Golfi US Masters: Scott võitis, Woods tegi endale häbi

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adam Scott rohelises võitjapintsakus ning õnnelik.
Adam Scott rohelises võitjapintsakus ning õnnelik. Foto: AP/Scanpix

Golfihooaja esimene suurturniir, Masters, lõppes fännide rõõmuks õiglaselt: võitja rohelise pintsaku tõmbas selga sümpaatne austraallane Adam Scott, mitte maailma esinumber Tiger Woods, kes käitus häbiväärselt.

Esmalt Scottist. Kuni pühapäevani oli Rohelise Mandri golfimängijatel ette näidata 17 esikohta suurturniiridelt, kuid mitte ainsatki Mastersilt. Kui Scott viimase päeva viimasel rajal palli kolmanda löögiga auku veeretas ja birdie kirja sai, tundus, et asi on tehtud. Aga ei. Ka argentiinlane Angel Cabrera lõi birdie ja viigistas seisu. Järgnesid play-off esimese eksimuseni. Teisel lisarajal jäi Cabrera pall augu äärele kõikuma ja sellega võitlus lõppes. Scott võis käed võidurõõmus taeva poole tõsta.

«Tahtsin seda võitu, seda pintsakut, nii meeletult,» tunnistas Scott esimese suurturniir võidu järel. «Uskumatu päev. Kõik kaldus lõpuks minu kasuks. Olla esimene Mastersi võitnud austraallane on mu saatus.»

Nüüd Woodsist, kes jagas neljandat kohta. Oleks ta võitnud, paisunuks golfimaailma niigi raputanud skandaal äraarvamatult suureks, sest golfis pole kohta reegliterikkujaile, kui pehmelt väljenduda.

Kõik sai alguse reedel. Woods lennutas 15. rajal palli vastu lipuvarrast, kust see vette põrkas. Vastavalt reeglitele pidi ta uue löögi sooritama võimalikult samast kohast, kust eelmise. Woods aga kukutas palli, nagu ta ise hiljem selgitas, teadlikult kaks jardi tahapoole. Sellisele reeglite rikkumisele järgneb kahelöögiline karistus, kuid Woods trahvilööke kirja ei pannud – ta allkirjastas vale tulemuse, mis tähendab automaatset diskvalifitseerimist.

Mastersi korraldajad, kartes telereitingute langemist, leidsid Woodsi päästmiseks võimaluse. Palli kukutamist valesse kohta nägi tähelepanelik televaataja ja teatas sellest telefoni teel kohtunikele. Nood uurisid videosalvestisi ning jõudsid järeldusele, et Woods patustas tõesti. Aga... Uutes golfireeglites on punkt, et kui rikkumistest teatab televaataja, aga mängija ise pole eksimusest teadlik ning allkirjastab vale tulemuse, võib võistluskomitee teda mitte diskvalifitseerida. Nii tehtigi.

Paraku teadis Woods väga hästi, et toimis valesti, ta rääkis taganemisest kahe jardi võrra kogu maailmale. Seega tulnuks mees võistlustelt kõrvaldada. Ja kui võistluskomitee seda ei teinud, pidanuks golfimaailma, ekspertide ja paljude sel teemal sõna võtnud rivaalide arvates Woods end ise diskvalifitseerima. Just nii näeb ette «golfimängu vaim», mis on kirjas ka reeglites, nagu ka see, et mängija peab olema iseendale kohtunik ning tegutsema ausalt. Iseenda diskvalifitseerimine reeglite rikkumise eest on tava, sest tihtipeale tegutsetakse kohtunike ja mängupartneri silme alt eemal ning ilma piiritu aususeta pole golfimäng võimalik. Woods aga arvab, et tema ei pea golfimängu kõige tähtsamast põhimõttest kinni pidama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles