Kaheksa Inglismaa tippjalgpallurit tunnistas homoseksuaalsust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallur Robbie Rogers tunnistas aasta algul oma homoseksuaalsust, kuid lahkus seejärel Inglismaa liigast.
Jalgpallur Robbie Rogers tunnistas aasta algul oma homoseksuaalsust, kuid lahkus seejärel Inglismaa liigast. Foto: SCANPIX

Vähemalt kaheksa Inglismaa profijalgpallurit on oma kolleegidele tunnistanud, et on geid, kuid ükski neist ei soovi oma ülestunnistusega avalikkuse ette tulla, peljates eeskätt vastasmeeskondade fännide reaktsiooni, kirjutab Guardian.

Suurbritannias pole ükski jalgpallur oma homoseksuaalsust tunnistanud ja seejärel mängimist jätkanud pärast Justin Fashanut, kes tegi seda 1990. aastal. Fashanu lõpetas karjääri 1994. aastal, kuid poos ennast neli aastat hiljem 37-aastasena üles - enda sõnul polnud ta valmis vihalaineks, mis tema ülestunnistusele järgnes. Fashanu sõnul hävitas avameelsus tema jalgpallurikarjääri.

Pärast seda, kui staažikas NBA korvpallur Jason Collins läinud nädalal esimese USA profiliigas mängiva meessoost tegevsportlasena kapist välja tuli, on antud teema taas ka Inglismaal päevakorda tõusnud. Profijalgpallurite ühingu esimehe Clark Carlisle’i sõnul on kaheksa mängijat talle tunnistanud, et on geid. Neist omakorda seitse lausus, et neil poleks probleemi seda ka oma meeskonnakaaslastele või klubi juhtkonnale öelda, kuid neile tekitab muret meedia ja fännide võimalik reaktsoon.

Aasta algul avaldas oma homoseksuaalsuse Inglismaa esiliigas mänginud ameeriklane Robbie Rogers, kes lahkus seejärel «vastastikusel kokkuleppel» Leeds Unitedi meeskonnast. Rogersi sõnul on tänapäeva jalgpallis «võimatu» pärast kapist väljatulekut tegevmängijana jätkata. Hetkel treenib ta siiski kodumaal Los Angeles Galaxy meeskonna juures.

Hiljuti Brighton&Hove Albioni klubi poolt läbi viidud uurimus näitas, et 72 protsendil nende mängudest kõlab vastaspubliku seast homofoobseid solvanguid, mis on suunatud nii nende mängijate kui ka fännide vastu. Brightonil on Inglismaa geipealinna maine. Hiljuti geiajakirja kaanel poseerinud kõrgliigameeskonna West Ham Unitedi poolkaitsja Matt Jarvis, kes soovis enda sõnul sellega julgustada homodest jalgpallureid kapist välja tulema, on tunnistanud, et pärast ajakirja ilmumist on nii tema kui ka ta naine pidanud vastama pidevatele küsimustele tema seksuaalse sättumuse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles