Sprindikoondise uut peatreenerit ümbritseb salapära

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bjørn Kristiansen kõigi märkide järgi Eesti sprindikoondise juures uut lepingut ei saa. Seni pole aga selge, kes võtab üle tema koha.
Bjørn Kristiansen kõigi märkide järgi Eesti sprindikoondise juures uut lepingut ei saa. Seni pole aga selge, kes võtab üle tema koha. Foto: Priit Simson

Eesti suusatamise sprindikoondis on ikka peatreenerita. Kui algul loodeti selle nädala lõpuks uue juhendajaga leping sõlmida, siis Eesti suusaliidu värske peasekretäri Jaak Mae sõnul ei suudetud eilsel koosolekul ikkagi veel otsuseni jõuda.

«Jätkame kahe inimesega läbirääkimisi,» lausus Mae, soovimata kummagi kandidaadi nime avalikustada. «Meil on variant A ja variant B, kuid mõlema puhul on veel agasid. Kõik sõltub sellest, kas jõuame tingimustes kokkuleppele. Me ei soovi olla kinni ühes kandidaadis, vaid vaadata olukorda laiemalt.»

Täpsustavale küsimusele, kas treenerikandidaadid on välismaalt või Eestist, vastas Mae taas põiklevalt. Usaldusväärse allikaga vestelnud Postimehe andmetel võib aga uue treeneri nimi väga suure tõenäosusega selguda juba täna. Ehkki varem räägiti ka senise treeneri Bjørn Kristianseni jätkamisest, pole mullu koondisega põrunud norralane väidetavalt kandidaatide esirinnas.

Postimees vestles kõigi mõeldavate eestlastest treenerikandidaatidega – Vahur Teppani, Kalmer Trammi, Tanel Ojaste ja Margus Uiboga – ning kõik neli kinnitasid üsna sarnases sõnastuses, et praegusel hetkel pole nad sprindikoondise etteotsa asumisest huvitatud. Ainsana jäi Postimehele eile kättesaamatuks Jaanus Teppan, kuid kahe valitu hulka ei kuulu väidetavalt ka tema.

Sportlaste arvamus loeb

Mae ei soostunud ka konkreetsete nimede mainimisel neid kinnitama ega ümber lükkama, sõnades, et tegu on mõlema kandidaadi palvega: «Osapooled teisel pool lauda ei soovi samuti kumbki oma nime avalikustamist, kuni otsus kindel.»

Kristiansen, kelle käe all jäid koondise tulemused mullu kahvatuks ja kelle leping lõppes läinud hooaja järel aprillis, on avaldanud sellegipoolest ise soovi peatreeneri ametis jätkata. Mae sõnul ei saa norralase treeneriaega kindlasti täielikult ebaõnnestunuks nimetada, ehkki näiteks mullu teenisid Eesti sprinterid MK-punkte vaid hooaja avaetapil Kuusamos ning MMil ei jõudnud veerandfinaali mitte ükski suusataja.

Mae sõnul peab suusaliit oluliseks ka sportlaste arvamust ning sestap istuti eile ühise laua taga, et ka koondiseliikmete arvamus ära kuulata. Eesti esisprinter Peeter Kümmel märkis omalt poolt samuti, et koostöö suusaliiduga sujub hästi. «Nii ongi väga õige, et meid ka arutelu juurde kutsutakse. Sportlasena võin öelda, et me hindame seda väga.»

Ühine keel igaühega

Kümmel pole kunagi saladust teinud, et ehkki viimane hooaeg läks koostöös Kristianseniga aia taha, hindab ta norralase tööd kõrgelt ja treeneri meetodid talle sobivad. Lisaks tõi Kümmel välja veel ühe olulise aspekti: «Sotši olümpiani on jäänud vaid kümme kuud. Loomulikult on eelised sellel treeneril, kes on koondisega pikalt koos töötanud.»

Samas rõhutas Kümmel, et sprindikoondise töötahe püsib kõrgel kindlasti iga juhendaja käe all. «Kui tuleb treener, kes tahab väga tööd teha, siis leitakse kindlasti ka ühine keel,» sõnas ta. «Selge, et neid otsuseid ei tee meie kuskil kabinetis, vaid see on Jaagu ja Rauli (Mae ja alaliidu spordidirektor Raul Olle – toim) töö.»

Sprinterite kahvatu esinemise taustal pakkus läinud talvel ereda sähvatuse 19-aastane Marko Kilp, saades juunioride MMil 6. koha. Kilbi senine treener Uibo andis mõista, et Kristianseni juhendatavas sprindikoondises ta Kilpi pigem ei näeks, küll aga mõne teise treeneri käe all. «Bjørni stiil on Marko jaoks võib-olla liiga terav. Oleme seni temaga just intensiivsuse osas rahulikumalt tegutsenud. Kui aga tuleb uus mees uute mõtetega, siis soovitaksin Markol küll sprindikoondisega liitumisele mõelda,» lausus Uibo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles