Igavesti noored jalgpallurid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passi järgi on Obafemi Martinsi vanus praegu 28, kuid 2006. aastal oli Nigeeria Jalgpalli Liidu kodulehel ajutiselt märgitud, et Martins on hoopis seitse aastat vanem.
Passi järgi on Obafemi Martinsi vanus praegu 28, kuid 2006. aastal oli Nigeeria Jalgpalli Liidu kodulehel ajutiselt märgitud, et Martins on hoopis seitse aastat vanem. Foto: ITAR TASS/SCANPIX

Nigeeria jalgpalli puhul on tihtilugu räägitud, et paljud sealsed mängijad on tegelikult vanemad, kui passis kirjas.

Jalgpallimaailmas on mitmel puhul imestatud, miks hakkab mõni parimasse sportlaseikka jõudnud mängija edusammude asemel hoopis taandarenema. Eriti on seda täheldatud Nigeeria jalgpallurite puhul. Nagu selgub, võib mõnigi neist olla tegelikult hoopis kümme aastat vanem, kui passis kirjas.

Mängijaid tehakse nooremaks tihtilugu noorteturniiride tarbeks, kuid hilisem sünniaasta passis annab ka muid eeliseid. Nii võib mõne mängija turjalt kaduda mitmeid aastaid eesmärgiga saada leping mõne Euroopa tippklubiga või saada pääse nimekasse jalgpalliakadeemiasse.

Klubid saavad petta

«Kindlasti võib sellises olukorras olla ka agendil oma roll, kuna tema saab tasu üleminekute pealt. Mõnel Inglismaa jalgpalliakadeemial ei ole ju võimalik kuidagi kindlaks teha, kas passis kirjas olev vanus on ka reaalne,» märkis Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht.

«Eks vanuse võltsimisest saab rääkida riikides, kus on nõrk keskvõim ja uut passi on võimalik lihtsamalt saada. Mängija tegelikku vanust võib olla raske kontrollida, kui tal on passis selline vanus kirjas ja muud isikut tõendavat dokumenti ei ole.»

Hiljuti teatas Belgradi Partizani endine president Zarko Zecevic, et aastaid Nigeeria koondises mänginud Taribo West on tegelikult 12 aastat vanem, kui passis kirjas. «Kui ta meie klubiga ühines, siis ta väitis, et on 28-aastane. Saime alles hiljem teada, et tegelikult on ta hoopis 40. Samas mängis ta endiselt hästi ja seega ei kahetsenud me midagi,» vahendas Eurosport Zecevici sõnu.  

Kui West on tehtud koguni 12 aastat nooremaks, siis endise Londoni Arsenali ründaja Nwankwo Kanu turjalt on väidetavalt maha võetud üheksa aastat, Nigeeria koondise endine kapten Jay-Jay Okocha on tegelikult kümme aastat vanem ja Milano Interis ning Newcastle Unitedis säravalt mänginud Obafemi Martins on 35, mitte 28.

Ka Martinsi karjääri käik kinnitab pigem, et mees ei ole 28-aastane, nagu näitavad passiandmed. Kui sellises vanuses on sportlane enamasti oma karjääri tipus, siis Nigeeria koondislane on Euroopa tippklubid praeguseks vahetanud USA tiimi Seattle Soundersi vastu.

Tänavu talvel sai Nigeeria koondis tähistada Aafrika meistrivõistluste võitu, kuid varem on meeskonnas kurdetud, et võistkond on liiga vana ja seetõttu ei suudeta väljakul enam vastaste tempos püsida.

Kui noortespordis valetatakse inimesi nooremaks selle nimel, et suurendada võiduvõimalusi, siis täiskasvanud inimese nooremaks tegemine on rahaliselt tulus ettevõtmine. Näiteks 25-aastase mängija eest on võimalik saada tunduvalt suuremat müügitulu kui 35-aastase palluri eest.

Nii on ka mitu suurklubi Nigeeria mängijatega petta saanud ja tehtud kulutused pole end kuidagi ära tasunud. Kui Brüsseli Anderlecht ostis endale U17 MMi parima mängija Phillip Osondu, siis palli tagaajamise asemel hakkas too peagi hoopis koristajaks.

Euroopas probleemi pole

«Neid jutte on ju palju, kus noorteturniiridel on tekkinud küsimusi mängijate tegeliku vanuse kohta. Ka Eestis tehakse taustauuringuid, kui mõni siinne klubi korraldab turniiri ja kutsub ka külalisvõistkondi. See oht on ikka olemas, et keegi soovib lihtsalt küllakutset ära kasutada selleks, et pääseda Euroopa Liitu,» märkis Uiboleht.

Kui Euroopa mängijate vanusega probleeme pole, siis siin selle kontrollimisele palju rõhku ei panda, kuid Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) võistlustel tuleb sellega arvestada – enne väljakule minemist tuleb tõestada, kas tegemist on ikka õige inimese ja õige vanusega.

«Kindlasti lähtub selline probleem riikidest. Euroopas ei ole võimalik vanust võltsida ja seega ei ole see siin ka probleem,» rääkis Uiboleht. «UEFA (Euroopa Jalgpalli Liit) korraldatud valikmängudes ei toimu nägude kontrolli ja kohtumisele tulles piisab mängijatele isikut tõendavast dokumendist. FIFA korraldatavatel mängudel on vajalik pass ja mängu komissar teeb ka nägude kontrolli, et kas väljakule läheb ikka sama inimene. See tõestab, et Euroopas selliseid probleeme ei eksisteeri.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles