Pronksivõitja Lehis tundis nii rõõmu kui ka pettumust

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronksineiu Katrina Lehis paraadfotol poseerimas ja koos treener Helen Nelis-Naukasega medali üle rõõmustamas.
Pronksineiu Katrina Lehis paraadfotol poseerimas ja koos treener Helen Nelis-Naukasega medali üle rõõmustamas. Foto: Serge Timachuff / FIE

Pärast juunioride MMil pronksise autasu võitmist kõlas epeevehkleja Katrina Lehise hääles pigem pettumus. «Ikka on medali üle hea meel, aga samas ka natuke pettumust,» sõnas ta autasustamiselt naastes. Poolfinaalis jäi eestlanna 11:15 alla prantslanna Auriane Mallole, kellele ta on sel aastal kaotanud ka varem. «Kolm korda olen nüüd Mallole alla jäänud,» sõnas ta pärast autasustamist. «Läksin poolfinaali ikka võitma ja tegin, mis suutsin, aga täna ei tulnud asjad välja. Pigem tegin ise mingeid asju valesti,» analüüsis Lehis oma esinemist.

18-aastane Lehis on erinevate vanuseklasside tiitlivõistlustelt võitnud juba kaheksa medalit.

«Katrina on selles osas tõesti fenomenaalne, et ta suudab end just tiitlivõistlustel kokku võtta ning korraliku tulemuse teha,» ütles Lehise treener Helen Nelis-Naukas oma õpilase kohta. «See eristab teda paljudest teistest. Ta on kannatlik ja järjekindel ning ka väga andekas ja heade eeldustega – pikka kasvu ja vasakukäeline.»

MMil midagi lihtsalt kätte ei tulnud, kuigi veerandfinaalis alistas Lehis venelanna Julia Bahhareva 11:7 ning tagas pronksmedali. «Ta suudab ka matši ajal vajadusel taktikat muuta, mis on äärmiselt oluline oskus. Nii oli ka veerandfinaalis Bahharevaga, kus Katrina jäi 3:4 kaotusseisu ning suutis siis uue taktikaga edu saavutada,» rääkis treener. Matši esimene kolmandik katkestati mõlema vehkleja passiivsuse tõttu. Teisel läks venelanna 2:0 ja 3:1 ette, kuid Lehis viigistas. Otsustavaks sai Lehise torge seisul 4:4, kui viimast kolmandikku jäi vehelda pisut üle minuti. Sestpeale tõmbus eestlanna kaitsesse ja tema vasturünnakud õnnestusid. «Venelanna ei tulnud alguses ise peale ja nii oli väga raske edu saavutada. Siis suutis Katrina aga nii-öelda distantsi pikaks tõmmata ja oma paremuse maksma panna,» kirjeldas juhendaja.

Alagrupis oli Lehis treeneri sõnul väga närvis. «Ta ei suutnud oma asju ära teha ning oli äärmiselt närvis. Lõpuks suutis siiski end koguda,» meenutas Nelis-Naukas MMi algust. Lehis alistas teel 32 parema hulka kanadalanna Brittany Mark-Larkini 14:9 ja põhiturniiril oli avaringis 15:5 parem taanlannast Maria Norgil Donslundist.

Poolfinaalis oli vastaseks prantslanna Auriane Mallo. «Temast polegi seni jõud üle käinud, sel aastal jäi Katrina Mallole alla nii MK-etapil kui EMil. Nüüd proovisime kolmandat taktikat, ent ka see ei toonud edu,» sõnas juhendaja. «Ta läks 4:1 juhtima ja olin kindel, et tuleb võit. Ent siis jäi passiivseks ja vastane torkas ära. Nii tuligi taas pronksiga leppida,» kommenteeris juhendaja poolfinaali.

Väga oluliseks peab Nelis-Naukas tippspordis psühholoogilist osa ja Lehis on tema sõnul hea võistlejanärviga. «Ta teab, kuidas end maha rahustada ja hakkama saada. Võistlustel närvis olles suudab ta end enamasti ise maha rahustada. Võistluse eel püüab ta mõelda muudele asjadele ja väliselt paistab Katrina äärmiselt rahulikuna,» kirjeldab juhendaja oma õpilase hingeelu. «Samas vajab ta enda kõrvale ka treenerit. Vanuse lisandudes on ta aru saanud, et nõuandeid on vaja kuulata.» Oma osa on Lehise edus ka andel. «Kui Katrinale mingi uus tehniline element õpetada, suudab ta selle kohe õigesti ellu viia, ka see on äärmiselt haruldane omadus. Mõnele võib mitu aastat ühte ja sama asja õpetada, ent tulemust ei tule,» kirjeldas treener.

Puberteedieas oli ka Lehisel aeg-ajalt motivatsiooniga probleeme ja nii pidi juhendaja vaeva nägema, et andekas piiga vehklemise juurest ära ei kaoks. «Mingil ajal puudus ta treeningutelt ja ka koolist ning siis püüdsin talle rohkem puhkust anda, et ta päris ära ei kaoks,» meenutas Nelis-Naukas.

Juhendaja lisas aga, et rahanappuses vaevlev alaliit ei suuda igale võistlusele sportlastele isiklikku treenerit kaasa saata. Nii tuli ka sel hooajal Lehisel MK-etappidel ise hakkama saada. «Meil pole selliseid vahendeid nagu näiteks Venemaal ning seetõttu pole isegi naistel võimalik kõikidele võistlustele oma juhendajat kaasa võtta, rääkimata noortest. Nii polnudki mind Katrinaga MK-etappidel kaasas, ent õnneks on ta hästi hakkama saanud ja suutis kaks etappi võita,» rääkis treener.

Samuti 32 parema hulka jõudnud Veronika Zuikova kaotas põhiturniiri avaringis ameeriklannale Katharine Holmesile 10:15 ja sai kokkuvõttes 29. koha. Gaia-Marianna Siim sai 119 osaleja seas kokkuvõttes 80. koha. Pääsul 64 parema sekka tuli tal tunnistada prantslanna Amelie Awongi 15:10 paremust.


Vehklemine

Katrina Lehise medalid tiitlivõistlustelt

•    2013 Juunioride MM – individuaalne pronks

•    2013 Juunioride EM – võistkondlik hõbe

•    2013 Juunioride EM – individuaalne pronks

•    2013 U23 EM – individuaalne pronks

•    2012 Juunioride MM – individuaalne pronks

•    2011 Kadettide EM – individuaalne hõbe

•    2010 Juunioride EM – võistkondlik pronks

•    2009 Kadettide EM – võistkondlik kuld

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles