Eesti Spordiselts Kalev tähistab täna 112. aastapäeva

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Spordiselts Kalevi tegevjuht Aleksander Tammert
Eesti Spordiselts Kalevi tegevjuht Aleksander Tammert Foto: Mihkel Maripuu

Täna 112. aastapäeva tähistav Eesti Spordiselts Kalev on ainuke eelmisel sajandil tegutsenud kümnetest spordiseltsidest, mis on läbi aegade säilitanud oma nime, näo ja rolli. Nende aastate jooksul on Kalevi nimi ühendanud paljusid põlvkondi Eesti sportlasi. Tänane nimi, Eesti Spordiselts Kalev, taastati täpselt praegusena viimasel pika nimega Kalevi Vabariikliku Nõukogu pleenumil, 26.septembril 1991. Selleks ajaks oli Eesti Spordiseltsil Kalev juba 90 aasta jagu traditsioone ja tegemisi, millest parimaid otsustati jätkata.

«Eesti Spordiselts Kalev on koostöös oma piirkondlike liikmesklubidega liikumisharrastuse ning laste-, noorte- ja võistlusspordi edendaja ning kandja,» tutvustas Eesti Spordiseltsi Kalev tegevjuht Aleksander Tammert Kalevi tänaseid suundi. «Eesti Spordiseltsi Kalev missiooniks on isamaalis-aateline sportlik kasvatus, mis järgib ausa mängu reegleid, aidates kaasa tervisesporti ja tervislikke eluviise toetavale arengule. Selle krooniks on elurõõmus inimene, terve pere ja toetav kogukond.»

Eesti Spordiseltsi Kalev liikmete nimekirja kuulub 10 seltsi/liitu, 23 klubi/ühendust ja 14 füüsilist isikut, mis ühtekokku moodustavad ligemale 9 tuhande liikmelise kalevlaste kogukonna. Kalev on esindatud enamikes maakondades ja suuremates linnades. «Näiteks kuuluvad liikmete hulka Tallinna Spordiselts Kalev, Tartu Spordiselts Kalev, Pärnu Spordiselts Kalev, Kalevi Jalgrattakool, Eesti Firmaspordi Liit, Eesti Spordiseltsi Kalev Jahtklubi, Võimlemistreenerite klubi Katrek, Kalevi Veteranide Ühendus, Jalgpalliklubi Tallinna Kalev, Võimlemisklubi Piruett ja teised organisatsioonid, mis kõik on oma valdkondades Eesti spordis arvamusliidrid,» loetles Tammert.

Viimastel olümpiamängudel, 2012. aastal Londonis oli Eesti delegatsiooni koosseisus 13 kalevlast, eesotsas kettaheitjate Gerd Kanteri ja Aleksander Tammertiga ning sõudjate Kaspar Taimsoo ja Allar Rajaga. See moodustas 40% Eesti delegatsioonist. Lisaks võistlesid Pärnu Kalevi treeneri Matti Killingu juhendamisel olümpiamängudel Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsa. Seega oli pea pool Eesti olümpiakoondist Kaleviga seotud, osutas Kalevi tegevjuht Tammert seltsi suurele rollile tippspordi edendamisel.

Eesti Spordiselts Kalev viib iga aasta läbi mitmeid ja erinevaid võistlusi. «Nii võistlusspordis kui ka võimlemises korraldatakse läbi aasta peaaegu iga kuu üks suurvõistlus,» selgitas Tammert. «Lisaks võistlustele korraldab Kalev 7 kuud kestvat tervisekäimise sarja «Käime koos!». Seega on juba seltsi poolt igal aastal korraldamisel üle 30ne suurürituse, millest võtab osa ligi 8000 osalejat ning 15000 pealtvaatajat. Lisaks nendele võistlustele korraldavad ka seltsi liikmed oma piirkonnas erinevaid võistlusi.»

2001. aastal tähistas Kalev suurejooneliselt oma 100. sünnipäeva, kus Kalevi Mängudel osales ligikaudu 25 000 osavõtjat 35 riigist. Meeldejäävaks tegi aastapäeva tähistamisest osavõtjatele  õnnestunud võimlemispidu Kalevi staadionil. 2010. aastal viis Eesti Spordiselts Kalev läbi Rahvusvahelise Töölisspordi Föderatsiooni CSIT teised maailma spordimängud.

Sel aastal alustab Kalev aga teiste traditsiooniliste ürituste taastamist, viies sel aastal läbi Kalevi retromängud.

«Kalev on päev-päevalt taastamas oma kohta Eesti spordimaastikul ning loodame pakkuda nii oma liikmetele, teistele eestimaalastele kui ka väliskülalistele läbi Kalevi võistluste ja spordiürituste palju toredaid elamusi,» kutsus Tammert kõiki aktiivselt Kalevi tegevuses kaasa lööma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles