Pistiseskandaal viis FIFA aupresidendi ametist, Blatter pääses puhtalt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
João Havelange.
João Havelange. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) aupresident João Havelange taandus Reuersi teatel pistiseskandaali tõttu ametist, hetkel liitu juhtiv Sepp Blatter tunnistati aga süütuks.

Skandaal puhkes seoses FIFA endise turunduspartneri ISLiga, mis läks 2001. aastal pankrotti. FIFA eetikakomitee sõnul oli Havelange’i suhtlus ISLiga «moraalselt ja eetiliselt häbiväärne». Samas vabastas eetikakomitee esimehe Hans-Joachim Eckerti poolt tutvustatud raport süüst FIFA praeguse presidendi Blatteri, kes oli tollal alaliidu peasekretär. Raport märkis siiski, et Blatteri tegutsemine oli «kohmakas».

Lisaks kinnitati raportis, et Lõuna-Ameerika alaliidu ekspresident ja FIFA täitevkomitee liige Nicolas Leoz võttis ISLilt pistist. Paraguailane Leoz loobus eelmisel nädalal mõlemast ametist. Väidetavalt said aastatel 1974-1998 presidendiametit pidanud Havelange ja teine täitevkomitee liige Ricardo Teixeira ISLilt altkäemaksuks mitmeid miljoneid dollareid. Vastutasuks kindlustas ISL endale 1990ndatel aastatel toimunud MMide kommertsõigused.

«On selge, et Havelange ja Teixeira ei oleks tohtinud jalgpalliametnikena sentigi altkäemaksu vastu võtta ning oleksid pidanud selle raha tagastama, kuna tegu oli meediaõiguste tagamisega seotud summadega,» vahendab Reuters raportit. «Ka on kindel, et summadest, mis ISMM/ISL Groupi kaudu liikusid, kanti märkimisväärne osa Havelange’ile ja tema väimehele Teixeirale, samuti Leozile. Samas puuduvad meil tõendid nende poolsetest vastuteenetest,» nenditakse raportis.

«Maksed tehti varifirmade kaudu, et tõelist tulusaajat varjata. Neid nimetati komisjonitasudeks, kuid sisuliselt oli tegu altkäemaksuga,» lisati raportis. 96-aastast Havelange’i ja 84-aastase Leozi ei oota siiski karistus, kuna mõlemad mehed taandusid ise ametist – raporti nimetab nende võimalikku karistamist «üleliigseks».

Blatteri käitumist ei loetud aga ebaeetiliseks. «Pole mingit märki, et president Blatter oleks olnud Havelange’ile, Teixeirale või Leozile tehtud maksete eest vastutav või et ta oleks ise ISL Groupilt raha saanud, isegi varjatud maksete kaudu. Samas on küsitav, kas president Blatter teadis või oleks pidanud ISL Groupi pankrotile eelnenud aastatel teadma, et ISL on teinud teistele FIFA ametnikele lubamatuid makseid,» märgiti FIFA praeguse presidendi kohta. «Seda võib nimetada kohmakaks, kuna võis ilmneda vajadus sisejuurdluseks, kuid see ei tähenda kriminaalset ega eetilist väärkäitumist.»

Blatter reageeris raporti avaldamisele rahuloluga. «Mul pole kahtlustki, et FIFAl on tänu minu poolt välja pakutud reformidele tänasel päeval olemas mehhanismid ja vahendid, takistamaks selliste juhtumite – mis on teinud meie organisatsioonile kirjeldamatut kahju – kordumist,» teatas ta omapoolses avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles