Budõlin: Eesti judokoondis MMile ei lähe!

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Budõlin.
Aleksei Budõlin. Foto: SCANPIX

Eesti judokoondise peatreener Aleksei Budõlin (pildil) on oma otsustes karm ja kindel. Pärast EMi, kus ükski judoka kaheksa sekka ei jõudnud, leidis ta, et nüüd tuleb hakata tööle, mitte reisima. «Judo MM toimub Brasiilias ja sinna pole mõtet turistina lennata. Meie tase ei vasta veel MMile. Ma ei räägi medaleist, aga peaksime olema konkurentsivõimelised. Paraku me ei ole.»

Äsjalõppenud EMil jõudis pool koondisest teise matšini, pool mitte. «Seadsin sportlastele eesmärgiks saada vähemalt üks võit, neli meest tuli sellega toime, kõik ippon’iga, mistõttu paneksin koondisele hindeks kolme. Ja kuna paar võitu saadi tugevate vastaste üle, lisaksin ka plussi. Seega kolm pluss,» selgitas Budõlin. «Igal kaotusel oli oma põhjus – kes on taktikaliselt kogenematu, kes füüsiliselt nõrk. Aga selline on meie praegune tase, meie nullpunkt. Nüüd tuleb veelgi kõvemini tööd teha ja samm-sammult edasi minna. Potentsiaali meestes on.»

Niisiis rügamine jätkub. Budõlinil on analüüs valmimas, iga mees saab individuaalse plaani lihvimaks nõrkusi tugevusteks, ühistreeningutel saab jälgida arengut ja parandada vigu. Ent seda vaid neil, kes treeningutel käivad. Kolm meest – Künter Rothberg, Martin Padar ja Juhan Mettis – ei käi.

«Kõige enam tuska tegi see, et need kolm tegid maadeldes vigu, mida saanuks väga lihtsalt treeningutel parandada,» tunnistas Budõlin. «Teiseks tahaksin ühiste harjutuskordadega tugevdada meeskonnavaimu. Peaksime olema tiim, mitte hulk individualiste. Lisaks oleks mul vaja näha sportlaste seisundit ja arengut.»

Budõlini sõnul jõudis ta Mettisega ühisele lainele: «Rääkisime meestejuttu ja seadsime plaanid järgnevaks kaheks kuuks. Loodetavasti koostöö sujub. Padariga istume varsti maha, vaeme tulevikku ja vaatame, mis saama hakkab.»

Just treeningud, rahvusvahelised laagrid ja turniirid peaksid Eesti judo taas tippu viima, kinnitab Budõlin. «Kui MM toimuks siinsamas kõrval, läheksime sinna kogemusi korjama. Brasiiliasse sõidu asemel tasuks võistelda paaril Euroopa karikal, sellest oleks rohkem tulu.»

Niisiis, otsus jätta augusti lõpus toimuvale MMile minemata on lõplik?

Budõlin: «Kui keegi koondislastest areneb järgneva paari kuu jooksul silmanähtavalt ja ma usun, et ta suudab maailma paremikule konkurentsi pakkuda, siis mõtleme edasi. Aga tänase seisuga jätab Eesti Brasiilia MMi vahele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles