Euroopa jalgpalli suve kuumemad müügiartiklid: ründajad

Oliver Lomp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Lewandowski.
Robert Lewandowski. Foto: SCANPIX

Euroopa jalgpalli üleminekuaknad avanevad juulis ja juba on teada, et mitmed Euroopa tippmeeskonnad püüavad enda ridu täiendada. Postimees.ee toob igal maikuu esmaspäeval välja tuleva suve eeldatavad kuumemad müügiartiklid. Sel esmaspäeval keskendume ründajatele.

Ära unusta arvamust avaldamast!

Robert Lewandowski (Dortmundi Borussia)

24-aastane poolakas oli juba enne Meistrite liiga poolfinaale kuum müügiartikkel, kuid neli väravat avakohtumises kuulsa Madridi Reali vastu ainult kasvatasid tema väärtust. Jürgen Klopp teatas pärast poolfinaale, et tahab Lewandowskit enda tiimis näha veel vähemalt ühel aastal, kuid nädalavahetusel tundus Klopp juba leppinud olevat, et Borussia ei saa palganumbrites suurklubidega võidelda.

Kõige rohkem on Lewandowski vastu huvi üles näidanud Müncheni Bayern, Manchester United, Manchester City ja Londoni Chelsea. Lewandowski leping Borussiaga lõppeb küll alles järgmisel suvel, kuid enne seda on klubil mõistlik 2012. aasta suvel vaid 4,5 miljoni euroga hangitud mees rahaks teha, kuna eeldusel, et Lewandowski ei kavatse ka järgmisel aastal lepingut pikendada, võib Borussia keskründaja üldse rahata kaotada (reeglite kohaselt on kosilastel võimalik pool aastat enne lepingu lõppu vana klubiga mängijaga endal leping sõlmida).

Kui enne poolfinaali korduskohtumist liikusid ringi kuulujutud, et sarnaselt Mario Götzele on ka Lewandowski juba Bayerniga lepingu sõlminud, siis nüüd paistab eelisseisus olevat hoopis Manchester City. Nimelt on nende trumbiks tagataskus Edin Džeko – mees kellel tugev Bundesliga kogemus ja kes suure tõenäosusega Inglismaalt lahkub. Tõenäoliselt pakub City Borussiale Lewandowski vastu Džekot ning soliidset rahapatakat. Lewandowski on sel hooajal Bundesligas löönud 23 (suurim väravakütt) ja Meistrite liigas 10 väravat.

Neymar (Santos FC)

Jalgpalliüldsus ootab talendikat 21-aastast brasiillast juba ammu Euroopasse. Imelise tehnikaga ründetalent on Brasiilia liigas juba kõik ahhetama pannud, kuid skeptikud nendivad endiselt, et supermeheks saaks teda pidada alles siis, kui ta Euroopas läbi lööb. Ja tõsi, Brasiilia koondise eest vana maailma klubide eest mängides on Neymar üldjuhul jäänud kahvatuks. Igal juhul tuleks paljude ekspertide sõnul Euroopasse kolimine tema arengule kasuks. Küsimus jääb, kas Neymar võtab selle sammu ette enne 2014. aastal Brasiilias toimuvaid maailmameistrivõistluseid või pärast seda.

Kui vahepeal jahtisid brasiillast kõvasti Londoni Chelsea, Manchester City ja Madridi Real, siis nüüd paistab favoriidiks tõusnud olevat FC Barcelona. Isegi brasiillane ise on öelnud, et tema suur unistus oleks mängida just Barcelonas. Pealegi räägiti juba enne Meistrite liiga poolfinaali krahhi, et Barcelonal on Lionel Messile lootmise kõrval vaja plaan B-d. Nagu nentisid SkySportsi kommentaatorid Meistrite liiga poolfinaali korduskohtumises: «Barcelona on Messita keskpärane meeskond.» Ehk siis kui maailma parim jalgpallur on vigastatud või kehvas vormis, oleks mees, kes suudaks mänge otsustada. Neymar võiks selline tüüp olla. Neymar on Brasiilia liigas sel hooajal löönud 14 väravat.

Falcao (Madridi Atletico)

Koos Lewandowskiga hetkel kuumemaks kesktormajaks peetav Falcao on üsna kindlalt Madridi Atleticost lahkumas. Ta on Euroopas oma stabiilset taset tõestanud. 2011. aastal oli Kolumbia koondislane FC Porto särgis Euroopa liiga suurim väravakütt, 2012. aastal Atletico särgis – kusjuures mõlemal korral aitasid Falcao väravad klubi karikani. Tänavugi on Hispaania liigas imemeeste Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo järel väravaküttide edetabelis 26 tabamusega kindlat kolmandat kohta hoidev Falcao tõestanud, et tema anne pole kuhugi kadunud. Lisaks on 27-aastasel Falcaol õige aeg lahkuda klubisse, kellel on potentsiaali võita kas Meistrite liiga või mõne suure liiga tiitel.

Falcaost on juba pikemat aega huvitatud olnud Londoni Chelsea, kellel pärast Didier Drogba minemasaatmist just kesktormaja kohaga tihti probleeme. Samas liiguvad kõlakad, et väga suure tõenäosusega taas Chelsea juhendajaks saav Jose Mourinho esimene valik oleks Lewandowski. Falcao vastu on lisaks kõrgendatud huvi tundnud Manchester United ja Madridi Real. Kuna Real on juba öelnud, et loobutakse Gonzalo Higuaini teenetest ning ka Neymar näib Barcelonat eelistavat, oleks Falcao soetamine kindla peale minek. Kolumbia legend Faustino Asprilla jällegi soovitab Falcaol liituda Manchester Unitediga. Tõsi, Falcao-Robin Van Persie oleks ilmselt maailma kardetuim ründepaar.

Gonzalo Higuain (Madridi Real)

Reali peadirektor Jose Angel Sanchez kinnitas eelmisel nädalal, et Higuaini teenetest loobutakse ning asemele otsitakse uus mees. Sisuliselt heidetaks Higuainile ette seda, et ta pole suutnud olulistes kohtumistes häid võimalusi realiseerida. Samas pole tema statistika sugugi halb – Reali eest on ta 186 kohtumisega löönud 104 väravat, sel hooajal on ta Ronaldo järel 13 tabamusega Reali paremuselt teine väravakütt. 25-aastasele Higuainile on silma peale visanud eelkõige Tottenham, Londoni Arsenal ja Torino Juventus. Kõigil kolmel oleks vaja maailmatasemel tipuründajat, mis Higuainis on kindlasti peidus.

Argentina koondise eest on tema vorm olnud suurepärane ning nii juhib ta üheksa tabamusega Lõuna-Ameerika valikturniiri väravaküttide edetabelit. Rahaliste võimaluste poolest peaksid kolmel klubil üsna võrdsed võimalused olema. Teada on, et Juventuse esimene valik oleks siiski Zlatan Ibrahimovic, kuid tundub ebatõenäoline, miks peaks pururikas PSG oma suurimast väravakütist loobuma. Lisaks on viimastel päevadel pildile ilmunud ka Manchester City, kelle rahahunnikutega ei suudaks kolm klubi ka eelarveid ühendades konkureerida.

Mario Gomez (Mücheni Bayern)

Enne Meistrite liiga poolfinaale teatati, et Bayern on pannud 27-aastase Gomezi müügilehele. Kui Saksamaa suurklubi pole vahepeal poolfinaalis vinged mängud teinud suurekasvulise ründaja osas meelt muutnud, lahkub Gomez, et teha ruumi uue peatreeneri Pep Guardiola soovidele. Kui Gomez lahkub, siirdub ta ilmselt Inglismaale või Itaaliasse. Samas räägiti ka võimalusest, et Bayern kasutab Gomezit Lewandowski hankimisel. Ehk siis Bayern annab Poola koondislase eest Gomezi pluss korraliku rahasumma.

Kui Borussia aga otsustab, et müüb Lewandowski mõnele teisele tiimile – näiteks Manchester City'le, kes pakub muuhulgas vastutasuks Džekot (loe eespoolt) – läheb Gomez Saksamaalt lahkudes ilmselt Inglismaale. Talle peaks sealne jõuline stiil meeldima ning nii Chelsea kui ka City on sakslase vastu kõrgendatud huvi tundnud. Kui mõnele lugejale tundub ebaloogiline, miks City peaks Lewandowskiga lepingu sõlmides veel Gomezist huvituma, tuleb neile meelde tuletada, et City puhul pole midagi veidrat, kui maailmanimed kasvõi pingil istuvad. Gomez on sel hooajal Bayerni eest Bundesligas löönud 10, Meistrite liigas 2 väravat.

Jackson Martinez (Porto)

Alles eelmisel suvel Euroopasse siirdunud Martinez on järjekordne näide sellest, et Portugali suurklubi FC Porto on üks vingemaid Lõuna-Ameerika talentide leidjaid. Portugali ajakirjanduse poolt hüüdnime «Jackshow Martinez» teeninud mees on juba oma esimesel hooajal tõusnud Porto suurimaks väravakütiks. Portugali kõrgliigas on tal kirjas 25 väravat, mis annab talle ühtlasi kogu liiga suurima väravaküti nimetuse.

Martinezi vastu on huvi tundnud eelkõige FC Barcelona, Londoni Chelsea aga ka FC Liverpool. Paraku võivad suurnimed hoopis pika ninaga jääda, sest tänavusest Meistrite liiga edust hoogu juurde saanud ambitsioonikas Istanbuli Galatasaray on 26-aastase Kolumbia koondislase eest väidetavalt nõus välja käima 35 miljonit eurot. Pole kindel, kas esimesed kolm klubi on nõus sellise riski võtma.

Postimehe lugeja, avalda arvamust, milline klubi sobiks kõige paremini meie poolt välja toodud kuuele ründajale ning milliste ründajate klubivahetust ootad lisaks tuleval suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles