Võimas mees – Jaanus Levkoi juhendab mõlemat finalisti

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Levkoi jälgib mõtlikult, kuidas ühed tema õpilased valmistuvad finaalseeriaks, kus vastasteks tema enda teised õpilased. Raske on kumbagi poolt eelistada.
Jaanus Levkoi jälgib mõtlikult, kuidas ühed tema õpilased valmistuvad finaalseeriaks, kus vastasteks tema enda teised õpilased. Raske on kumbagi poolt eelistada. Foto: Andres Haabu

Kuigi korvpalli Eesti naiste meistriliiga finaalseeria algab alles täna, võib treener Jannus Levkoi lugeda end juba Eesti meistri treeneriks. Asi pole selles, et ühe naiskonna ülekaal oleks finaali eel nii selge, et teisel poleks mingit võimalust, vaid lugu on hoopis omapärasem – Levkoi on mõlema finaali jõudnud naiskonna peatreener.

Levkoi jaoks pole kahe võistkonna juhendamises midagi uut. Juba aastaid veab ta Eesti esindusnaiskonnaks olevat Eclexit ja samal ajal ka Audentes/Noortekoondist. Balti liigas mängides on kahe seltskonna jõud ühendatud ning tihti tehakse ka koos treeninguid. Mõistagi kasutavad mõlemad naiskonnad sarnast mängutaktikat ja samu liikumisi.

Muidugi ei hakka Levkoi finaalseeria ajal jooksma ühe naiskonna pingi juurest teise juurde, vaid keskendub ühele poolele. Eile ennelõunal oli ta arvamusel, et jätab Eclexi juhendamise oma abilise Reet Rausbergi õlule ja ise abistab Audentest. Paraku otsustas klubi juhtkond teisiti ning kogenud treener juhendab ikkagi Eclexit.

«Naised peavad ennast tõestama. Eesti-Läti ühisliiga finaalmängudel Cesises oli võimalik võita medal, kuid andsime selle ära,» rääkis Levkoi. «Koduses finaalis on neil muidugi selge eelis. Kui panna mängijad üks ühe vastu, peaks vanemate naiste ülekaal olema paarkümmend punkti.»

Tegelikult oli treeneris vastakaid tundeid tekitanud olukorra tekkimine ootamatu. Eclexi finaali pääsemises ei kahelnud ilmselt keegi, ent nende tõenäoliseks vastaseks peeti Tallinna Ülikooli. Paraku ei suutnud kogenud palluritest koosnev ülikooli naiskond noori üle mängida. Seeria otsustava, kolmanda mängu võitis kuni 18-aastastest tüdrukutest koosnev noortekoondis.

«Ma ei tahaks öelda, et asjade selline käik näitab naiste meistriliiga nõrkust, pigem kandepinna kitsikust,» hindas Levkoi. «Julgen öelda, et kvaliteet on isegi tõusnud, seda just tänu Balti liigale ja lätlastega moodustatud ühisliigale. Loodetavasti suudavad ka Tartu ja Rapla end tugevdada.»

Kahe naiskonnaga tegelemine on seadnud Levkoi õlule ränga koorma. Hooaja jooksul juhendab ta treenerina üle saja kohtumise – vaieldamatult on see väga suur arv. Samas tempos ei kavatse 63-aastane mees enam jätkata. Kui ta näeks võimalust teha Eclexiga kvalitatiivne hüpe, jätkaks ta nendega, kui sellist võimalust pole, eelistaks ilmselt Audenteses õppivaid noori. Nagu klubikorvpallist oleks veel vähe, kuulub Levkoile ka Eesti naiste koondise peatreeneri tool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles