Igavesed teised lõpuks võitjad

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne laupäevast finaali räägiti Arjen Robbenist kui suurtel mängudel läbikukkujast. Mängus Dortmundiga tegi ta aga teisel poolajal kaks suurepärast sooritust ja juhtis Bayerni ihaldatud karikani.
Enne laupäevast finaali räägiti Arjen Robbenist kui suurtel mängudel läbikukkujast. Mängus Dortmundiga tegi ta aga teisel poolajal kaks suurepärast sooritust ja juhtis Bayerni ihaldatud karikani. Foto: AP/Scanpix

Euroopa klubijalgpalli valitsejaks kerkis tänavu Müncheni Bayern, kes võitis tiimi ajaloos viienda Meistrite liiga tiitli.

Müncheni Bayern koosneb peaasjalikult vaid jalgpallimaailma tippnimedest, kuid enne laupäeva teati mitmeid sealseid põhitegijaid pigem kui igavesi teisi ehk mehi, kes suurtes mängudes peavad väljakult lahkuma kaotajana. Tänavuses Meistrite liiga finaalis alistas Bayern Wembley staadionil 2:1 Dortmundi Borussia ja nii mõnigi Müncheni klubi pallivõlur võis kergendatult ohata, et lõpuks sai ebaõnnejada nende jaoks läbi.

Bayerni kapten Philipp Lahm ja abikapten Bastian Schweinsteiger olid seni kaotanud mõlemad Meistrite liiga finaalid (2010 Milano Interile ja 2012 Londoni Chelseale) ja Saksamaa koondislastena tuli neil kaotajana väljakult lahkuda ka 2008. aasta EMi finaalis. Lisaks on sakslased viimastel suurturniiridel langenud mitmel puhul konkurentsist välja ka poolfinaalis.

Robbeni suur päev

Võrreldes Saksamaa koondise raudvaraga oli veelgi suurem läbikukkuja maine Bayerni hollandlasest staaril Arjen Robbenil. Ka tema kuulus 2010. ja 2012. aastal finaalis kaotanud Bayerni ridadesse, lisaks pidi ta koos Hollandi koondisega tunnistama 2010. aasta MMi finaalis Hispaania paremust. Sealjuures oli just Robben tihtilugu see mees, kelle peale pärast valusaid kaotusi näpuga näidati – eelmise aasta finaalis ei suutnud ta lisaajal realiseerida penaltit ja 2010. aasta MM-finaalis jättis kasutamata suurepärase väravavõimaluse.

Ka laupäeval alustas Robben tuttava stsenaariumi kohaselt ja luhtas mitu head võimalust. Teisel poolajal suutis aga teda saatnud taaga maha raputada. Esmalt avas Mario Mandžukic tema suurepärasest söödust skoori ja normaalaja eelviimasel minutil vormistas hollandlase tabamus Bayerni 2:1 võidu.  Vähemalt Müncheni klubi poolehoidjate silmis suutis Robben ennast nüüd rehabiliteerida.

«Paljude jaoks oli see võit asi, mida me väga vajasime ja mis oli meie elust puudu. Pärast eelmist ja 2010. aastat ning ka MMi finaali olin kaotanud kolmes suures finaalis. Sellist luuseri märki ei soovi endale keegi. Lõpuks õnnestus siiski võit saada ja nüüd võib muud asjad unustada,» teatas Robben mängu järel uefa.com-ile.

Bayerni juhendaja Jupp Heynckes kerkis triumfiga legendaarsete peatreenerite Jose Mourinho, Ernst Happeli ja Ottmar Hitzfeldi kõrvale – nemad on suutnud kahe klubiga Meistrite liiga tiitli võita. Heynckes saab paralleele tõmmata ka oma eelmise võiduga Euroopa hinnatuimas klubisarjas, 1998. aastal viis ta Madridi Reali küll karikani, kuid vaatamata sellele tuli tal ametist taanduda. Samamoodi lahkub ta nüüd Meistrite liiga võitjana Bayernist, kuna tema asemele on juba palgatud Pep Guar­diola.

«Sel korral oli minu meeskond väljakul vaid eesmärgiga võita ja see on ka ütlemata selge. Kui vaadata mängijaid nagu Schweinsteiger ja Lahm, siis nende jaoks oli aeg võita sellisel tasemel karikas. Arjen Robbeni kohta käib sama. Nad on esindanud pikalt rahvuskoondisi, võitnud riikide meistritiitleid, kuid rahvusvahelisel tasemel oli see nende jaoks esimene suur võit,» rääkis Heynckes.

Lewandowski ka Bayernisse

Finaali sangariks kerkinud Robbenit aga tuleval hooajal arvatavasti enam Bayerni ridades ei näe, kuna väidetavalt ei mahu hollandlane Guardiola plaanidesse. Seega on oodata Müncheni klubi poolt suvel kerget osturallit, lisaks Mario Götzele on Dortmundi särki Bayerni oma vastu vahetamas ka poolakast väravakütt Robert Lewandowski. «Kõik teavad, et Mario Götze liitub Bayerniga, ja ma arvan, et Lewandowski ei pea ka enam kaua ootama,» avaldas Heynckes.

Vaatamata tippmängijate kaotusele ei kavatse Dortmund ka edaspidi Bayernile midagi kergelt kinkida. «Suvel ma puhkan ja ostan mõned mängijad – vajame uusi mängijaid, kuna teised klubid tahavad meie mängijaid,» teatas Dortmundi juhendaja Jürgen Klopp. «Me tuleme veel tagasi, võib-olla mitte Wembleyle, kuid üritame jõuda taas finaali, ja ma ütlesin seda ka mängijatele. Kahe aasta pärast on finaal Berliinis ja see võiks olla hea aeg taas Meistrite liiga finaalis mängimiseks.»

Tänavu juba ka Saksamaa meistri tiitli võitnud Bayernil on võimalus järgmist võidutantsu lüüa juba laupäeval, kui Saksamaa karikafinaalis kohtutakse Berliini olümpiastaadionil Stuttgardiga.

Meistrite liiga

Dortmundi Borussia – Müncheni Bayern 1:2

(68. pen Gündogan – 60. Mandžukic, 89. Robben).

Bayerni Meistrite liiga tiitlid: 1974, 1975, 1976, 2001, 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles