Rusikalöök tõi viimasesse mängu suure intriigi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keith McLeod (nr 11) on just äsanud Martin Dorbekule (pikali) rusikaga näkku. Olukorda tõttab lahendama kohtunik Tanel Suslov.
Keith McLeod (nr 11) on just äsanud Martin Dorbekule (pikali) rusikaga näkku. Olukorda tõttab lahendama kohtunik Tanel Suslov. Foto: Andres Haabu

«McLeod tuleks esimese lennukiga koju saata!» sõnas Rap­la TYCO korvpallimeeskonna peatreener Indrek Ruut Kalev/Cramo peatreenerist Alar Varrakust möödudes. See polnud nali, Ruudu hääles oli tunda ilmselget ärritust ning sõnades väljendas ta selgelt, et võiks teha ameeriklasest tagamängijale ka füüsilise noomituse. «Nüüd oled küll kõva vend!» hüüdis parajasti ajakirjanikele intervjuud andnud Varrak spordihalli koridori suundunud Ruudule järele.

Sellised kired möllasid pärast Kalevi ja Rapla vahelist Eesti meistriliiga poolfinaalseeria kolmandat kohtumist. Kalev võitis 80:69 ja kindlustas endale pääsu finaali.

Haripunktis olid kired aga neljanda veerandaja keskel. Kalevi mängujuht Keith McLeod kaotas keskväljal Martin Dorbekule palli. Mõlemad mehed kukkusid pikali ja hoidsid pallist tugevalt kinni. Kohtunikud vilistasid pooleks palli, ent siis äsas McLeod Dorbekule rusikaga näkku. Mis endise NBA korvpalluri sellise vägivallani viis, teavad vaid Dorbek ja mängust eemaldatud McLeod. Vähemalt Dorbek kinnitas, et midagi halba ta vastasele ei öelnud ja haiget ka ei teinud.

«Mina ei öelnud talle midagi. Ütlesin, aga alles pärast seda, kui olin paugu ära saanud. Ma ei tea, miks ta nii tegi, võib-olla ei tohigi NBA mehed Eesti poisile palli kaotada,» rääkis Dorbek. «Tegelikult polnud löök väga tugev, aga alguses ehmatasin, tundus, et silmalaug läks korraks pahempidi.» Järgnenud sõnavahetuses pidid mõlema mehe meeskonnakaaslased vahele astuma, et ei tekiks tõelist löömingut.

Dorbek jättis küll realiseerimata kaks vabaviset, ent oli kahel järgmisel rünnakul täpne ja Rapla jõudis korraks seitsme punkti kaugusele. Kuid siis võttis ohjad enda kätte McLeodi asemel platsile tulnud Tanel Sokk. Ta tegi kiirelt mitu korvi järjest ja Kalevi turvaline vahe taastus.

«Läksime ise natuke närvi,» tunnistas Sokk. «Asi polnudki ainult meis endis, eks meile aidati kaasa ka. Rapla mängis kõik kolm kohtumist kaitses väga jõuliselt.» Varrak oli karmim: «Ükskord pidi selline asi juhtuma. Olen seda kolm mängu rääkinud, mängu komissarid võivad mu sõnu kinnitada. Pidin oma mängijaid tagasi hoidma.»

Otseseid süüdistusi ei tahtnud Varrak siiski kellegi aadressil teha, kuna sellele järgneks trahv. Küll aga tõi ta näiteid olukordadest, kus Rapla mängijad olevat justkui meelega kalevlastele haiget teinud. «Minu mängijad saavad aru, millest ma räägin,» nentis ta ja avaldas arvamust, et McLeod pääseb oma teo eest vaid ühemängulise keeluga. «Kindlasti esitame asjast ka omapoolse nägemuse.»

Kalev pääses viimases mängus kiirelt juhtima ja hoidis veel kolmanda veerandaja alguses paarikümnepunktilist edu. Kuid siis muutis Rapla oma mängu teravamaks.

«Olin valmis, et see mäng nii läheb,» kinnitas Ruut. «Tunnen oma poisse hästi ja olin ka ise veel mitte väga ammu mängumees ning tean, et 0:2 kaotusseisus on kolmanda mängu alguses raske end kokku võtta. Vaheajal rääkisin ilusti ja natuke karjusin. Küsisin, et laseme end nokauti lüüa või näitame, et oleme mehed.»

Seeriale tagasi vaadates ei ilmutanud Varrak vähimatki emotsiooni. «Mis seal ikka… ega nad poleks nagunii meid kolm mängu võitnud,» teatas ta rahulikult.


Eesti meistriliiga

Poolfinaali 3. mäng

Kalev/Cramo – TYCO Rapla 80:69

Kalev/Cramo: Wilkinson 18 p, Fall

14 p+7 lp+9 bl, Sokk 11 p, Keerles 11 p, Škele 11 p, Abbott 8 p+9 lp, Kajupank 3 p, Dorbek 2 p, McLeod 2 p.

TYCO Rapla: Paasoja 15 p, Dorbek 14 p, Laane 13 p, Pilk 11 p, Soo 5 p, Ringmets

4 p+13 lp, Nurger 4 p, Voolaid 3 p.

Kalev/Cramo võitis seeria 3:0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles