WADA rikkus Veerpalu juhtumiga oma mainet

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enam kui kaks aastat kestnud painajalik dopingusaaga sai positiivse lõpu. Andrus Veerpalu  on süüdistustest puhas ning võistluskeelust prii.
Enam kui kaks aastat kestnud painajalik dopingusaaga sai positiivse lõpu. Andrus Veerpalu on süüdistustest puhas ning võistluskeelust prii. Foto: Sille Annuk

USA spordijurist Howard Jacobs analüüsis Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) ja ameerika jalgpalli liiga NFL mängijate lahingut kasvuhormooni testi üle ning andis õiguse palluritele: «Nagu rahvusvahelise spordikohtu otsus Andrus Veerpalu (pildil) juhtumi puhul kõlas: sel testil ei ole piisavalt teaduslikku tõestust.»

Kaks aastat käis NFLi mängijate ja WADA vahel tõsine sõnasõda: üks teatas, et kasvuhormooni test on jama, teine vastas, et test on korras, dopingut pruukinud sportlased lihtsalt ei taha, et neid kontrollitaks. Pärast Veerpalu kohtuprotsessi vahetati paar sapist kommentaari ja jalgpallurid lahkusid võitjana. Viimased kuud on sel teemal olnud täielik vaikus.

Jacobs, kes esineb ookeanitaguses meedias peale juristi ka eksperdina, tegi põhjaliku vahekokkuvõtte, milline seis kasvuhormooni-vaidluses valitseb.

2011. aasta augustis kirjutati NFLi ja mängijate vahelisse kollektiivlepingusse, et kasutusele võetakse kasvuhormooni test. Paraku otsustasid mängijad, et WADA isovormide testi pole piisava põhjalikkusega uuritud ja nemad end sellega kontrollida ei lase. Jacobsi sõnul ütles spordikohus just seda, millest jalgpallurid varem rääkisid: kasvuhormooni testi piirnormid ei ole teaduslikult tõestatud.

Veerpalu kohtuotsusele järgnenud kommentaarides, mis avaldati USA meedias, panid aga mõlemad osapooled pisut mööda, tõdes Jacobs.

«NFLi mängijatel oli õigus, et piirnormid pole tõestatud, kuid nad eksisid, väites, nagu poleks test pädev. Test töötab, kui piirnormid ära tõestatakse. WADA-l on õigus ses suhtes, et pärast piirnormide paikasaamist saab testi kasutada, kuid vale on nende arvamus, nagu võiks testi praegugi kasutada,» selgitas Jacobs.

Jacobs jõudis järeldusele, et kaotus spordikohtus oli WADA tõsine äpardus ning see, et nad NFLi mängijate arvamust eelnevalt suisa kaks aastat karmilt kritiseerisid, dopinguküttide mainet kindlasti ei paranda. Kriitika asemel tulnuks uurida, kas jalgpalluritel pole ehk õigus. Nüüd polevat WADA-l muud teha kui panna kasvuhormooni test kalevi alla seniks, kuni piirnormid teadusliku tõestuse saavad, ning jalgpallureid oma jutuga mitte häirida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles