Ubakivi: kuidas Poom Nõukogude Liidu koondise treenerit males võitis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Poom
Mart Poom Foto: Toomas Huik

Jalgpallur Mart Poomi esimene treener Roman Ubakivi meenutas oma edukaima õpilase kohta meeleolukat seika seoses Gruusias Nahkpalli turniiril peetud malemänguga:

«Poom oli minu juurde treeningule tulles seitsmeaastane. Toonased tingimused olid muidugi naeruväärsed, aga ega tingimused alati mängija taset paika pane. Ta sai ka nendest kasinatest oludest tuule tiibadesse.

Minu grupis jäi ta ainukeseks väravavahiks. Vaatasin, et ta on sellist tüüpi, et sobib väravasse. Tal oli peas kõik korras, polnud eriti vaja utsitada. Väga hea õpilane, igale treenerile ideaalõpilane. Ta ei lükanud kunagi nõuandeid tagasi, vaid küsis alati juurde. 17-aastaselt sai ta kohe kõrgliiga mänge ja tõusis põhiväravavahiks. Ma arvan, et see oli tema karjääris tähtis moment - ta oli hooaja ära teinud, teed olid valla ja ma olin kindel, et ta jõuab kaugele.

Üks moment, mis mulle eriliselt meelde jäi ja mis iseloomustab teda hästi, juhtus Gruusias Nahkpalli turniiril. Tollal oli Nõukogude Liidu koondises komme, et kõik pallurid ja treenerid mängivad malet. Ma olin selle kõrva taha pannud, õpetasin ka kõik oma poisid malet mängima.

Nõukogude Liidu koondise treener Gavriil Katšalin küsis meie poiste käest, kas te malet mängite ja selgitas, kui oluline see on. Vastasin, et mängime küll ja panime kõige noorema, Poomi tema vastu maletama. Poom, väike poiss, võitis selle mängu Katšalini, suure treeneri vastu. Too läks selle peale endast väga välja ja sammus ruttu meie juurest minema. Ehk see seik iseloomustab Poomi kõige paremini - ta esindas Eestit väärikalt. Mulle jäi see kõige paremini meelde.»

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles