Soome hokiüldsus on kuri: miks ei esinda tähed kodusel MMil koondist?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome jäähokikoondis mullusel MMil.
Soome jäähokikoondis mullusel MMil. Foto: SCANPIX

Soome jäähokiasjatundjad on maruvihased riigi tippmängijate peale, kes ei soovi mais algaval kodusel MMil Soome koondises mängida. Koondise peatreener Jukka Jalonen avaldas pühapäeval Soome koosseisu turniiriks, sinna ei kuulu aga näiteks ainsatki NHLi mängijat.

Ainsana võib NHLi meestest koondisega liituda Phoenix Coyotesi ründaja Lauri Korpikoski, kui ta läbib edukalt arstliku kontrolli. Hetkel kuulub NHLi klubidesse koguni 30 soomlast.Lisaks NHLis mängivatele meestele loobusid koondise esindamisest ka KHLis litrit taga ajavad Niko Kapanen ja Jarkko Immonen.

Helsinki Jokerite meeskonna juhatuse esimees Hjallis Harkimo teatas seepeale, et hokimeeste selline käitumine on Soome koondise suhtes lugupidamatu – mehed hoolivat vaid sellest, et võimalikult suur palgatšekk kätte saada. «Kui neil on vaja pildile pääseda ja NHLi jõuda, soovivad nad vägagi koondises mängida. Siis aga pole see enam tähtis ega paku neile huvi,» vahendab Iltalehti Harkimo sõnu.

Harkimo leidis, et koondise esindamine on moraali küsimus. «Leijona-särgi selgatõmbamine peaks olema auasi. Venelased saavad küll alati kõik mehed koondisesse,» lisas Harkimo ka Twitteri vahendusel.

Oma osa sai Harkimolt ka koondise juhtkond, kes ei hoia tema hinnangul NHLi play-off’ide ajal vabanevate mängijatega piisavalt sidet. «See on täielik jamajutt, et play-off’ide ajal ei saa mängijatele helistada. Miks ei või nendega juba varem kokku leppida? Saab ju minna ja küsida – tuled koondisesse või ei tule? See ei saa ometi olla nii keeruline ja alatine tabuteema. Alati aetakse sama juttu ja siis oodatakse, kas see või teine mees tuleb või ei tule… no milleks selline jama?» pahandas Harkimo.

Sama meelt on ka Soome koondise endine kapten Juhani Tamminen, kes praegu töötab hokitreeneri ja eksperdina. «Kui meie põlvkond oleks samamoodi mõelnud, oleks meil Soome kümme hokihalli ja B-divisjonis mängiv rahvusmeeskond,» põrutas Tamminen Iltalehti vahendusel. «Maailma väärtushinnangud on kohutavalt palju muutunud.»

Tamminen näitas näpuga ka Soome hokiliidu esindaja Kalervo Kummola, rahvuskoondise mänedžeri Jari Kurri ja mängijate ühenduse esindaja Sinuhe Wallinheimo suunas. «Härra Kummola, härra Kurri ja härra Wallinheimo peaksid nüüd kiiresti rusika lauale lööma, poisid kohvile kutsuma ja selgeks tegema, mida koondis väärt on. Mängijad peavad selle eest süsteemi tänama, et nad on miljonärid. Ilma selle süsteemita oleks meie armastatud hoki praegu käsipalli tasemel – mingi Miki-Hiire mäng,» lausus Tamminen.

Soome koondis 3.-19. mail Helsingis ja Stockholmis peetavaks MMiks:

Väravavahid:

Atte Engren (TPS)

Joni Ortio (HIFK)

Antti Raanta (Ässät)

Kaitsjad:

Juuso Hietanen (Nižni Novgorodi Torpedo, KHL)

Janne Jalasvaara (Moskva Dünamo, KHL)

Lasse Kukkonen (Rögle BK, Rootsi)

Teemu Laakso (Tšerepovetsi Severstal, KHL)

Sami Lepistö (HC Lev Praha, KHL)

Ilari Melart (HIFK)

Tuukka Mäntylä (Tappara)

Ossi Väänänen (Jokerit)

Ründajad:

Juhamatti Aaltonen (Rögle BK, Rootsi)

Marko Anttila (TPS)

Juha-Pekka Haataja (Kärpät)

Niklas Hagman (Jaroslavli Lokomotiv, KHL)

Juha-Pekka Hytönen (Habarovski Amur, KHL)

Pekka Jormakka (Pelicans)

Petri Kontiola (Tšeljabinski Traktor, KHL)

Jarno Koskiranta (Tappara)

Miika Lahti (JYP)

Janne Pesonen (Kaasani AK Bars, KHL)

Antti Pihlström (Ufaa Salavat Julajev, KHL)

Sakari Salminen (KalPa)

Veli-Matti Savinainen (Ässät)

Ville Viitaluoma (HPK)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles