Riigikogu sporditoetusrühm: maadlus peab jääma olümpiakavva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi
Heiki Nabi Foto: Liis Treimann

Riigikogu spordi- ja liikumisharrastuse toetusrühma kohtumisel Eesti Maadlusliidu, Eesti Olümpiakomitee (EOK) ja MTÜ Toeta Eesti Maadlust esindajatega arutati maadluse olukorda Eestis ja maailmas pärast Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) veebruarikuist otsust arvata maadlus olümpiaspordikavast välja. Kõik kohtumisel osalenud rõhutasid maadluse olulisust Eesti kultuuri- ja spordiruumis ning toetuse vajadust ka Riigikogu tasandil.

Toetusrühma esimees Lauri Luik sõnas, et maadluse kui ühe maailma vanima spordiala koha taastamine olümpiamängude kavas pole pelgalt spordiringkondade südameasi, vaid oluline samm kogu Eesti riigi jaoks.

«Läbi aastakümnete on meie sportlased toonud tiitlivõistlustelt Eestile hulgaliselt medaleid. Meenutame neid suure lugupidamisega. Martin Klein, Georg Lurich, Kristjan Palusalu, Johannes Kotkas, Valeri Nikitin ja Heiki Nabi on spordisõbrale enim tuntud maailmatasemel Eesti maadlejad. Kuid suurvõistlustel medaleid teeninute nimekiri on kordi pikem,» ütles Luik.

«Usun, et see loetelu räägib enese eest, miks maadlus Eesti jaoks nii oluline on,» lisas ta.

Olümpiavõitja, Riigikogu spordi- ja liikumisharrastuse toetusrühma aseesimees Erki Nool tegi ettepaneku deklaratsiooni koostamiseks, millega ROK tunnustaks maadlust kui ühte kümnest olümpiamängude põhialast.

EOK peasekretär Siim Sukles tunnistas, et tänu veebruarikuisele üllatavale ROKi negatiivsele otsusele tulid spordiinimesed Riigikokku poliitikutele külla, mis on selle kõige juures väga positiivne. Ta rõhutas, et EOK toetab igakülgselt Eesti maadlust. Selget toetust näitab ka EOK president Neinar Seli oma rahvusvahelistel kohtumistel, kus ta järjekindlalt juhib tähelepanu maadluse tähtsusele. «Maadlus on meie spordi nurgakivi,» lisas Sukles.

Toetusrühma aseesimehe Jüri Jaansoni sõnul ei ole maadlus pelgalt meie teadvuses, vaid ka alateadvuses. «Maadlus on olümpiamängudel alati väga kesksel kohal olnud,» sõnas Jaanson.

MTÜ Toeta Eesti Maadlust juhatuse liige Martin Plaser märkis spordiala iseloomustamisel: «Maadlus on maagiline!»

Riigikogu spordi- ja liikumisharrastuse toetusrühma liikmed kinnitasid, et toetavad Eesti maadlust ja selle koha taastamist olümpiamängude kavas ning tegutsevad aktiivselt sellekohase seisukoha levitamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles