Eesti tuuri peaks võitma eestlane. Näiteks Jõeäär

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Jõeäär
Gert Jõeäär Foto: Mihkel Jüri

Tour of Estonia stardib neljapäeva hommikul Viimsis, jätkub õhtul Tallinna vanalinnas ja lõpeb laupäeval Tartus.

Näis, kuidas neljapäeval Viimsis startiv ja laupäeval Tartus finišeeriv Tour of Estonia lõpeb, kuid kaks asja tunduvad olevat kindlad: tegu on põnevaima velotuuriga Eesti Vabariigi ajaloos ning suursoosikuna läheb joonele Gert Jõeäär.

Läänemere tuur, kus teeääri palistasid tuhanded vaatajad ja väidetavalt ENSVs esimest korda avalikult sinimustvalgeid lippe lehvitati, jääb aastasse 1988. Eesti triumfeeris toona muide meeskondlikus arvestuses.

«Eesti rattur peaks Tour of Estonia kinni panema. Koondise rattur,» paneb peatreener hoolealustele märgi ette. «Jõeäär tundub olevat väga heas vormis ja võitlusvalmis. Ta ise muidugi on tagasihoidlik, räägib: nojah, vaatame...»

Eesti meeskond on ühtne

«Nojah, vaatame,» räägib Jõeäär, Cofidise proff, kuid lisab siiski, et tahab tõesti tuuri ära võita: «Vorm on mitte küll super, aga enam-vähem. Etapid ja rada sobivad mulle kenasti, aga eks koondises ole teisigi tugevaid. Rene Mandri ja Alo Jakin näiteks. Finišis näeb, kes ja kuidas.»

Peatreeneri sõnul on meeskond ühtne vaatamata sellele, et tänavu amatöörina leiba teenival Mandril oleks samuti Tour of Estonia esikohta hädasti vaja. «Olen meestega vestelnud ja kõik on valmis ühise eesmärgi nimel tööd rabama,» kinnitas Suvi. «Ma ei tea, kuidas Eestimaal muidu, aga rattakoondises hoiavad eestlased kokku. Tõsi, aeg-ajalt on individualiste sisse lipsanud, kuid need lüüakse minema. Teisalt: vaevalt Eesti tuuri võit Mandrile profilepingu tagaks. Ta peaks Prantsusmaal, metropolis, triumfeerima.»

Niisiis liider on Jõeäär. Ta on suurepärane temposõitja, lisaks ka kiire, võib võita (vahe)-finišeid ja sellega preemiasekundeid teenida. Ning vajadusel peagrupist oma teed minna, kui pea õlgade vahele tõmbab ja gaasi põhja surub.

«Kui vaadata koosseise, pole Eesti tuuri sugugi lihtne võita,» arvab Läti klubi Alpha Baltic särgis pedaaliv Erki Pütsep. «Kõvasid tiime stardis ehk pole, kuid seltskond on seda ühtlasem.»

Võimatu on ennustada, kuidas ja mis velotuuril toimuma hakkab, sest kõik sõltub tuulest.

Esimene etapp sõidetakse neljapäeva hommikul Viimsis. «Sel ringil pole varem võistlusi peetud, ent Randvere tee on tuultele avatud ja kui iilid on küljelt, võib peagrupp tükkideks minna,» arutleb Suvi.

Kõik sõltub tuulest

«Neljapäevaõhtune maiuspala – eraldistart Tallinna vanalinnas, kus ratturid rühivad Pika jala tõusust üles – võibki saada otsustavaks,» arvab Pütsep. «Pärast temposõitu selgub, kes millise taktikaga jätkab.»

Reedene etapp viib ratturid Tallinnast Tartusse. «Kui tuul on tagant, on tegu kerge, kui vastu, siis raske treeningpäevaga. Küljetuul lõhub aga grupi ja võtab ratturid pildituks,» selgitab Pütsep.

Laupäeval toimub sõit traditsioonilisel Tartu ringil ja kuna tegu on velotuuriga, võib seal minna väga ägedaks andmiseks, leidis Suvi. Tuuri võitja võib selguda viimase päeva viimastel meetritel. Tartu rada pole kaugeltki lihtne, sest järsud kurvid, mille eel tuleb hoog maha võtta ja järel kiirendada, tekitavad grupis kummipaela efekti, kus tagumised veel piduradad kui esimesed juba gaasi lisavad.

«Võidab, kes võidab – loodetavasti siiski Eesti mees –, kuid nii vinget velotuuri pole ammu Eesti olnud. Kui üldse,» paneb Pütsep jutuajamisele punkti.

Tour of Estonia   

Neljapäev

Viimsi, 125 km. Start ja finiš Randvere noortekeskuse eest 10.30–13.00.

Tallinna vanalinn, 3 km. Start ja finiš Vabaduse väljakult 18.30–21.00.

Reede

Tallinn–Tartu, 192 km. Start Jüri alevikus 11.00, finiš Tartu Aura keskuse juures ca 15.10.

Laupäev

Tartu, 150 km. Start ja finiš Aura keskuse juures 14.00–17.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles