Robert Legendowski – mees, kes seljatas kuningliku klubi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Lewandowski lõi karjääri seni parimal õhtul Madridi Reali võrku neli väravat.
Robert Lewandowski lõi karjääri seni parimal õhtul Madridi Reali võrku neli väravat. Foto: Reuters/ScanPix

Robert Legendowski – nii ristis sakslaste kolmapäevaõhtuse kangelase järgmiseks hommikuks ümber päevaleht Bild. Poola ründaja lõi Madridi Reali võrku üksinda neli palli ning tüüris Dortmundi Borussia Meistrite liiga poolfinaali avamängus ühe jalaga juba finaali.

24-aastane Robert Lewandowski tegi karjääri seni ilusaimal õhtul midagi enneolematut, kuid üllatusena võis toimunu tulla vaid sellele jalgpallisõbrale, kes pole viimastel hooaegadel Saksamaa liigat jälginud. Kui esimene Dortmundi meistritiitliga lõppenud hooaeg kulus poolakal kohanemiseks, siis mullu lõi ta kollase-mustatriibulises särgis meeskonna parimana juba 30 väravat.

Tänavu jätkab Lewandowski veel hoogsamalt, olles näiteks koduliigas võrku sahistanud koguni viimases 12 mängus. Nelja tabamust pole aga Meistrite liiga poolfinaalis löönud mitte keegi, nii nagu pole ka üks mees löönud eurosarjas kunagi nelja väravat Reali vastu. «Teadsime Lewandowskist kõike, absoluutselt kõike, uurisime tema mängu kohta kõikvõimalikke üksikasju – ja ta lööb meile kolm väravat pluss penalti,» pidi mängujärgsel pressikonverentsil mõrult nentima Reali peatreener Jose Mourinho.

Mourinho viitas ka, nagu oleks Lewandowski ühe tabamuse ajal suluseisus olnud, kuid selle väite pareeris kiirelt Borussia loots Jürgen Klopp. «Jose peab täpsustama, millist väravat ta mõtleb, sest neid oli päris palju,» lõõpis Klopp. «Kõik väravad olid uskumatult ilusad, isegi penalti. Ja kolmas oli niivõrd geniaalne, et seda ei tohi tühistada mitte ükski kohtunik!»

Dortmundi odav ost

Veel kolm aastat tagasi oli Lewandowski Euroopa jaoks üsna tundmatu suurus, pallides Poznani Lechis. Varssavis sportlikku perre sündinud Lewandowski – isa endine jalgpallur ja judomaadleja, ema kunagine võrkpallur – alustas jalgpallurikarjääri kodulinna klubides Varsovia ja Delta ning kerkis Pruszkowi Znicziga esmalt Poola kolmanda ja siis ka teise liiga suurimaks väravakütiks.

Lechi meistriks viimise ja Poola liiga parima mängija tiitli võitmise järel hakkasid Lewandowski vastu huvi tundma ka suurklubid, kuid Dortmund sai ründaja kätte ikkagi tänapäeva tippjalgpalli mõistes kommiraha ehk 4,5 miljoni euro eest. Legend räägib seejuures, et Lewandowski olnud juba teel Inglismaale Blackburni, kuid lennuk ei tõusnud Islandi tuhapilvede tõttu õhku ning viimaks jõudis mees siiski Saksamaale.

Samas võib imeline õhtu jääda Lewandowski luigelauluks Dortmundi särgis, sest oma hinnasildi kasvatas poolakas koguni mitu korda kopsakamaks. Alles äsja ärganud huvilised võivad siiski pika ninaga jääda, sest goal.com tsiteeris mängu järel Müncheni Bayerni peatreeneri Jupp Heynckesi hispaanlasest agenti, kelle sõnul siirdub Lewandowski suvel kindlasti Bayernisse.

Borussia eitab samas kokkuleppe olemasolu. «Mind ei huvita kuulujutud. Minu selge soov on, et Robert mängiks ka tuleval hooajal meie ridades. Seni on paljud minu soovid tõeks saanud,» teatas klubi tegevdirektor Hans-Joachim Watzke enesekindlalt telekanalile Sky antud intervjuus.

Samas poleks Lewandowski lahkumine üllatav, kuna esiteks pole ta iial üheski klubis üle kolme hooaja veetnud ning teiseks lõpeb 2014. aastal tema praegune leping. Seega võib eeldada, et Dortmund soovib oma kuldvara rahaks teha, selmet temast aasta pärast tasuta loobuda. Sport Bild viitab ka Lewandowski agendile Maik Barthelile, kelle teatel on Borussia juba lepingutingimustega nõustunud ja poolakas vahetab klubi 25 miljoni euro eest.

Klopp ei vaeva pead

Veel valusamalt kõlab Dortmundi kõrvadele aga Spiegeli väide, nagu peaks leping olema  Bayerni nõudmisel sõlmitud hiljemalt 15. maiks. Täpselt kümme päeva hiljem mängitakse Meistrite liiga finaal … Samas näitas Dortmund juba enne poolfinaali avamängu, kui meediasse lekkis pommuudis Mario Götze siirdumisest samuti Bayernisse, et sellistel šokkidel ennast väljakul kõigutada ei lasta.

Lewandowski keeldus pärast mängu igasugustest ülemineku-teemalistest küsimustest, rõhutades vaid, et Borussia peab 4:1 eduseisust hoolimata keskenduma kordusmängule. Klopp nentis aga, et selline asjade käik pole talle üllatus. «Mida paremaks saad, seda enam teised meeskonnad su mängijaid tahavad. Ei saa olla edukas nii, et keegi seda ei märka. Oleme igal aastal ühe särava mängija kaotanud, aga aina paremaks läinud,» sõnas Klopp.

«See pole probleem, sest keskendume lihtsalt järgmisele mängule. Aga Robert on tasemel mees. Ta on eriline nii vaimses kui ka füüsilises mõttes, tema jalgpallimõtlemine on paigas, ta on külmavereline. Mäletan tema 94. minuti väravat Amsterdami Ajaxi vastu – enamik mängijaid oleks valinud ühe või teise võimaluse, aga tema leidis kolmanda ja see oli parim. Ta on fantastiline mängija … ja ta jääb Dortmundi!» teatas Klopp.


Meistrite liiga

Poolfinaali avakohtumine

Dortmundi Borussia – Madridi Real 4:1

8., 50., 55., 66. pen Robert Lewandowski – 43. Cristiano Ronaldo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles