Sõudekoondise katsevõistlus jättis õhku rohkem küsimusi kui vastuseid

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Endrekson teenis Pärnus katsevõistlustel ühepaadil esikoha ning tagas endale sellega pääsme EMile.
Tõnu Endrekson teenis Pärnus katsevõistlustel ühepaadil esikoha ning tagas endale sellega pääsme EMile. Foto: Karli Saul

Nädalavahetusel peeti Pärnus traditsioonilised Eesti sõudekoondise katsevõistlused ning kui hooaja edasist käiku silmas pidades sai üht-teist selgemaks, siis tekkis ka mõningaid küsimusi ja õhku kerkis uusi võimalusi.

Tänavuse hooaja eel taas Tatjana Jaansoni käe all harjutama hakanud Tõnu Endrekson näitas Pärnus oma treeningkaaslasele Andrei Jämsäle koha kätte ja tagas endale sellega õiguse startida mai viimasel päeval algaval EMil ühepaadil. Varem on juba otsustatud, et paarisaerulisel kahepaadil asuvad Sevillas toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel starti Kaspar Taimsoo ja Allar Raja.  

Seega on mullu Londoni OMil neljapaadil neljandaks tulnud ja Euroopa meistriks kroonitud neliku liikmetest kõige keerulisemas seisus praegu üks Eesti koondise teenekamaid mehi Andrei Jämsä, kes jäi katsevõistlustel Endreksonile kindlalt alla, ja seega polegi teada, millisesse paati mees nüüd istub.

«Mul ei läinud nii hästi. Hetkel arvatavasti plaan istuda nooremate poistega neljasesse. Enne tuleks proovida, kuidas see paat üldse liigub. Praegu ei tea, kas neljast üldse saadetakse, kuid praegu ma ootan,» märkis Jämsä pärast võistlust.

«See küsimus (mis saab Endreksoni ja Jämsä vahelise katsevõistluse kaotajast) oli sügisel laual, kuid lahendust ei leitud. Nüüd on üks mees EMi silmas pidades jutumärkides justkui üle,» sõnas sõudeliidu president Rein Kilk. «EMini on vähe aega jäänud ja järgmisel (sel – toim) nädalal tuleb tõsine jutuajamine. Jämsä on alati olnud üks koondise tugisambaid.»

Endrekson edestas finaalis ühepaadi konkurenti Jämsat enam kui 15 sekundiga. Samas teise koha saanud Taimsoo kaotas võitjale 2,9 sekundit. Eelsõidus Endreksoni järel teist aega näidanud Raja laupäeval finaalis ei startinud, kuna oli hõivatud koolitöödega.

Kui varem on Eestis sõudmises tihtipeale tavaks olnud, et katsevõistluse võitnud mees saab valida, millises paatkonnas sõita tahab, siis tänavu seda võimalust ei olnud. Siiski oleks Endreksoni sõnul tema eelistuseks olnud ikkagi ühepaat.  

«Sügisel sai selline eesmärk võetud. EMi koht sai kindlustatud ja nüüd tuleb ennast ka rahvusvahelisel tasemel tõestada. Praegu keskendun ühepaadile ja teiste paatide peale ma ei mõtle,» märkis Endrekson. «Eks üldine seis on ikka selline nagu alati – segane.»

Paarisaerulisel neljapaadil on tänavu koos sõitnud Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson, Vladimir Latin ja Joosep Laos, kuid praeguseks ei ole selge, milline koosseis EMile saadetakse – kui saadetakse. Sõudeliidu soov on lähetada Sevillasse paatkond, kes oleks võimeline välja sõitma neljanda koha ehk saaks Eesti Olümpiakomitee C-kategooria stipendiumi peale. See omakorda tähendab, et nimetatud koosseisus võib ette tulla muudatusi ja neljapaati võib istuda Jämsä või hoopis Raja ning Taimsoo.

«Sellisel juhul kaasaksime kaks nooremat meest neljasesse ja nii oleks suurem võimalus EMilt neljanda kohaga tagasi tulla ning seeläbi poisse spordi juures hoida. Võib-olla on vaja koosseisudega skeemitada,» selgitas Taimsoo olukorda.

Eespool kirjeldatud versioon looks võimaluse, et praegu ilma kindla paadita Jämsä istuks hoopis mõne noorema mehega kahesesse. Seega on sisuliselt kahe- ja neljapaadi koosseisud veel endiselt lahtised ning kindel on vaid see, et Taimsoo ja Raja istuvad ühes sõiduvahendis.  

«EMile saadetav neljane peab olema konkurentsivõimeline. Arvatavasti istume Emajõe karikavõistluste (võistlused toimuvad 11. ja 12. mail) ajal maha ja paneme EMi koha pealt asjad paika,» avaldas Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults.

31. maist 2. juunini toimuva Sevilla EMi järel võib aga paatkondades taas mõningaid muudatusi tulla. Seda siiski juhul, kui saavutatud tulemused ei paku rahulolu ja leitakse, et mõned teistsugused kooslused võiksid augusti lõpus Lõuna-Koreas algavalt MMilt tuua koju kõrgemaid kohti. «EM on esimene kvalifikatsiooni etapp MMiks ning näitab ära meie olukorra,» täpsustas Taimsoo.

Naiste osas on kõik selge, talvel Uus-Meremaa koondisega koos harjutanud Kaisa Pajusalu stardib EMil ühepaadil.

Sõudmine

Meeste ühepaadi finaal: 1. Tõnu Endrekson 6.50,7, 2. Kaspar Taimsoo 6.53,6, 3. Andrei Jämsä 7.06,2, 4. Joosep Laos 7.09,1, 5. Vladimir Latin 7.11,0, 6. Kaur Kuslap 7.11,3.

Naiste ühepaadi finaal: 1. Kaisa Pajusalu 7.48,8, 2. Karelia Raina 8.28,0, 3. Mari Kodasmaa 8.33,4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles