Pildid: Tallinna tudengite vormelimeeskond sai USA võistlusel teise koha

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeskonnapilt
Meeskonnapilt Foto: Toomas Vabamäe

11. mai õhtul astus Tallinna Tehnikaülikooli ja Tehnikakõrgkooli ühismeeskond Formula Student Team Tallinn (FSTT) poodiumi teisele astmele rahvusvahelisel tootearendusvõistlusel Formula SAE. Mõõduvõtt toimus USAs Michigani osariigis, kus 117 meeskonda võistlesid nelja päeva jooksul nii teoreetilistes teadmistes kui ka sõidukatsetel.

Võistlused tipnesid muutlikes ilmaoludes peetud kestvussõiduga. FSTT säilitas eestlastele omast kainet meelt ja saavutas päeva parima ringiaja. Meeskond näitas väga kõrget taset ka teoreetiliste teadmiste osas. FSTT oli üks üheksast tiimist, mis sel alal finaali pääses. Seal tuli kolme tunni jooksul 25 kohtuniku küsimuste turmtulele vastu pidada ning Eesti tudengite teadmiste taset hinnati lõpuks kõrge 2. kohaga. Selline saavutus on suur kompliment mitte ainult FSTT tiimile, vaid kogu Eesti tehnikahariduse tasemele, näidates meie tudengite absoluutset maailmaklassi.

Võistlustele eelneva nädala viibis meeskond Oaklandi ülikooli juures, kus vastuvõtjatega üheskoos võistlusteks harjutati. Praegu on meeskond Oaklandis tagasi ja valmistub juba 23. mail Kanadas toimuvateks Formula North võistlusteks.

Formula Student on peamiselt tehnikateaduste tudengitele suunatud tootearendusvõistlus. Võistluse idee on pärit Ameerika Ühendriikidest, kus ülikoolide meeskonnad Formula SAE egiidi all juba pea kolm aastakümmet mõõtu on võtnud. Viimase aastakümne jooksul on Formula Student/SAE kogunud aina enam populaarsust ning levinud üle kogu maailma. Euroopas võisteldakse alates 1998. aastast, lisaks on Formula Student jõudnud ka Jaapanisse, Austraaliasse ning Brasiiliasse. Hetkel on maailmas üle 500 aktiivse tudengimeeskonna.

Tootearendusvõistlus Formula Student kujutab endast väikese üheistmelise vormelauto projekteerimist, ehitamist ja hiljem auto tutvustamist, sellega mitmesuguste katsete läbimist ning võidusõitmist ringrajal. Projektis osalemine annab tudengile reaalse kogemuse auto projekteerimises ja ehitamises ning tutvustab noorele insenerile autotööstuse majanduslikku poolt.

FSTT on Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) ja Tallinna Tehnikakõrgkooli (TTK) ühine tudengivormeli-meeskond, mis on üks väheseid Ida-Euroopas ja ainus kogu Baltikumis. Igal sügisel liituvad meeskonnaga kümned noored tudengid, et koos kogenenumate meeskonnakaaslastega projekteerida ja ehitada valmis kõrgtehnoloogiline vormelauto. Meeskond on kuue tegevusaasta jooksul ehitanud viis prototüüpi, hetkel on valmimas FEST13, Eesti esimene elektrivormel.

Formula Studenti sünnipaigas Michiganis (USA) on autoinseneride liidu (Society of Automotive Engineers) liidu eestvedamisel võistlusi korraldatud aastast 1981. Aasta-aastalt on võistluste tase tõusnud ning kunagine kohalik mõõduvõtt on muutunud rahvusvaheliseks, 120 oma ala tipptiimi osalusel toimuvaks suurürituseks. Ameerika Ühendriikide eeskujul on võistluste formaat levinud üle kogu maailma: Austraaliasse, Jaapanisse, Suurbritanniasse, Saksamaale jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles