-etappi, kuid kulud on liiga suured ning vaja oleks Eesti Suusaliidu, riigi ja sponsorite abi. Kahevõistluse alakomitee juht Roomet Pikkor palus sel reedel suusaliidu juhatusel otsustada, kas tuleval talvel oleks võimalik kahevõistluse MK- või vähemalt kontinentaalkarika etapp Otepääle tuua.

«Meil on tublid sportlased, on olemas Tehvandi hüppemägi ja suurepärased suusarajad, on nii meie kui rahvusvahelise suusaliidu huvi ... Äkki teeks asja ära,» arvas Pikkor. «Alale lisaks MK-etapp kindlasti populaarsust.»

Kõik on muidu kena, aga sellise võistluse korraldamine maksab. Kontinentaalkarika eelarve on kuni 150 000 eurot, MK oma kolm korda enam. Üht-teist saaks tagasi teenida, aga miinusesse jääks ikkagi.

Hernits tõdes, et kahevõistluse etapp reedel juhatuses jutuks ei tule, sest teised teemad on tähtsamad. Samas olla kindel käitumiskava paigas: «Esitame FISile taotluse, et soovime kahevõistluse MK-etappi 2015. aastal samale nädalavahetusele suusatamise MK-etapiga. Otepääl toimuks sel juhul supervõistlus. Kui FIS on nõus ja mõlemad üritused kalendrisse kinnitab, proovime tuleval talvel korraldada Otepääl kahevõistluse kontinentaalkarika etapi.»

FISi kalendrikomitee istung, kus asjad paika pannakse, toimub juuni alguses Dubrovnikus. Hooaja 2014–2015 eelkalendris on 17.–18. jaanuarile planeeritud Otepääle suusatamise MK-etapp, kuid märkuste lahtris kirjas, et samal nädalavahetusel tahab Itaalia korraldada sprindi MKd. Samas: miks FIS ei peaks Eestit eelistama, kui kahevõistluse etappe on keeruline talikeskustele kaela määrida.  

Kaht võistlust tahetakse üheaegselt Otepääle seetõttu, et nii hoitakse kokku raha ja pealtvaatajaid tuleks rohkem. «Kahevõistluse etapp on suusatamise etapist kallimgi, sest FIS kompenseerib kulusid väiksemal määral ning teleülekannetest laekuv raha on napim,» selgitas Hernits. «Kahevõistluse MKd me eraldi korraldada ei suudaks.»

Ent kuidas on lood suusahüpete MK-etapiga, mida FIS kaks aastat Otepääle pakkus? Võistlus peaks avama talihooaja ja toimuma novembri teises pooles. Tehvandi väike mägi kõlbaks avaetapiks kenasti.

Jumekal ideel on kaks konksu: esmalt pole novembris Eestimaal lumega just kiita ning teiseks puudub Tehvandi mäel reeglitele vastav külmutusega jääst hoovõturada.

Hoovõturaja küsimuse saaks lahendada, kui leida 500 000 eurot. «Peame lahendama, sest ka kahevõistluse MK ei saa selleta läbi,» kinnitas Tehvandi keskuse juht Alar Arukuusk. «Suusaliiduga koostöös tuleb raha leida.»

Palju suurem mure on ülesuve hoitud lume laotamine maandumisnõlvale. Arukuusk: «Nõlv on õhus, juurdepääs puudub. Veoautodega saaks lumekoormad mäe alla vedada, aga üle poole nõlva me lund üles ei lükka. Ülalt tuleks lumi ... ma ei tea, kraanaga nõlvale saada. Samas pole kindel, kas kraanale head toetuspinda leiab. Teoorias on kõik võimalik, aga palju see maksma läheb? Seega arvan, et novembrikuine suusahüpete MK-etapp on pigem utoopia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles