NBA finaal – võimsus vs kogemus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Parker (palliga) mängis finaalseeria avakohtumises LeBron James'i üle ja tõi võidu San Antonio Spursile.
Tony Parker (palliga) mängis finaalseeria avakohtumises LeBron James'i üle ja tõi võidu San Antonio Spursile. Foto: SCANPIX

Täna öösel toimub ookeanitaguses korvpalliliigas  NBA finaalide teine kohtumine. Finaali jõudis valitsev meister Miami Heat, kelle vastaseks on San Antonio Spurs. Spursil on juba esimene samm tiitli poole tehtud.

Kummagi võistkonna finaali jõudmine ei ole sugugi üllatuste killast, kuid samas on veidi üllatav, kuidas nad sinna pääsesid. Enne konverentside finaale tundus loogiline, et pigem on Miami see, kes jõuab finaali vähesema vaevaga, kuid ometi tuli tiitlikaitsjal mängida ära maksimaalsed seitse mängu, kuna Indiana Pacers osutus väga raskeks pähkliks.

Pealegi oli Miamil esimeses mängus küllalt õnne, et lõpusekundil võit noppida. Tõepoolest, nende superstaar LeBron James tabas viimase sekundi viske, kuid isegi suurimad Miami fännid pidid tunnistama, et enne seda oli ta teinud «jooksu». Vilemehed pigistasid aga silma kinni ja lasid superstaaril taaskord sangariks tõusta.

Seevastu San Antonio Spurs sai näiliselt lihtsalt 4:0 jagu Memphis Grizzliesist. Samas tulid kaks võitu alles lisaajal, mis peegeldab ikkagi seda, et tegu ei olnud liiga kerge jalutuskäiguga (Spurs on play-off’ides mänginud neli lisaajale läinud kohtumist, millest võidetud kolm).

Mustad hobused

Spursist kogenumat meeskonda praegu NBAs ei ole: kolmik Duncan-Ginobili-Parker on mänginud koos 150 play-off’i kohtumist.

Kui seeriat analüüsida, siis võiks kindlasti justkui anda eelise Spursile, kuid vaevalt julgeksid väga paljud panustada Miami vastu. Spursil oleks juskui kõik olemas: suurepärane mängujuht Tony Parker, üks liiga kogenenumaid tsentreid Tim Duncan, alati finaalideks ümbersündiv Manu Ginobili, liiga parim treener Gregg Popovich ja korralik mängijamaterjal ka pingil.

Spursist kogenumat meeskonda praegu NBAs ei ole ja Duncan-Ginobili-Parker on mänginud kolmekesi koos 150 play-off’i kohtumist - sellega edestatakse järgmiseid pea kaks korda. Teisel kohal selles arvestuses on Bostoni kolmik Garnett, Pierce ja Rondo (78), Miamil on välja pakkuda Chalmers, Haslem ja Wade, kes on koos platsile jooksnud 69 play-off’i mängus. Gregg Popovich on aga treenerina kogunud ühe võistkonnaga play-off’ides kõige rohkem võite (130). Spurs on saanud NBA finaalidesse neli korda ja kõigil kordadel on oldud ka võidukad. Pealegi tulid nad finaalidesse oluliselt puhanumana kui Miami mehed ja see võib esimestes mängudes välja paista. Spursil on ka USA korvpallifännide poolehoid, sest enamik spordisõpru, kelle lemmikvõistkond on juba langenud, hoiavad pöialt just neile.

Selle teooria kohaselt võiks ju juba Spursile õnne soovida, aga ometi on Miami kihlveokontorite arvates suur favoriit. Ja räägitagu nende suurest kolmikust või headest kaugviskajatest palju tahes, kõik taandub lõpuks ikkagi LeBron Jamesi isiksusele. Neljakordne MVP teeb kõikidest ennast ümbritsevatest mängijatest paremad mängumehed ja seda peavad tõdema isegi tema suurimad vastased. 360-kraadise platsinägemisega mees ei viska pelgalt ise vastase korvi täis, vaid jagab hea meelega ka kaaslastele sööte. See aga mängib kätte Miamile ühe olulise trumbi, mis võib saada seerias otsustavaks. Nimelt leiab James (loomulikult ka Wade ja mängujuhid) üles mängijad, kes võiksid olla tollel päeval heas hoos. Seda näitas hästi ka konverentside finaalseeria, kus suudeti suurepäraselt mängida pildile Udonis Haslem (tabanud play-off'i esimestes ringides 77st viskest 47) ja Chris Andersen (tabanud 46st viskest 38). Kui ka finaalides suudetakse leida mustad hobused, siis on Jamesi pidurdamisega ametis olevad San Antonio mehed üliraskes olukorras. Kuna aga James sai eelmisel aastal tiitlita olemise needusest lahti, on mees pingevabam ja seega eriliselt ohtlik. Suure tõenäosusega mängib James oma taseme kenasti välja ja ehk peaksid Spursi mehed keskenduma hoopis teiste meeste pidurdamisele.

Olulised avapoolajad

Nii Miami, kui San Antonio on suurepärased koduväljakul ja pigem on kodus kaotamine harv juhus. See tähendab seda, et kodune kaotus oleks suhteliselt katastroofiline ühele või teisele poole. NBA finaalide eriomase mängusüsteemi pärast (esimesed kaks mängu peetakse Miamis, siis kolm San Antonios ja kaks viimast vajadusel Miamis) saaks Spurs meeletu eelise, kui suudaks võita esimesest kahest mängust kasvõi ühe. Nii ka juhtus ja nüüd on Miami tõsises hädas.

Lisaks kodusele kindlusele on mõlemad finalistid ühed liiga paremad eduseisus mängijad. Risti vastupidiselt Eesti korvpalliklubide paremikule rohkem kui kümnepunktilisi eduseise naljalt maha ei mängita ja pigem ollakse ise need, kes kaotusseisudest välja rabelevad. Seetõttu võivad väga otsustavateks saada mängude algused ja avapoolajad. Kui üks kahest saab alguses suure eduseisu, siis võimsad comeback’id oleksid pigem utoopia killast, kuid lisaksid finaalidele sära.

Numbrid näitavad pingelist seeriat

Kui vaadata tagasi põhihooaja statistikale, siis sellest palju välja lugeda ei saa, sest mõlemad võistkonnad on suhteliselt sarnastel positsioonidel. Miami Heat on ülivõimsalt liiga parima tabavusega meeskond (49,6%) ja kolmepunktivisete arvestuses ollakse samuti kõrgel teisel kohal (39,6%). Ka Spursile ei ole siinkohal väga midagi ette heita. Visketabavuselt jagatakse teist kohta 48,1% ja kolmepunktivisetelt neljandat kohta 37,6% tabavusega. Samas on Miami Heat NBA kõige vähem pealeviskeid sooritav võistkond (77,4), mis tähendab seda, et hea meelega mängitakse pikka rünnakut. Spurs seevastu võtab keskmiselt ette neli pealeviset rohkem. Spurs juhib liigat samuti paaris kategoorias. Nimelt ollakse kõige enim sööte andev (25,1 söötu keskmiselt) ja kõige vähem vigu tegev võistkond (17,4 viga mängus)

Miami kirstunaeltest rääkides tuleb tuua välja kindlasti lauavõitluse nõrkus. Põhihooajal oldi selles kategoorias liigas viimane (seotud ka väheste pealevisetega mängus). Palli kummalegi võistkonnale kaotada eriti ei meeldi, tehnilist praaki ülemäära palju pole ja see tehakse tasa ka vaheltlõigete rohkusega (Heat 8,7 ja Spurs 8,5).  Keskmist võidumarginali arvestades on mõlemad samuti NBA ladvikus. Miami viskas põhihooajal keskmiselt 7,9 punkti rohkem kui vastased ja sellega oldi Oklahoma City Thunderi järel teised. Spurs tegi skoori 6,4 punkti võrra rohkem kui vastased ja see on väärt neljandat positsiooni.

Põhihooajal kohtuti kolmel korral ja Miami võitis kõik mängud. Samas tulid võidud vaid 2-, 3- ja 5-punktilise eduga. Korvpallisõprade rõõmuks kohtutakse finaalides loodetavasti seitse korda.

*esimese finaalmängu võitis Spurs 92:88

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles