Küsimustele vastas Janar Talts

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts.
Janar Talts. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Korvpallimeeskonna Tartu Ülikool / Rock mängija Janar Talts tunnistab, et kui talle tuleks pakkumine mõnest Euroopa tippklubist, võtaks ta selle vastu isegi juhul, kui seal saaks ta vähem mänguaega kui Rockis.

Tartu Postimehe Tartu Rocki erilehe lugejate küsimustele vastates nentis Janar Talts, et vähemalt iga Eesti mängija unistus peaks olema jõuda mõnda Euroopa tippklubisse, sest juba ainuüksi kutse näitab mängija tasemest midagi – niisama neid kutseid ei jagata.

Kas aga Talts jätkab uuel hooajal Rockis või kuskil mujal, ta veel öelda ei osanud.

«Praegu ei tea ju veel keegi midagi, sest sisuliselt pool hooaega on ees, kõik olulisemad mängud on veel pidamata. Keegi ei taha ega julge enda suhtes nii vara otsust vastu võtta, et nüüd jään kolmeks aastaks Rocki,» sõnas Talts vastuseks küsimusele, kas oleks kuidagi võimalik, et nii tema kui Rocki praegune tuumik uuelgi hooajal Tartusse jääks.

Missugune on mänguliselt suurim erinevus teie eelmise aasta Saksamaa meeskonna Kölni RheinEnergie ja tänavuse Rocki vahel? Milles erineb teie roll nüüd Rockis võrreldes Saksamaa meeskonnaga?

Saksamaal pidime taktikaliselt hästi täpselt mängima. Vaba ja individuaalset mängu oli suhteliselt vähe. Mängijad olid pandud raamidesse, et kes mida teeb ja enne mängu lepiti täpselt kokku, kes kus on. Komplekteerituse tase oli ka muidugi teine.

Kumb stiil teile rohkem sobib?

Eks  praegu sobib muidugi Rocki mängustiil paremini, saan rohkem mängida. Rocki mängin umbes 30, seal 20 minutit. Seal oli minu kindel roll lauapalle võtta ja kaitses rabada, seal pall väga palju minu käest läbi ei käinud. Rockis on rohkem võimalus mõni rünnak enda peale võtta, muidugi mitte tervet mängu. Saan Rockis ründes rohkem tegutseda kui varasematel aastatel Saksamaal.

Kas Saksamaal võtnuksite rünnaku enda peale, kas see tähendanuks karistust?

Ei, mitte seda, kuid rünnak oli teiste meeste teha.

Kas Rocki ja Kölni meeskonna treeningud ja nende kvaliteet on võrreldavad, kuivõrd nad erinevad?

Ikka erinevad. Seal mängisin serblase all ja temal olid hoopis teistsugused põhimõtted ja meetodid, kuidas trenne läbi viia. Seal rõhuti hästi palju taktikale. Mitu päeva enne kohtumist hakati vastase liikumisi läbi mängima. Siinkohal me muidugi väga palju ei erinegi.
 
Aga seal treeniti ajaliselt rohkem kui siin. Kui Rockil on kuus neli vaba päeva, siis seal oli kuid, kus polnud ühtegi vaba päeva. Võibolla oli mängujärgne hommik vaba, kuid õhtul hakkas pull jälle pihta. 

Kas Köln oli normaalne klubi?

Ja, väga.

Kas lävite mõne endise klubikaaslasega siiamaani?

Klubi endise füsioterapeudiga suhtlen, mõnede klubi töötajate ja mõne mängijaga ka. Väga tihedalt ühenduses pole, mõnel korral aasta jooksul.

Oli teil endise treeneri Sasa Obradoviciga ka hea läbisaamine?

Normaalne, nagu mängija-treeneri suhe ikka. Töine.

Kas Rock paneks Kölni võistkonna kotti?

Kui võtta praegune Rock ja hetke Kölni võistkond, siis oleks Rocki võit täiesti reaalne. Kölnil pole praegu kõige paremad ajad.

Miks otsustasite sel hooajal just Rocki kasuks?

Palju oli Meelise (Rocki mänedžer Meelis Pastak – toim) teha. Tema käis ja ajas asju suhteliselt kiiresti. Paralleelselt oli mul ka Kalevi pakkumine. Meelis tegi kiirelt asjad selgeks, et polnud mingeid valearusaamasid ja jõudsime kiirelt kokkuleppele.

Tema küsis konkreetselt ära, kuidas, palju ja mis tingimused, mina andsin need, tema arutas juhatusega läbi, vastas omapoolsete tingimustega ja lõimegi käed. Nädalaga olid asjad korras.

Kas rääkisite ainult rahast?

Ei, ainult rahast ei käi jutt. Tähtis ka see, kes on treener, kes mängijad jne. 
 
Kas teil oli välismaalt Kalevi ja Rockiga konkureerivaid pakkumisi?

Mingisugused Saksa ja Prantsuse satsid olid, kuid tahtsin meeskonda, kes mängiks mõnda muud liigat ka, et oleks võimalikult palju mänge. Et ei oleks nii, et nädal aega treenid ühe mängu nimel ja kui see läheb nässu, siis jälle treenid tuimalt nädal aega. Mida rohkem mänge seda parem.

Kas on plaanite järgmisel hooajal Tartu ridades mängida?

Seda otsustan suvel. Eks näis, kuidas hooaeg lõpeb. Siis näeb ka, mis väljavaated klubil on, mis mõtted mul, mis mujalt pakkumised. Praegu on Rockis väga mõnus mängida ja ega mul poleks midagi selle vastu, et siin jätkata, kuid hetkel on vara otsustada.

Kui Kalev ja Rock teeksid pakkumise, siis kumma valiksite?

Sõltub jälle tingimustest, millise meeskonnaga kumbki meeskond jätkab.

Kas Martin Müürseppa liitumine Kaleviga mõjutab teie otsust järgmiseks hooajaks?

Kindlasti mitte.

Kumba treenerit peate paremaks – Üllar Kerdet või Veselin Maticit?

Matici käe all pole ma mänginud, mistõttu ei oska tema kohta hinnangut anda.

Kuidas teie kõhutunne ütleb, kas Brian Cusworth ja Giorgi Tsintsade jätkavad järgmisel aastal Rockis?

See on klubi juhtide teha. Rahakott mängib suurt rolli. Nii palju kui olen aru saanud, on need mängijad Rocki suhtes positiivselt meelestatud ja kindlasti nad kuulaksid ära, mis Rockil neile pakkuda oleks.

See pole küll otseselt küsimus, rohkem palve, aga kas saaksite koos meeskonnaga teha midagi selleks, et Tsintsadze ja ka ülejäänud «tuumik» (kaasaarvatud teie) jääks järgmiseks hooajaks Rocki? Kas see on üldse meeskondlikult tehtav, et kuulge, jääme kõik siia?

Ei, need on ikkagi individuaalsed otsused. Keegi ei saa teise eest otsustada. Kõik võibolla tahaksid, et meeskond kokku jääks, kuid jällegi küsimus, kas klubil on ressurssi, et kõiki siia jätta. Kas treener tahab kõiki siia jätta? Kõik on suured mehed, kõigil on pead otsas, igaüks ise teab, mida nad elust tahavad ja kus mängida soovivad.

Muidugi meeskonnas räägitakse omavahel järgmise aasta plaanidest, kuid praegu ei tea ju veel keegi midagi, sest sisuliselt pool hooaega on ees, kõik olulisemad mängud on veel pidamata. Keegi ei taha ega julge enda suhtes nii vara otsust vastu võtta, et nüüd jään kolmeks aastaks Rocki.

Kui teile tuleks pakkumine näiteks Efes Pilsenist, kus te väga palju mänguaega ei saaks ja samal ajal ka Rockist, kus saaksite korralikult mängida, siis kumma valiksite? Milline on teie unelmate meeskond, kus mängida tahaksite?

Arvan, et läheksin kindlasti Efes Pilsenisse, sest see on ju Euroopa tipptasemel võistkond. Kes ei tahaks sellisesse minna? Juba ainuüksi pakkumine on suur asi, sest sellised klubid neid niisama ei tee. Aga kui on samaväärsed pakkumised Rockiga, siis võiks Tartusse jääda, siin saaks rohkem mängida.

Unelmate meeskond? Väga meeldiksid Euroopa tipptasemel meeskonnad, kuid arvan, et näiteks Barcelonasse või Tel Avivi pääsemine jääbki mulle unistuseks.

Miks nii?

Muidugi ei tea, mis tulevik toob ja tasub sinnapoole pürgida, kuid pääs sellisesse võistkonda  jääb arvatavasti unelmaks.

Kas hakkasite venelasi kartma, et viskasite ainult seitse punkti (jutt on 25. veebruaril võõrsil peetud mängust Rocki ja Permi vahel, mille Rock kaotas – toim) või poldud loodud tingimusi, et rohkem visata?

Ega igas mängus ei saagi rohkem visata. Kui tol korral viskasin seitse siis nii oligi, võibolla polnud rohkem võimalusi.

Millest tulenevad teie rohked vead mängudes?

Mõnikord on vaja viga ära teha. Olen seda meelt, et kui sa kaitses mängid, siis selle võrra tulebki rohkem vigu. Need mängijad, kes piirduvad mängus vaid ühe veaga, need... ma ei ütle, et nad ei mängi kaitses, kuid kui rassid kaitset 25-30 minutit, siis kaks-kolm või rohkemgi viga peaks olema kindlasti. Kui sa annad endast kõik, et vastast takistada, siis neid vigu tuleb.

Võtate hästi palju lauda, seletage palun, mis on lauavõitluses kõige olulisem.

Kohavalik ja ajastus, millal lauda minna ning hüpata. Eks see oskus tuleb ka aastatega juurde. Kui oled kaua korvi all mänginud, hakkad aimama, kuhu pall võib rõngast põrgata. Head pikad käed aitavad ka muidugi.
 
Olete Eesti parim blokeerija. Kas kulpimine tuleneb vaistust, agressiivsusest, hüppest või millestki muust?

Eks jällegi kohavalik, ajastus peavad õiged olema ning minu pikad käed tulevad kasuks. Blokk on tegelikult viimane asi, mida kaitses saab teha. Selline riskantne värk. Sealt võivad ju ka mõned vead tulla, blokkimine pole kunagi kindla peale minek.

Palju on teie «koppade» rekord mängus?

Arvan, et ta sinna kuue kanti jääbki (Talts sai esimeses mängus Permiga kirja kuus blokeeritud viset – toim), ei mäleta, et oleks rohkem kulpe pannud.

Kuidas nende vabavisetega nii nirud lood on?

Puukäsi, mis seal muud (muigab – toim).

Vahel viskate vabaviskeid lauapõrkest. Kas see tuleb kogemata või üritategi nii visata?

Kui lauapõrkest, siis ikka enne mõtlen, et lähen just nii viskama. 

Kellega on teil platsil kõige parem klapp?

Kedagi kindlat pole. Seni on meil olnud hea meeskonnatöö ehk kõigiga on päris hea klapp.

Kuidas ise tunnete, kas olete tänavuse hooajaga arengus sammu edasi astunud?

Ei tea. Keegi kõrvaltvaataja peaks ütlema. Ise küll ei tunne, et oleksin hirmsasti arenenud. Võibolla mängukogemust on juurde tulnud.

Olete trennis vahest võitnud ka kolmeste võistluse?

Vallot (Allingu – toim) vahel võidan.

Kui palju teevad Rocki mehed jõusaalis trenni ning mis on rekordid näiteks surumises, kükis jne?

Nädalas kaks korda käiakse ikka jõusaalis. Mingeid rekordeid me siin ei tee, neid tehakse võibolla suvel ettevalmistuse ajal. Aga jõusaalis üritavad kõik end oma raskustega toonuses hoida.

Mina isiklikke rekordeid ei ole viimasel ajal teinud, võibolla mõned aastad tagasi, kuid täpselt neid ei mäletagi.

Milline aspekt Rocki mängust vajaks teie arvates kõige rohkem parandamist?

Kaitsemäng vajab alati parendamist, et vastane võimalikult vähe punkte viskaks. Meil punktiviskajaid on, kõik võivad heal päeval skoori teha, samas pole ka sellist kindlat, kes alati paarkümmend silma ära toob.

Kui mängu ajal võtab Rock time outi, kas siis treenerid räägivad inglise keeles?

Enamasti inglise keeles, et kõik aru saaksid. Kui meil, eestlastel, on omavahel miskit öelda, siis suhtleme muidugi eesti keeles. Tanel ja Gert ütlevad Giorgile vahel ka vene keeles.

Kui Rock peaks jõudma EuroCupil poolfinaali (see koht on Rockil käes – toim), Balti liigas final fouri ja tulema Eesti meistriks, siis millist saavutust peate teie kõige  olulisemaks?

Kõik need liigad on väga erinevad. Kindlasti väga suur saavutus oleks Balti liiga nelja tugevama hulka jõudmine. FIBA-sarjas võiks nüüd juba finaali jõuda ja Eesti meistriks peaksime nii või naa tulema. Kõik on omamoodi head ja suured saavutused, kuid ühte teistele eelistada ei saa.

Kuidas meeldib Tartu elu, mida siin vabal ajal teete?

Mis vabal ajal teha on: käin söömas, kinos. Ja kui on vaba päev, siis käin kodus Tallinnas.

Muuseas, elate siin hotellis või korteris?

Mul on üürikorter.

Mis on Tartus teie lemmiksöögikoht ?

La Dolce Vita, Truffe, mõnikord käin Du Nordis, Gruusia Saatkond. Tegelikult on neid häid kohti palju.

Mis on lemmiksöök/jook?

Pastad, mahlad.

Kellega tiimikaaslastest teete midagi koos ka vabal ajal?

Väga eriti polegi kedagi. Kui mõnikord midagi ette võetakse, siis tehakse võistkonnaga koos. Gert (Kullamäe – toim) on ka Tallinnast, sõidame mõnikord koos tema autoga Tallinna või käime vahel õhtul koos söömas.

Kuidas Saksamaal vaba aja veetmisega oli?

Nagu ütlesin, ega seal palju seda vaba aega polnud.

Kellega koos tuba jagate, kui olete välismängudel?

Enne Erik Dorbekuga, kuid nüüd Gert Kullamäega. Erik, reetur (muigab – toim), läks ju Pärnusse.

Kas kogu noorteaja oli teie treener Ralf Lainevool?

Jah, oli küll. Kuni sain 17 aastaseks.

Kes korvpalluritest on olnud teile eeskuju/iidol?

Gert Kullamäe (muigab – toim).

Kui noorelt hakkasite trennis käima?

Vist kümneaastaselt.

Kas valik tegeleda korvpalliga tuli lihtsalt või oli veel huvisid?

Korvpalli kasuks otsustamine tuli lihtsalt. Kunagi väga noorena mängisin natuke ka jalgpalli.

Mis vanuses esimest korda pealt panite?

Olin vist 15.

Mida arvate Tartu noorte korvpallist ?

Ei tea sellest absoluutselt midagi.

Millega tegelevad vanemad, kas sama pikad kui teie?

Vanemad sama pikad pole. Las nende tegevusvaldkond olla.

Kas Jaan Talts (maailmakuulus endine tõstja - toim) on teie sugulane?

Väga kaugelt.

Kui mängite ja olete kaotusseisus ning tuju on null, kas kuulate hetkeks Tartu publikut ja tuleb mänguvaim tagasi?

Muidugi, kui publik kaasa elab, see ergutab ning annab emotsiooni ja kõike palju juurde. Arvan, et publiku marulise toetuse abil me viimati Permi võitsimegi. Siis hakkas meil kõigil hästi minema ja panime lumepalli veerema.

Kas mängu ajal või enne mängu publikut ka jälgite? On kindlaid inimesi, kes silma jäävad?

Kindlaid inimesi mitte. Aga saali tulles vaatan, palju rahvast on ja kas ikka tuleb täismaja. Mängu ajal pole mahti kedagi jälgida.

Mida saaks Rocki fännid paremini teha, et saalis oleks võimsam õhkkond?

Ei tea küll miskit. Siiamaani väga positiivne olnud ja ei teagi, mida rohkemat teha saaks.

Mis klubi fännid on Eesti parimad?

Rocki.

Kuidas meeldivad Rocki tantsutüdrukud?

Väga ilusti tantsivad.

Millised naised teile meeldivad, kas ainult pikad, ilusad ja sihvakad või loeb ka iseloom?

(naerab – toim) Jah, pikad, ilusad ja sihvakad meeldivad väga. Aga iseloom peab ka olema.

Kas teil pruut on? Või on mul veel mingigi võimalus teid endale saada?

No mis küsimused (muigab – toim). Las see küsimus jääb.

Kes on see Kaia kellega te Orkutis õrnusi vahetate?

Elukaaslane.

Esiteks tahaks öelda, et olete meeskonnas kõige nunnum mängija...ja loomulikult see auto – Audi - millega te sõidate, lihtsalt super. Kas te olete ka mõelnud võimalusele kandideerida Tartu linnavolikogusse järgmistel kohalikel valimistel?

Sellest küsimusest mind juba informeeriti. Ära sellele üldse vastust pane (naerab – toim).

Kandideerite siis või?

Üritan, jah, linnapeaks saada (naerab – toim).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles