Häving, katastroof, häbi: Venemaa kaotas kaheksa kuud enne Sotši olümpiat USAle 3:8

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetud Ilja Kovaltšuk (vasakul) ja Aleksandr Ovetškin pärast kaotust. Viimane mängis MMil väidetavalt katkise jalaluuga.
Õnnetud Ilja Kovaltšuk (vasakul) ja Aleksandr Ovetškin pärast kaotust. Viimane mängis MMil väidetavalt katkise jalaluuga. Foto: Reuters/ScanPix

Häving. Katastroof. Häbi. Jäähoki MMi veerandfinaalis purustas USA 8:3 Venemaa. Venelaste mäng oli üsna lootusetu vaatamata sellele, et jääl viibis ka NHLis raha teeniv raskekahurvägi eesotsas Aleksandr Ovetškiniga. Sotši olümpiani, kus Venemaa hokimeestele on valitsuse ja rahva nõudmisel ette nähtud kullad, jääb kaheksa kuud.

Venemaa hokikoondis on varem tiitlivõistlustel vaid korra nõnda häbiväärselt tappa saanud – 1974. aasta MMil jäädi alla Tšehhoslovakkiale 2:7.

Väravavahid hädas

Mingil määral töötas Venemaa rünnak, kuid ameeriklaste 19-aastane väravavaht John Gibson seisis kui müür. Samal ajal lasid tema kolleegid, NHLi staarid Ilja Brõzgalov, kes välja vahetati, ja Semjon Varlamov lihtsaid litreid selja taha. Varlamovi suunas tehti 11 pealeviset, millest neli võrku sattus.

Brõzgalovil olid kohtumise järel pisarad silmas: «Vabandage, et nõnda mängisime,» ütles ta meediale.

Ründaja Ilja Kovaltšuk oli raevus: «Nii ei tohi! Kaotame keskväljal litrit, ei julge jõuvõtteid sooritada, teeme meeletult palju lihtsaid vigu, ei võitle. Mis toimub!?»

Kolmanda veerandaja alguses tekkis venelastel veel lootus, kui Ovetškini värav tegi seisuks 2:4 ja Venemaa sai arvulise ülekaalu, ent USA vastas kohe. Aleksandr Perežogin vähendas taas vahet – 3:5 –, kuid siis viskasid ameeriklased kahe minutiga kolm väravat.

Šveits jätkas võidukäiku

«Võitis meeskond, kes mängis ühtselt ja oli vaimselt tugevam,» tõdes Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov, kelle töökoht võib nüüd ohus olla.    

Lisaks Gibsonile tõusis USA kangelaseks kaks väravat ja kaks resultatiivset söötu kirja saanud Paul Stasny. «Kui tavaliselt mängib meil hästi üks kolmik, siis täna mängisid kõik,» teatas ta võidu põhjuse.

USA vastane poolfinaalis on Šveits, kes läbis alagrupiturniiri kaotuseta, jätkas samas rütmis ka veerandfinaalis, alistades Tšehhi 2:1. Šveitslased läksid 2:0 juhtima, kuid tšehhid vähendasid kolmanda kolmandiku alguses vahet. Paraku ei õnnestunud neil viigiväravat visata, kuigi võimalusi oli.

Kolmandas veerandfinaalis alistas Soome 4:3 Slovakkia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles