Topspin ja hapnikutarbimisvõime teevad Nadalist liivakuninga

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafael Nadal ja tema võimas eeskäelöök.
Rafael Nadal ja tema võimas eeskäelöök. Foto: AFP/SCANPIX

Rafael Nadal on hämmastav. Kaheksa Prantsusmaa lahtiste meistritiitlit – ükski teine tennisist pole ühelgi suure slämmi turniiril enamat suutnud – teeb temast kõigi aegade liivakuninga. Ent miks on Nadal liival nõnda hea? Sest ta on vasakukäeline, kiire, suure hapnikutarbimisvõimega, võimsat eeskäe topspin’i lööv, mänguplaanist kinni pidav ja taktikaliselt targalt tegutsev tennisist. Nii lihtne see ongi.

Täiuslikkus peituvat vaid muuseumis. Ka Nadal pole täiuslik. Ta on Prantsusmaa lahtistel üheksa aasta jooksul 59 võidu kõrval kaotanud ühe matši – 2009. aastal jäi ta neljandas ringis alla rootslasele Robin Söderlingile 2:6, 7:6, 4:6, 6:7. Seega on ta võiduprotsent Roland Garros’s 98,3. Karjääri jooksul on Nadal lahkunud liivaväljakult võitjana 292, kaotajana 21 korral.

Nadal domineerib liival, sest tema keha, vaim ja mängutehnika on selle katte jaoks justkui loodud. Siinkohal lühikokkuvõte arvukatest analüüsidest, mis selgitavad, miks on hispaanlane punaste väljakute kuningas.

1. Kõik saab alguse sellest, et liiv on aeglasem kui teised väljakukatted, sest on pehmem ja pall põrkab kõrgemale. See annab mängijale rohkem aega pallini jõudmiseks. Nadali liikuvus ja jalgade töö on fantastiline – ta suudab tõrjuda tõrjumatuna tunduvaid lööke. See, et pall püsib mängus, on üks asi, kuid vähem oluline pole ka psühholoogiline moment: vastase vaim saab räsitud, tekib lootusetuse tunne, kui Nadal on kui kivisein, kust põrkab tagasi kõik, mis sinnapoole saadetakse.

2. Pikad punktid ja pikk mäng on mõlemale tennisistile ühepikkused, aga ... Nadali hapnikutarbimisvõime, mis küündivat suisa üle 80 milliliitri minutis kehakaalu kilogrammi kohta, on märgatavalt suurem kui rivaalidel (tennisemängijate keskmine näit on 65) ehk iga hingetõmbega saavad ta lihased töötegemiseks rohkem hapnikku ja väsivad vähem. Mida kauem mäng kestab, seda parem Nadalile.

3. Nadali rebitud eeskäelöök, topspin, on liival harukordselt efektiivne, sest pall põrkab kõrgele. Vastasel on kaks võimalust: kas lüüa palli kõrgelt, ebamugavast asendist ja seetõttu väiksema jõuga, kuid suurema võimalusega eksida (ka on kõrgeid lööke raskem suunata ehk löögisuund on aimatav) või oodata, kuni pall madalamale langeb, andes sellega Nadalile küllaldaselt aega liikuda kaitsepositsioonile. Liivakatte aeglus ja jalgade kiirus võimaldavad Nadalil joosta palle eeskäele ümber rohkem kui teistel väljakukatetel. Treenerist onu Toni Nadal selgitas, et väiksest peale on tema ja ta hoolealune keskendunud kolmainsusele: eeskäele, topspin’ile ja eksimatusele.

4. Vasakukäelisus lubab Nadalil mängida palle risti üle võrgu (ehk üle võrgu madalaima osa) paremakäelise vastase tagakäe alla. Ning tagakäelöök pole enamikul tennisemängijatest sama tugev ja kindel kui eeskäelöök, kusjuures eriti raske on edukalt lüüa kõrgele põrganud topspin’i. Just topspin’iga kõrvaldab Nadal näiteks Roger Federeri võimsa tagakäe.

5. Lihtne on öelda, et Nadal mängib nii hästi, sest ta mängib hästi. Nadalil on alati mänguplaan, millest ta piinliku täpsusega kinni peab. Ta ei kiirusta ega riski – tihti ka siis, kui selleks oleks võimalus –, sest eesmärk on väsitada vastast, teha mäng talle ebamugavaks ja valuliseks. On olnud kohtumisi, kus Nadal raiub 85% pallidest vastase tagakäe alla, sest plaan näeb nõnda ette. Ta ei ründa enne, kui on võidulöögis kindel. Ent mis peamine – vastane tuleb eksima panna. Tänavune poolfinaal maailma esinumbri Novak Djokoviciga on eelnevale selge tõestus: Djokovic tegi 75, Nadal 44 lihtviga.

Mõistagi on veel palju peeneid nüansse, mis Nadalile edu tagavad ning mis kõik kokku kustutavad vastaste lootuse – hispaanlase alistamiseks liival polekski justkui võimalust. Tuleb vaid riskida ja loota, et sel päeval õnnestub kõik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles