Jalgpalli suur ajalugu viib arstide ja õpetajate palga

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobrikuise MM-valikmängu ajal Eestit külastanud Ungari fännid näitasid, et jalgpalli hoitakse seal riigis au sees.
Oktoobrikuise MM-valikmängu ajal Eestit külastanud Ungari fännid näitasid, et jalgpalli hoitakse seal riigis au sees. Foto: Liis Treimann

Kogu Ungari on elanud viimastel aastatel kärpimisvaimus, kuid jalgpalli hüvanguks paistab valitsusjuht Viktor Orbánil alati raha piisavat.

Kolm olümpiakulda, läbi aegade kuulsaim MMi finaal, Ballon d’or ja legendaarne Ferenc Puskás – need on mälestused, mis ei kao ühegi ungarlase peast mitte iial ning kunagise jalgpallihiilguse tagasitoomiseks on paljud valmis tegema ükskõik mida. Üks selliseid jalgpallifanaatikuid on riigi peaminister Viktor Orbán, kes on asunud kasutama oma võimu, et madjarite jalgpall taas maailmakaardile tuua.

Uus noorteakadeemia, modernsed staadionid ja palju raha peaksid viima tippu nii kohaliku koondise kui ka klubid. Eestiga tänavu samasse MM-valikgruppi kuuluval Ungaril on plaanis korraldada tulevikus ka jalgpalli suurvõistlus, mis saaks ilmselt toimuda ainult koostöös mõne naaberriigiga.

Skeemid lemmikklubiga

Ungari ei ole pärast külma sõja lõpul toimunud režiimimuutust oma majandusele jalgu alla saanud. Moskva võimust pääsenud vabariik sai kaasa suured laenukoormad, mis tegid demokraatliku ja kapitalistliku ühiskonna ülesehitamise väga keeruliseks. Sellele järgnenud ebastabiilne sisepoliitika on praeguseks teinud Ungarist Euroopa ühe raskeima majandus- ja poliitikaeluga riigi.

Viimastel aastatel on kärbitud kõikjalt, kus võimalik: raha võetakse ära nii meditsiinilt kui ka hariduselt. Kogu avalik sektor on saanud raskeid lööke. Suured streigid on Ungaris tavalised, kuid ühed, kellel pole põhjust tänavale minna, on huvitaval kombel jalgpallifännid.

Möödunud aasta lõpul tõi Hungarian Spectrum välja statistika, mille kohaselt toetas valitsus viimase pooleteise aasta jooksul jalgpalli 21 miljardi forintiga (umbes 70 miljoni euroga), kuid sellised alad nagu korvpall, jäähoki, veepall (traditsiooniliselt Ungari üks tähtsamaid alasid) ja käsipall jagasid omavahel ära umbes kaheksa miljardit forintit (27 miljonit eurot). Kuidas saab selline asi võimalik olla?

Orbáni partei Fidesz sai viimastel valimistel kaks kolmandikku parlamendikohtadest ning sellise enamusega kaob opositsioonil igasugune sõnaõigus. Põhiseaduses on tehtud põhjalikke muudatusi ja ära vahetati isegi riigi nimi – Ungari Vabariigist sai möödunud aasta alguses lihtsalt Ungari.

Orbán ja jalgpall? Paljud tema vastased ütlevad, et tegemist on endise läbipõlenud jalgpalluriga, kes nüüd tahab oma lemmikalal ilma tegema hakata. Tema lemmikklubi on Székesfehérvári Videoton ja kodukohaks Felcsút. Just see pisikene koht on viimasel ajal tekitanud palju kõneainet, sest sinna rajas peaminister isiklikult Ferenc Puskáse nimelise jalgpalliakadeemia. Akadeemia on ostnud endale 600 miljoni forinti (kahe miljoni euro) eest maad, kuhu on rajatud keskkool, hotell, muuseum ja mõned jalgpalliväljakud. Rahalist toetust on saadud kokku rohkem kui kolme miljardi eest.

Vastuolulised maailmavaated

Kuid toetuseta ei ole jäänud ka Videoton, kellele valitsus eelmisel aastal raha eraldas, et klubi saaks ehitada endale seitse (!) uut jalgpallistaadionit. Mõnel pool arvatakse, et selliste toetustega võib Orbán endast teha ka Videotoni juhi ja omaniku. Loomulikult kuulub Puskáse akadeemia samuti Videotoni alla ja riigi parimad noormängijad loodab Orbán just nõnda oma klubisse suunata.

Ungari jalgpallielu on vaatamata mitte kõige kõrgemale tasemele siiski kirev. Põnevust aitavad üleval hoida poliitikud, ärimehed ja fännid. Paljud parempoolsed fännid on suuremal või väiksemal määral seotud vastuolulise parlamendierakonnaga Jobbik, kes on tuntud kui romade vastu võitlejad ja propageerivad avalikult antisemiitlikku maailmavaadet.

Mitmed sellised poliitiliselt agarad fännid toetavad aga Budapesti suurimat meeskonda Ferencvárosit. Ja taas on oma sammu teinud selle klubi suunas ka Orbán, kelle juhitav valitsus toetab klubi uue staadioni ehitamist koguni 13,5 miljardi forintiga (43 miljoni euroga). 16 000 inimest mahutav Flórián Alberti nimeline staadion muutub peagi 22 000 istekohaga moodsaks jalgpallimekaks.

«Selle raha eest saaks parandada tuhande õpetaja elukvaliteeti, selle asemel et investeerida staadionisse, kust ilmselt midagi tagasi ei saa,» avaldas üks tudeng arvamust. Fakt on aga, et maksumaksja rahast läheb Ungaris rohkem jalgpallile kui kõrgharidusele.

Albert on läbi aegade ainus ungarlane, kes on võitnud Euroopa parima jalgpalluri tiitli (1967. aastal). Orbán teab, kuidas fännidele meeldida – riigi ühe suurima legendi nimelise staadioni nüüdisajastamise võtavad paljud vastu aplausiga.

Samal ajal kui õpetajad, tudengid, arstid ja paljud raskustes inimesed tänavatel meelt avaldavad, saavad jalgpalliklubid pidevalt uusi rahasüste. Mõned vasakpoolsed süüdistavad Orbánit antisemiitidest huligaanide toetamises, samal ajal kui osa rahvast vaesuses elab.

2006. aastal möödus 50 aastat Ungari revolutsioonist ja tänavatel toimusid suured rahutused. Ka paljud Ferencvárosi toetajad võitlesid Budapesti kesklinnas tollal võimul olnud vasakpoolse valitsuse vastu. Staadionivastased toovad esile ka fakti, et praegu käib seal täismaja vaid suure Budapesti derby Ferencvárosi-Újpesti mängude ajal. Ülejäänud ajal on staadion pooltühi.

Euroopa esipopulist

Uue staadioni saab ka Debreceni meeskond, kellele eraldatakse 11,5 miljardit forintit (38 miljonit eurot). Debrecen oli hiljuti sunnitud oma euromänge pidama Budapestis, sest nende kodu­staadion ei vastanud nõuetele. Ja kuna jalgpallile ei ole Ungaris raha kunagi vähe, on valitsusel kavas ehitada ka uus 65 000 istekohaga esindusstaadion. Uued staadionid ja andekad noored peaksid Orbáni viima lähemale ühele oma unistusele – korraldada koostöös mõne naabriga Ungaris jalgpalli EM.

Orbáni ja jalgpalliga toimuva võttis üsna tabavalt kokku Videotoni fänn Zoltán Kovács: «Orbán on Euroopa kõige populistlikum riigijuht ja jalgpall on endiselt meie kõige populaarsem spordiala. Kõik klapib ideaalselt!»

Valimised toimuvad Ungaris 2014. aastal ja pole raske arvata, kelle poolt hääletavad kõik jalgpallifännid, keda ala võimsa ajaloo tõttu on riigis väga palju. Jalgpalli endise hiilguse taastamine on Ungari spordifänni jaoks aastakümnete jooksul jäänud vaid unistuseks, kuid nüüd loodetakse Orbáni peale.

Ungari koondis

Ungari rahvusmeeskonna parimad tulemused

•    MM: 1938 ja 1954 teine koht

•    EM: 1964 kolmas koht

•    OM: kolm kulda (1952, 1964, 1968), hõbe (1972) ja pronks (1960)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles