Valede inimestega kokku puutunud Värnik: minu elu ei ole praegu paigas

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Värnik
Andrus Värnik Foto: Sille Annuk

2005. aastal Helsingis odaviskes maailmameistriks kroonitud Andrus Värnik tunnistas Kanal 2 saates «Sa ei ole üksi», ta on teinud elus valesid valikuid ja seetõttu lõppes ka tema sportlasekarjäär arvatust varem. Praegu odasangar tippsporti naasmise peale tõsiselt ei mõtle.

«Enda jaoks teen sporti. Liigutan vaikselt, et hoida natukenegi ennast vormis,» sõnas Värnik, kes märkis, et võistlema ta praeguse seisuga minna ei taha. Karjääri jooksul jättis ta mitmele võistlusele minemata, kuna kehvad tulemused ei pakkunud talle lihtsalt midagi.

Nii meenutas ta ka seda, et kuidas hakkasid tal esmalt loobumismõtted tekkima. «2007. (aastal) käisin Osakas MMil. Tulemused hakkasid minema nutuseks. 80 ja 81 meetrit ei paku mulle pinget. Väga raske on võistelda ja kohaneda, kui olen kehv, siis ei saa midagi pakkuda,» rääkis Värnik.

«See oli aasta 2008 – olümpiaaasta. Pekingi aasta. Olid Eesti meistrivõistlused Kadriorus. Seal oli ka kvalifikatsioon nagu tiitlivõistlustel ning täistin normi ära ja vaatasin, kuidas teised viskavad. Ma mõtlesin, et miks ma siin istun. Tundsin ennast kehvasti, kuna minu jaoks on 71 meetrit kehva. Jäin finaalis kolmandaks või neljandaks. Väga raske oli olla - ei nautinud enam ja ei tahtnud enam. Haiget tegi, kui tulemused olid nullid - see on ju varbaga viskamine. Ei tunud enam rõõmu, vaid pigem sellist kurbust ja valu,» kirjeldas Värnik.

Tipus olles tundis sportlane aga ennast hästi. «Nautisin show’d ja head tulemust. Siis kui olin tipus, siis see oli kihvt ja mõnus. Kui töö kandis vilja, siis nautisin seda.  On unenägusid, kus viskan väga kaugele ja see on väga hea uni,» rääkis ta.

Isiklikust elust rääkides tunnistas Värnik, et elukaaslast tal praegu ei ole, kuid omal ajal oli tal kaks korralikku tüdrukut, kuid kummalegi ta siiski jah-sõna ei andnud. Seejuures valas 2005. aasta maailmameister ka endale kõvasti tuhka pähe ja leidis, et tipus olles oleks tulnud teha paremaid valikuid. «Eks olen ise ka palju süüdi. Puutusin kokku valede inimestega, peod ja värgid. Kõik kulub, ise kulud, raha läheb,» sõnas Värnik.  «Tegin pausi ja tegelikult see oli viga. Puutud kokku valede inimestega ja see viib halvale teele. Loomulikult hakkasid tulemused minema allapoole.»

Nii tunnistas Värnik, et ta ei ole oda umbes aasta aega kätte võtnud, kuid tegelikult tahaks ta seda teha küll. «Võib-olla olen mälestustes natuke kinni. Eks see natuke teeb haiget, heas mõttes haiget. Kui võtad oda kätte, naelikud on jalas, särk seljas ja võtad hoo sisse, siis tahaks visata kaugele,» muljetas Värnik.

Siiski lõpetas maailmameister intervjuu optimistlikus toonis. Nii märkis ta, et võimaluse korral oleks ta valmis juhendama noori ning äkki võtab ta ühel päeval siiski veel oda kätte.

«Aega on mul palju. Midagi muud ma praegu eriti ei tee. Ma ei tea, kas ma olen hea õpetaja,» rääkis Värnik võimaliku treeneritöö kohta. «Siiamaani tahaks ise veel hea olla. Olen mõelnud küll, aga kuna elu ei ole praegu paigas... 35 ei ole väga vana, et veel visata. Olen (selle peale) mõelnud küll, aga eks aeg näitab. Enda jaoks ikka liigutan, kuid on ka hetked, kus ei viitsi midagi teha ja murdud. Aga tegelikult ei tohi murduda. Sport annab jõudu ja annab hea enesetunde.»  

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles