Hokikaksikud ja Šveitsi muinasjutt

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi hokimängijad võisid MMi finaali lõppedes teenitult pähe tõmmata kuldsed kiivrid.
Rootsi hokimängijad võisid MMi finaali lõppedes teenitult pähe tõmmata kuldsed kiivrid. Foto: SCANPIX

Stockholmis ja Helsingis toimunud jäähoki maailmameistrivõistluste suurim üllataja Šveits läbis turniiri kaotuseta ja jõudis välja finaali. Sealgi alustati maruliselt, ent lõpuks krooniti üheksandat korda maailmameistriks Rootsi. Šveits oli oma seni ainsa MM-hõbeda teeninud aastal 1935. Korraldajariiki jäi tiitel aga pärast 27 aastat, kui Nõukogude Liidu koondis 1986. aastal koduse MM-turniiri võitis.

«Oleme finaali tulemuses muidugi pettunud, võitsime enne seda üheksa mängu järjest, aga kõige tähtsama kaotasime,» sõnas peatreener Sean Simpson pärast mängu pressikonverentsil. «Samas – neid polnud palju, kes uskusid, et Šveits mängib MMi finaalis, ja olen meeskonna ning hõbeda üle väga uhke. Lõpptulemus on riigi jaoks siiski sensatsioon.»

Finaalis oli Rootsi edukaim Henrik Sedin, kelle panus oli kaks väravat ja üks sööt. «Oli tasavägine mäng, kus oleks võinud võita ka vastasmeeskond. Oli õnn, et suutsime kaks väravat üsna kiiresti visata, ja pärast kolmandat oli juba olukord kindlam,» sõnas Sedin. Kaksikvennad Sedinid (koondisele tuli appi ka Daniel Sedin – toim) mängisid Tre Kronori edus suurt rolli. Mõlemad teenivad leiba NHLi klubis Vancouver Canucks ja NHLis on teatavasti samal ajal MMiga käimas play-off’id. 32-aastased vennad saidki rahvuskoondise mängus osaleda tänu klubi ebaedule

NHLis. Canucks kaotas avaringis 0:4 San Jose Sharksile. Esimese mängu tegid nad koondise eest alagrupiturniiri lõpufaasis, kui kumbki lõi ühe värava ja andis ühe söödu ning alistati Taani. «Pidasime tööseisaku tõttu NHLis vaid 48 mängu ja play-off’is kõigest neli. Mänguisu oli seega jätkuvalt suur,» ütles Henrik Sedin koondisesse tuleku kohta.

Vastaste peatreener Sean Simpson tunnustas samuti Sedine. «Nad on maailma parimad hokikaksikud, kes on sündinud liidrid, tänu neile muutus rootslaste mäng turniiri lõpus märgatavalt,» sõnas ta. «Meie ei suutnud turniiri väga hästi alustada, ent vendade Sedinide lisandumisega muutus meie mäng paremaks. Šveits näitas tõelist võitlejahinge ja oli läbi kogu turniiri uskumatus hoos,» sõnas Rootsi koondislane Joel Lundqvist.

Meeskond tiksus nagu Šveitsi kell – suurüllataja mängu turniiril võrreldi kvaliteetsete Šveitsi kelladega. Alagrupiturniiril alistati teiste seas ka finaalivastane Rootsi 3:2, veerandfinaalis oldi 2:1 üle Tšehhist ja poolfinaalis 3:0 USAst.

Peatreener Sean Simpson võttis meeskonna juhendamise üle 2010. aastal, pärast eelmise peatreeneri Ralph Kruegeri 13 aasta pikkust perioodi. Simpsoni tugevaim külg on vastaste analüüs ja seeläbi sobiva mängujoonise leidmine. «Kui kogu tiim usub endasse, siis on kõik võimalik,» kommenteeris ta ise oma saavutust. «Hoki on meeskonnamäng ja edu võti ongi tõeliseks meeskonnaks kasvamine.» Suurt rolli Šveitsi eduloos on mänginud ka ala riiklik edendamine. «Üks generatsioon tagasi investeeriti Šveitsis noortetöösse ja treeneritesse väga palju ning nüüdseks on ka kohalik liiga tasemel,» lisas Simpson. Meeskonna tuumik on moodustatud 1989. aastal sündinud meestest, kes suudavad ühtselt tegutseda, nende tugevuseks on hea positsioonimäng ja lahtiste litrite võitmine.  

MMi parimaks mängijaks valiti Šveitsi kaitsemängija Roman Josi.

Soome vajab oma NHLi tähti

Pronksimängus alistas USA karistusvisetega Soome. Soome hokiasjatundjate sõnul võis koondises rahule jääda vaid viie-kuue mehega, ülejäänud medalivõiduni välja ei vea. Enim kiidusõnu teenisid turniiri parimaks ründajaks valitud Petri Kontiola ja koondise ainsad NHLi mehed Lauri Korpikoski ja Mikael Granlund. «Medalini jõudmiseks on Soomel lisaks vaja veel mitut NHLi tähte,» arvab MTV3 hokispetsialist Timo Kunnari. «Sealne tase on nii kõva, et Euroopas mängivate meestega ei saa näiteks USA koondisele vastu.»

Ka poolfinaalis olid rootslaste edu võtmeks ookeanitaguse profiliiga mängijad. «Väravate eest hoolitsesid Henrik ja Daniel Sedin ning Loui Eriksson, kaitset organiseeris Henrik Tallinder ja väravas seisis Jhonas Enroth,» loetleb Kunnari. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles