Ajutrauma eest määratud hiigelkompensatsioon raputab kogu NFLi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika jalgpalluri kiiver.
Ameerika jalgpalluri kiiver. Foto: SCANPIX

Colorado osariigi kohus tegi otsuse, mis võib raputada tervet Ameerika jalgpalliliigat NFL, määrates viis aastat tagasi vigastada saanud teismelisele kompensatsiooniks 11,5 miljonit USA dollarit.

Tänaseks 22-aastane Rhett Ridolfi sai 2008. aastal Trinidadi keskkooli treeningul peapõrutuse. Noormeest ei viidud aga otsekohe haiglasse ning selle tulemuseks oli ulatuslik ajukahjustus ja vasaku kehapoole halvatus. Ridolfi perekond kaebas kohtusse nii noormehe treenerid kui ka kiivritootja Riddelli.

Infoagentuuri AP teatel mõistiski kohus nüüd Riddellilt välja 27% kahjusummast ehk umbes 3,1 miljonit dollarit. Seejuures väärib märkimist, et kohtu hinnangul ei olnud Ridolfi kiivril ühtegi defekti, kuid firma mõisteti süüdi kuritegelikus hoolimatuses, sest nad ei selgitanud oma kiivri kasutajatele täies ulatuses kõiki võimalikke ohtusid.

Tegu võib olla ka pikemas plaanis vägagi teedrajava otsusega, kuna Riddellil on pooleli täpselt samasugune kohtuasi ka Los Angeleses, lisaks on umbes 4000 NFLi eksmängijat esitanud liiga ja Riddelli vastu samasuguse kaebuse. Riddelli kiivrit kasutab hetkel koguni 68% NFLi mängijaid. Firma teatas, et kavatseb otsuse kindlasti edasi kaevata, kuna nende teatel jättis vandekohus ebaõiglaselt arvestamata nende poolse eksperdi hinnangu.

Kolm süüalust sõlmisid enne otsust konfidentsiaalse kokkuleppe, kaks treenerit on aga jätkuvalt kohtu all. Ridolfi advokaat Frank Azar teatas samuti, et ka nemad kavatsevad otsuse edasi kaevata ja nõuda Riddellilt kogu summa hüvitamist. Azar esindab ka 10 kuni 20 eksmängijat, kellel on Riddelli vastu kohtuasi pooleli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles