Eesti kümnevõistluse uus staar Uibo: hea tulemus, jäi veel varugi

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulitõuge on üks aladest, kus Maicel Uibol on veel kõvasti varu.
Kuulitõuge on üks aladest, kus Maicel Uibol on veel kõvasti varu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kergejõustiku välishooaeg algas pauguga: Maicel Uibo 8223 punkti kümnevõistluses on 20-aastase atleedi kohta kõva sõna, kommenteeris legend Erki Nool. «Tulemus oli väike üllatus, aga poisil on hea tehniline tunnetus, pea kestab ja kui ta korralikult trenni teeb ning vigastustest hoidub, võib temast asja saada.»

Georgias Athensis kirja saadud 8223 punkti (üksikalad: 10,99, 7.82, 12.73, 2.05, 50,94, 14,93, 49.14, 4.95, 59.21, 4.30,60) on:

* Uibo senisest isiklikust rekordist 675 punkti enam,

* Eesti kõigi aegade seitsmes tulemus,

* Moskva MMi A-normi (8200) ületamine,

* tänavuse hooaja parim tulemus maailmas.

Siinkohal võib lisada, et kolm läbi aegade parimat kümnevõistlejat – Ashton Eaton, Roman Šebrle ja Tomaš Dvorak – jäid 20-aastaselt Uibost maha. Nende rekordid ses vanuses olid vastavalt 8122, 7642 ja 8054 punkti. See fakt, tõsi, ei tähenda suurt midagi, kuid tore ikkagi.  

8500 punkti? Miks mitte!

Sportimise kõrvalt Georgia ülikoolis ärijuhtimist õppiv Uibo ise sihtis parimal juhul 8000 punkti, ent kui asi sujus, siis tagasi ta end mõistagi ei hoidnud: «Tulin võistlema raskete treeningute pealt ega plaaninud nii heas vormis olla. Mõni tulemus üllatas, samas jäi varu piisavalt. Esimese päevaga olen rahul, teisega mitte – kettaheide oli hea, kuid ülejäänud aladel tegin oma ära, ei enamat.»

Eesti kergejõustikuliidu mitmevõistlejate alarühma juht Tõnu Kaukis, kelle käe all Uibo enne ookeani taha siirdumist treenis tõdes, et ühest küljest on ta hämmastunud, aga teisalt võtab asja rahulikult: «Teadsin, et 8000 punkti on reaalne, aga et üle 8200... Uibo isiklikud rekordid üksikaladel andsid enne võistlust kokku 8032 punkti ja teha selle pealt 8223... See pole normaalne. Tavaliselt jäädakse rekordite summale 300 punktiga alla. Ent väga ma sellest punktisummast ei erutu, sest Uibo on tõsine töömees, hilise arenguga. Ju ladus ta sügisel korraliku põhja alla, kevadel hakkasid hormoonid möllama ja tulemust me nägime.»

Uibo üksiktulemusi vaagides jõudis Kaukis järeldusele, et imet ei sündinud: «Ketast harjutasime suvel kõvasti, ta heitis juba siis üle 44 meetri. Kaugus... Pakult äratõuge on Uibol fenomenaalne, põrget tal jätkub, nüüd sai kiiruse taha. Kuulis jäi samas üht-teist puudu, kõrguses tegi ta vaid kaks katset, sest tõukejalg on pisut hell, tõketes hoidis end tagasi, 1500 meetrit pidi sisuliselt üksi jooksma ja oli, ma arvan, viis sekundit aeglasem, kui pidanuks.»

Tohoh! Kui kaotatud punktid kokku lüüa, siis võinuks Uibo kirja saada suisa 8300 ja pisut enamgi.

«Nojah,» kommenteerib Kaukis ja lisab, et teibas on Uibo plaan juba suvel hüpata 5.20 ning joosta 400 meetrit 49 sekundi sisse.

Niisiis, 8500 punkti lähiajal poleks ime?

Kaukis: «Üksikalade tulemusi tuleb pisut parandada, kiirust juurde saada. Kui Uibo tuleval sügisel veelgi võimsama vundamendi alla laob, siis miks mitte. Kui 8500 punkti tuleb, siis ei saa kätt ette panna.»

Osaleb ilmselt Moskva MMil

Uibo jääb 8500 punktist kuuldes mõtlikuks: «Kui kõik ideaalselt klapiks, poleks säärane summa ime, kuid eks sa proovi ühe võistluse sees kõik klappima saada. Minu eas on vaja esmalt üksikaladel stabiilsus saavutada.»

Tänavu on Uibol kavas veel kolm kümnevõistlust, kaks neist USAs – esmalt konverentsi finaal, seejärel ülikoolide meistrivõistlused. Euroopas stardib ta ilmselt  augustis Moskva MMil. Kaukise arvates ei tasu Uibol U23 ­MMile Tamperesse minna: «Sealne staadion on kehv ja tuuline ning Moskva MMiks on rohkem aega taastuda. Ameerikast naastes tuleks pisut puhata, siis teha kerge ettevalmistus ning augustiks võiks Uibo olla enam-vähem vormis.»

Uibo nõustub Kaukise arvamusega: «Ilmselt võtan tõesti just MMi plaani.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles