Kangert: tegija, mitte veekandja

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert näitas sulaselgelt, et võib Šveitsi velotuuril heidelda esikoha nimel.
Tanel Kangert näitas sulaselgelt, et võib Šveitsi velotuuril heidelda esikoha nimel. Foto: SCANPIX

Tanel Kangert sai Šveitsi velotuuril kirja elu parima tulemuse, olles kokkuvõttes kuues.

«Kui tagantjärele analüüsida, siis võinuksin ka kõrgemale kerkida, aga mida ma nurisen, sain kirja elu parima tulemuse. Rivaalid hakkavad minuga arvestama. Mind ei peeta enam suvaliseks veekandjaks,» oli Tanel Kangert Šveitsi velotuuri kuuenda kohaga rahul. Või siis peaaegu rahul.

Šveitsi tuuri viimane etapp – ränkraske temposõit, kus enam kui kolmandik tuli rühkida mäkke – pani asjad lõplikult paika. Võis arvata, et Kangert on eraldistardiga sõidus kõva, aga et nii kõva...

Viimases vaheajapunktis oli ta liider, vaid üks mees, tiitlikaitsja Rui Costa, pidas eestlasega sammu, kaotades kõigest neli sekundit. Mullu triumfeeris Kangert Šveitsis viimasel etapil, tänavu paraku mitte. Costa oli viimastel kilomeetritel liiga võimas, alistas Kangerti 21 sekundiga ning sai üldvõidu.

Teine koht olnuks võimalik

«Tegelikult oli nõnda hea minek temposõidus mulle isegi suurem üllatus kui kuues koht kokkuvõttes,» teatas Kangert, kuid lisas, et teine koht väga kripeldama ei jäänud. «Mis seal kripeldada, kui 21 sekundiga pähe sain, see polnud napp kaotus. Teisalt aga... Olen tänavu teise-kolmandana küll lõpetanud, üks võit võiks lõpuks siiski ära tulla.»

Kangert alles hakkab oma tegelikke võimeid avama. Esimesed profiaastad läksid tal põlvevigastuse nahka, siis tuli hooaeg veeta amatöörina, siis aasta Astana meeskonnas abilisena. Õigupoolest andis tiim Šveitsis Kangertile esimest korda võimaluse tõsisel mitmepäevasõidul tulemus saavutada. Kaks nädalat tagasi tuli Itaalia velotuuri 13. koht tiimi liidrit Vincenzo Nibalit võidule vedades, nüüd siis, enda eest sõites, kuues koht. Ja mõistagi Astana parimana. Tiimikaaslane Aleksandr Djatšenko sai 11., Janez Brajkovic 14. koha, nad kaotasid Kangertile vastavalt kaks ning kaks ja pool minutit.  

«Eks ma sisimas kuuenda koha kanti lootsin...» tunnistas Kangert, kuid vestluse käigus mainis ta eksimusi, mis sekundeid lisasid.

Esimesel etapil, temposõidus, pöördus tagapool startijatele tuul vastu ja kaduma läks kümmekond sekundit. «Läks jah, aga midagi pole parata.»

Teisel etapil jäi Kangert võitjast 40 sekundit maha, sest otsustas rünnata, kuid väsis lõpuks. «Ma ei käitunud valesti, aga hindasin võimeid üle, kui varakult rünnaku ette võtsin. Võinuks ju minna ka nii, et me jäänukski Ryder Hesjedaliga ette. Aga sel päeval polnud jalad parimad. Viimasel etapil näiteks olid: läksin teise massööri juurde ja palusin tal kõik toksiinid lihastest välja pressida. Pressiski.»

Kolmandal etapil kaotas Kangert mäetipu ja laskumisega 40 sekundit etapi võitjale. Teadnuks ta, et laskumine on vihmamärjast libe, olnuks ta tipus ehk võimsam. «Kui ikka näed, et teine mees kurvis  külje maha paneb, siis hakkad end mõistusega tagasi hoidma ja kärbid hoogu.»

Kõik see kokku annab minuti jagu kaotust. Võta Kangerti ajast minut maha ning ta oleks sulaselgelt teine.

«Nojah, aga mida ma nende «oleksitega» pihta hakkan?» küsis Kangert vastuseks.

Astana spordidirektori Jaan Kirsipuu arvates on kõige tähtsam, et Kangert hakkab tänu korralikele tulemustele Girol ja Šveitsis enese jõudu uskuma.

«Enesekindlamaks saan tõesti,» nõustus Kangert. «Oluline on seegi, et kõik ratturid hakkavad minuga arvestama, tõstan oma autoriteeti. Enam ei trügita mind nagu suvalist veekandjat, vaid lubatakse rivis kenasti vahele.»

Sügisel stardib Vueltal

Samas hoidis Kangert siiski madalat profiili ja kinnitas, et päevapealt temast Astana liidrit ei saa: «Nibalit abistades on minust rohkem kasu. Tuleb arvestada ka sellega, et mul on olnud väga hea periood, olen olnud suurepärases vormis ning võtsin endast üsna maksimumi. Nüüd tuleb kuu aega taastuda.»

Sügisese kalendri kohta ütles Kangert vaid ühe sõna: «Vuelta.» Ehk ta plaanib sõita Hispaania velotuuri, kus Astana võib talle anda nii-öelda väikese liidri rolli – Kangertit küll ei aidata, aga ka tema ei pea teisi abistama. Ja mõistagi paneb Kangert hooajale punkti MMil Itaalias.

Šveitsi velotuur

1. Rui Costa 31:08.11

2. Bauke Mollema +1.02

3. Roman Kreuziger +1.10

4. Thibaut Pinot +1.26

5. Mathias Frank +1.43

6. Tanel Kangert +1.51

7. Tejay van Garderen +2.23
------------------------------------------

Jätab meistrisärgi kaitsmata?

Tanel Kangertil on selja taga kaks kuud tihedat võidusõitmist, kuid enne puhkust ootavad ees Eesti meistrivõistlused.

«Võtan Eestisse jalgrattad kaasa, aga kas sõidan... » oli Kangert kahevahel. «Eraldistart pakub huvi, grupisõit väga mitte. Tasasel rajal pole mul suurt võimalust kah. Meistrisärk tuleb võita, aga mina pole selleks valmis.»

Samas paistis Kangert meistrisärgis teleriekraanilt hästi välja.

«Mis mul sellest, mina ju ennast telerist ei vaata,» naeris Kangert vastuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles