Eesti Antidopingu sihtasutuse esimees: kui Veerpalu vanade proovide avamine tõuseb päevakorda, arutame seda

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Kõks
Sulev Kõks Foto: Kristjan Teedema

Sihtasutuse Eesti Antidoping ümber toimuvad sündmused said eile uue pöörde, kui EOK poolt nõukogu liikmeks pakutud Sulev Kõks teatas oma loobumisest. Andrus Veerpalu kaitsemeeskonda kuulunud teadlane põhjendas seda teema ümber tekkinud närvilise olukorraga.

«Ta saatis meile täna päeval kirja, kus tänas EOK-poolse pakkumise eest, ent ei pidanud praeguses närvilises olukorras võimalikuks seda vastu võtta,» vahendas EOK peasekretär Siim Sukles Postimehega vesteldes välismaal viibiva teadlase sõnu.

Seni dopingukütte teravalt kritiseerinud Kõksi saamisest Eesti Antidopingu nõukogu liikmeks kirjutas Postimees laupäeval. Uudis tekitas rohkelt teravat vastukaja, spordiringkondades levis arvamus, et Kõksi saamine nõukogu liikmeks pole praeguses olukorras sobilik.

Teadupärast võidakse lähiajal hakata avama CASis võidu saanud Veerpalu vanu dopinguproove.

-------------------------------------------------------------

Enne Kõksi kohta tulnud uudise ilmumist tegi aga Postimees meili teel intervjuu sihtasutuse nõukogu esimehe Valdur Laidiga.

Valdur Laid, Postimehe andmetel tuli EOK poolt ettepanek Sulev Kõksi Eesti Antidopingu nõukogusse nimetamiseks juba siis, kui CASi protsess alles käis. Kas seda küsimust arutati ka sinu kui nõukogu esimehega?

Vestlesin sel teemal EOK peasekretäri Siim Suklesega eelmise nädala alguses.

Kas asjade selline käik ei tekitanud küsimusi ja kahtlusi, miks üritatakse nõukogusse sokutada inimest, kes tegutseb ametlikult positiivse dopinguproovi andnud sportlase kaitsemeeskonnas?

Sihtasutuse nõukogu liikmete määramine on asutajate pädevuses, minule teadaolevalt jätkab nõukogu vanas koosseisus (Laid, Kristjan Port, Tõnu Seil, Toomas Tõniste – toim).

Milline roll on Eesti Antidopingu nõukogu liikmetel? Kas liikmete vahel on tehtud töö- või valdkondade jaotus?

Kristjan Port on kõneisik, ülejäänud kannavad tavapärast nõukogu liikme rolli.

Nõukogu liige Kristjan Port on avalikult öelnud, et pooldab Andrus Veerpalu vanade proovide avamist ja vajadusel võib Eesti Antidoping teha ise vastava ettepaneku. Sulev Kõks on öelnud, et selleks pole mingit põhjust. Kuidas sa ise, nõukogu esimehena, sellesse suhtud?

Kui teema tõuseb sihtasutuse nõukogu päevakorda, siis arutame seda oma koosolekul.

Kas Eesti Antidoping on seotud rohkem EOK või WADAga? Kumma organisatsiooni osana te end rohkem tunnete ja kumma poole mõjutused on tugevamad?

EOK on meie asutajaliige. Eesti valitsus on allkirjastanud Kopenhaageni deklaratsiooni, millega riik tunnustab Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) põhimõtteid ning kohustub järgima WADA koodeksit. Selle kohustuse täitmiseks ongi asutatud SA Eesti Antidoping

Kas Eesti Antidopingul on kohane olla seotud positiivse dopinguproovi andnud ja seoses sellega võistluskeelu saanud sportlase kaitsmisega?

Sihtasutus Eesti Antidoping edendab tervislikku ja ausat sporti, viies läbi kvaliteetset dopingukontrolli, erinevatele sihtgruppidele mõeldud antidopingualast haridustööd ja panustades rahvusvahelisse antidopingualasesse koostöösse. Nende asjadega tegeleme, teistega mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles