Eesti võrkpallikoondise peatreener: täitsime maksimumeesmärgi!

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19-aastane Robert Täht (vasakul) kerkis eilses mängus Eesti võrkpallikoondise parimate sekka.
19-aastane Robert Täht (vasakul) kerkis eilses mängus Eesti võrkpallikoondise parimate sekka. Foto: Karli Saul

Eesti alistas Valgevene ja Taani, pühapäeval oli vastaseks tuttav Läti, kellele kaotati 2:3. Eesti vajas aga esikoha tagamiseks ja otse kolmandasse ringi pääsuks Läti vastu vähemalt kahte geimivõitu ja need ka saadi.

Läti alustas võimsalt, tugevalt ründas Gundars Celitans, kelle serviseeria ja meie serviviga lõpetasid geimi 25:18 lätlastele. Teine geim algas samas rütmis, Eesti ei saanud kuidagi kaitses palle kätte ja rünnakud olid pehmed. Oliver Venno serviseeriast jõuti 9:9 viigini. Tasapisi leidsid ka eestlased kindluse ja lõpp kuulus kindlalt Eestile 25:16. Kolmas geim kulges lätlaste taktikepi järgi, Avo Keel saatis Jaanus Nõmmsalu asemel väljakule 19-aastase Robert Tähe, kes tegi taas hea mängu. Eesti jõudis veel 14:14 viigini, ent Läti võitis kolmanda geimi 25:19. Neljas geim kulges eestlaste dikteerimisel ja selle 25:20 võiduga tagati pääs kolmandasse ringi. Otsustava geimi võitis Läti 15:10 ja mängu seega 3:2.

«Emotsioonid on megad! Ei osanud oodata, et nii palju mängida saan ja et sedasi sekkuda suudan,» sõnas Täht. «Ärevust oli palju ja alati saab paremini, enda servi vastuvõtt oleks võinud parem olla ja serv samuti. Lätlased ei andnud meile lihtsalt midagi ka siis, kui neil endal edasipääsulootus kadunud oli. Eks viiendas geimis oli osaliselt ka pingelangus, kuigi minul oli adrenaliin kogu aeg laes,» lisas ta.

«Selle jaoks pink ongi,» kommenteeris peatreener vahetusmeeste rolli meeskonna edus. «Sealt mängu tulla ja midagi teha ei ole kerge, aga Robert oli valmis ja elas hästi sisse.» Miinuspoolele kandis Keel rohked servivead. «Ühegi mängija kohta ei olegi midagi halba öelda, mehed on hästi teinud oma tööd. Miinuspoolele võib kanda rohked servivead, mida kolme mängu peale ikka kogunes,» ütles Keel.

«Maksimumeesmärk sai siin täidetud. Oli kolm kõva mängupäeva, esimene tugev mäng Valgevenega ja Taani vastu kohustusliku võidu võtmine oli psühholoogiliselt raske,» sõnas peatreener Avo Keel. «Lätlastel oli täna võimalus olemas, et siit teisena edasi minna. Neljandas geimis saime vahe sisse ja lõpetati lätlaste toitmine servivigadega. Lõpus oli karm käsk, et serviga ei eksi,» lisas Keel. «Viiendas geimis oli juba pingelangus.»

Eesti alustas kõigis kolmes mängus koosseisuga Kert Toobal, Jaanus Nõmmsalu, Siim Ennemuist, Ardo Kreek, Martti Juhkami, Oliver Venno ja libero Rait Rikberg, ent olulist rolli kandsid ka vahetusmehed. Valgevene alistati 3:1 ja eeldatavalt nõrgimast vastasest Taanist saadi jagu 3:0. Kuigi ka selles mängus oli probleeme, tõid lõpuks kastanid tulest vahetusest sekkunud  Täht ja 33-aastane vanameister Argo Meresaar.

Rakvere kogenud võrkpallitreener Mati Merirand on kodulinnas peetaval turniiri jälginud kõiki mänge ja tunnustas meie koondise tegutsemist. «Mehed võitlevad mängudes kõvasti ja sära on silmis. Ka on nad tegutsenud piisavalt resultatiivselt, ega need võidud muidu poleks tulnud,» sõnas Merirand. «Taktikaliselt on Eesti samuti tasemel, näiteks mängus füüsiliselt võimsa Valgevene vastu mängiti väga targalt nende bloki vastu.»

Kiidusõnu jagus legendaarsel treeneril mitmetele meestele. «Punkte on päris palju tulnud näiteks keskelt, kust Kreek on võimsalt palle maha löönud. Vahetusest sekkunud Meresaar ja noor Täht on olulistel hetkedel vajaliku uue hingamise toonud,» arutles Merirand.

Suurimad üllatajad on tema sõnul kogenud Jaanus Nõmmsalu ja nooruke Täht. «Nõmmsalu on alati valmis koondist aitama ja tal on enamasti mõni relv varuks, millest meeskonnale kasu tõuseb. Täht üllatas sellega, et suutis Valgevene vastu edukalt hakkama saada nii ühese kui kahese bloki vastu, mis andis kindlasti kõvasti enesekindlust,» rääkis Merirand.

Vaata videot Avo Keelega!

Vaata videot Robert Tähega!

Lätist, Islandist ja Leedust meie naiskonnale vastast polnud

Eesti naiste koondis pidas samal ajal Lätis Daugavpilsis samuti MM-valikmänge ning võitis kindlalt alagrupi ja tagas otsepääsu tuleva aasta jaanuaris peetavasse kolmandasse ringi. Viimases mängus pühapäeval alistati 3:0 Leedu. Lätist ja Islandist saadi jagu 3:0. «Hea meel on, olime selgelt paremad. Tugeva serviga murdsime nad,» sõnas koondise peatreener Peeter Vahtra pärast viimast kohtumist.

«Tahan kiita naiskonda ja meie koondise taustajõude, nad on täielik tipptase,» sõnas peatreener Peeter Vahtra. «See on väga hea tulemus, MM-valiksarjas nii kaugele jõuda, eriti kui mõelda naiste koondise pika pausi peale. Oleme siin kindlasti kõige ühtlasem võistkond, mul on raske algkoosseisu valida. Teistel on vahetused tunduvalt nõrgemad,» lisas Vahtra. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles