Jüri Ratas: prioriteediks on noortekorvpall, kuid mitte ainult

Jüri Ratas
, Eesti Korvpalliliidu president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. juuli 1978 - Jüri Ratas
2. juuli 1978 - Jüri Ratas Foto: Liis Treimann

Eesti korvpall on oma senisel teel näinud nii paremaid kui ka halvemaid aegu, kuid praegu on korvpalli tase selgelt tõusmas ja populaarsus kasvab. Ala vundamendiks on tuhanded harrastajad, kümned tuhanded fännid, tugevad treenerid ja muidugi ka heade sponsorite väärikas panus.

Tänavuse aasta suurim väljakutse Eesti Korvpalliliidule ja kõigile korvpallisõpradele on EM-finaalturniiri korraldamine meeste U-20 vanuseklassis 9.–21. juulini Tallinnas. Tegemist on kõige suurema rahvusvahelise korvpalliturniiriga taasiseseisvunud Eestis, kus osaleb 20 koondist üle Euroopa. Head mängu ootame ka oma noormeeste koondiselt, keda juhendab Andres Sõber. Seda tähtsat üritust toetab mitu asutust: riik eesotsas kultuuriministeeriumiga, Eesti Olümpiakomitee, kultuurkapital, hasartmängumaksu nõukogu, EAS, Tallinna linnavalitsus, Tallinna spordi- ja noorsooamet. Korvpalli toetajate taust on tõepoolest laiapõhjaline. Ka see kinnitab usku ala tulevikku.  

Korvpall on taas tõusuteel

Olen koostöös eelmise aasta lõpus valitud korvpalliliidu juhatusega püüdnud toetajaid veenda, et korvpall on taas tõusuteel ja see on ala, kuhu on mõtet panustada. Seda tööd hõlbustab tõsiasi, et  korvpalli peetakse rahvuslikuks ja kogu rahvast ühendavaks spordialaks, korvpall on ka on üks Eesti enim vaadatud spordialasid. Nii U-20 EMi, rahvuskoondise kui ka liigade läbi on korvpalli juurde tulemas päris mitu uut rahapanustajat, kellest avalikkus kuuleb ilmselt juba õige pea.

Jätkusuutliku edu saavutamiseks ja korvpallurite juurdekasvu tagamiseks on Eesti Korvpalliliidu juhatus võtnud fookusse noortekorvpalli arendamise ja treenerite koolituse. 2013. aastal mängib rahvusvahelistel turniiridel lausa üheksa tüdrukute ja poiste koondist. Paljude koondiste jaoks tähendab see ühtlasi osalemist Euroopa meistrivõistlustel.

Eesti noortekorvpalli arendamiseks käib mitmesuguseid tegevusi. Näiteks alustas Eesti Korvpalliliit projektiga korvpallitrennide algamiseks juba lasteaiatasandil. Juhatus on suurendanud ka noorte spordimeisterlikkuse rahastamist ligi 24 protsendi võrra. Minikorvpalli võistkondade arendamiseks vabastasime nad võistlustel osalustasust. Nii jääb võistkondadele rohkem raha oma klubi töösse panustamiseks ja ühtlasi on võimalik osaleda senisest suuremal arvul võistlustel. Korraldame edasi ka mikro- ja makrokorvpallifestivale, millest järgmine toimub 18. ja 19. mail Viimsis.

Meie korvpalli edu vahetuks aluseks on treener kui õpetaja. Siinkohal tänan Tallinna Ülikooli, kus koostöös EKLiga on algatatud esimese, teise ja kolmanda kategooria treenerite koolitus. Uus suund on koostöö Tartu Ülikooliga, kus alaliiduna soovime, et kehakultuuriteaduskonna bakalaureuseõppe läbinud tudeng saaks lõpetamisel ka korvpallitreeneri kategooria tunnistuse.

Noortekorvpalli arendamisel on meie asendamatud partnerid Audentes ja Eesti Olümpiakomitee. Rõõmu valmistab ka asjaolu, et üle pika aja saadame koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga Eestit esindama meie universiaadikoondise.

Praegu käib ettevalmistus, et järgmisel hooajal luua lisaks naiste meistriliigale Eestis uus naiste korvpalliliiga, kuhu ootame osalema naiskondi kõigist Eesti piirkondadest. Eesti Korvpalliliit on moodustanud ka kolm uut töökogu: 3 x 3 komisjon, regionaalse korvpalli komisjon ja treenerite toimkond. Nende kaudu soovime edasi arendada ja esile tõsta oma prioriteetseid valdkondi.

Armastatuim spordiala

Oma liikmeskonna jaoks muudame mugavamaks litsentseerimissüsteemi, mis läheb täielikult e-keskkonda. Seega kaovad ära pikad sõidud ning aja- ja paberikulukas bürokraatia. Korvpalliliit soovib anda oma liikmeskonnale varasemat infot ka ajagraafikute ja juhendite kohta, mille edastamise plaanime tuua juulikuu algusesse. See omakorda tähendab, et klubidelt ootame vajalikku infot 10. juuniks.

Korvpall on jätkuvalt Eesti kõige armastatum spordiala. Meeste korvpalli meistriliiga on vaadatuim spordivõistlus Eestis, see paelub spordisõpru üheksa kuu vältel aastas. Oleme uhked, et korvpallis on kanda kinnitanud meeskonnad Pärnust, Valgast, Raplast, Ida-Virumaalt, Rakverest, Tartust ning Tallinnast. Pean oluliseks, et korvpall ei ole mitte vaid Tallinna- või paari maakonnakeskuse keskne mäng. Korvpalli mängitakse igas Eestimaa nurgas ja nii peab ka jääma.

Eesti Korvpalliliit ootab jätkuvalt kõiki korvpallisõpru korvpallisaalidesse üle Eesti. Soovin kõigile põnevaid ja rõõmustavaid korvpallielamusi.

    Samal teemal

Matsalu: «Ratas veereb vanas rööpas ehk Sada päeva varsti täis», Postimees 13.03.2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles