Sokk maksis imeviskega Kullamäele kätte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Sokk saadab Tanel Kurbase käte tagant palli korvi poole teele ja tabab –   imevise viis Kalevi finaalseerias 2:0 juhtima.
Tanel Sokk saadab Tanel Kurbase käte tagant palli korvi poole teele ja tabab – imevise viis Kalevi finaalseerias 2:0 juhtima. Foto: Karli Saul

Eesti meistriliiga finaalseeria kahe esimese mängu järel juhib tiitlikaitsja Kalev/Cramo Tartu Rocki ees 2:0.

2007. aastal ühel maikuuõhtul pidasid Kalev/Cramo ja Tartu Rock Rocca al Mare suurhallis koduse meistriliiga finaalseeria kolmandat mängu. Kogu mängu ees olnud Kalev juhtis kahe punktiga, ent Rockile jäi viimane rünnak. Pall söödeti kolmese joone taha Gert Kullamäele, kes selle Tanel Soku käte tagant koos lõpusireeniga korvi saatis ja oma meeskonnale ühepunktilise võidu tõi.

Laupäeva õhtupoolikul mängisid Kalev ja Rock samas saalis juba ammu klassikaliseks saanud finaalseeria teist kohtumist. Kaks ja pool sekundit enne lõppu juhtis Rock kahe punktiga, ent Kalevil jäi võimalus viimaseks meeleheiterünnakuks. Pall söödeti Sokule, kes selle keskjoone lähistelt üle Tanel Kurbase ja Joosep Toome käte korvi poole teele saatis. Ja tabas! 72:71 võit Kalevile! Platsil polnud küll Soku vastas enam Kullmäed, kuid kogu loo muudab sümboolseks see, et Kullamäe seisis peatreenerina Rocki pingi ees. Magus kättemaks…

«Tanel tegi mulle tagasi – aga pidi see just nüüd juhtuma…» nentis Kullamäe, ent suutis kaotusvalust hoolimata leida ka dramaatilises loos positiivset. «Selline vise ilustab meie meelisspordiala.»

Sokk vaatas pärast tabamust korraks justkui ehmunult ringi ja alles sekund hiljem, ilmselt oma teo väärtust mõistes, lõi käed taeva poole ja lasi üle huulte võidukarje. Kohe sattus ta ka meeskonnakaaslaste kallistustekuhja keskele. Sellist emotsiooni polnud selles saalis nähtud juba pikka-pikka aega.

«See oli mu senise karjääri tähtsaim korv – ei tule ette, et oleksin tabanud nii olulise viske ja veel nii kaugelt,» lausus Sokk. «Õnne oli… viskele minnes polnud mul mingit erilist tunnet, aga aeg sai otsa ja tuli visata. Meeste vahelt nägin, et pall läks sisse. No mis sa ikka oskad selle peale kohe teha.»

Soku imeviske eel tundus, et mäng on kogu kohtumist dikteerinud Rockil sama hästi kui käes. Tartlased juhtisid ühe punktiga, kui kalevlane Gary Wilkinson tegi kuus sekundit enne lõppu jooksu. Tartlased panid palli mängu ja Kalevil kulus Rain Veidemanile vea tegemiseks kolm sekundit.

21 punktiga Rocki parimaks olnud tagamees viskas aga esimese vabaviske mööda. Teise tahtis ta juba meelega mööda saata, et kell käivituks ja Kalevil oleks vähem aega viskele pääseda, kuid nagu sellistes olukordades tihti juhtub, läks pall hoopis sisse. Kalev pani palli otsajoone tagant mängu, millele järgneski Soku imevise.   

Kullamäe on Rocki peatreenerina kaotanud tänavu mitu mängu viimase sekundi hädavisetega. «Tunnetan, et treenerina pole see minu aasta, kõik, mis võib valesti minna, ka läheb. Võib-olla on mul mingi võlg kellegi või millegi ees, ma ei tea… Tallinna Kalev pani meile ära karikavõistluste feerandfinaalis oma poolelt viimasel sekundil, eurosarjas tabas Južnõi Himik lõpus lauapõrkega kolmese… » loetles ta.

«Ainus asi on see, et ma pean ise selle kõige juures tugevaks jääma ega tohi ise murduda. Seda ma püüan sisendada ka oma mängijatele. Peame uskuma oma tegemistesse ja kui siis ka tulemust ei tule, pole midagi teha. Püüan jääda positiivseks ja tunnetan, et ju peab mu treenerikarjäär niimoodi algama ja võib-olla on see just hea.»

Ka Kalevi peatreener Alar Varrak on oma mängijakarjääri jooksul saanud hakkama ühe viimase sekundi imeviskega ning mõistagi oli ka toona vastaseks Tartu meeskond. «Nüüd saate jälle kirjutada, et Sokk on peaaegu sama hea kui mina,» lausus Varrak naerdes. «Aga mul on õnn olla peatreener eelmine aasta poolfinaalis, kui Armands Škele tegi oma imeviske, ja nüüd siis finaalis Tanel... Tõsi, nende visete kaalukausid olid pisut erinevad, aga ikkagi. Täna oli õnn meie poolel.»

Korvpall

Eesti meistriliiga finaalseeria

2. mäng

Kalev/Cramo – Tartu Rock 72:71

Kalev: Sokk 19, Wilkinson 16, Fall 12, 12 lp, Škele 12, Abboytt 11, Elegar 2.

Rock: Veideman 21, Ingram 17, Toome 16, Allingu 10, Neljubov 4, Kurbas 2, Doronin 1.

Kalev juhib nelja võiduni mängitavat seeriat 2:0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles