Kahtlane värav ja Levadia tõus

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Levadia mängijad (vasakul) rõõmustamas Rimo Hundi tabamuse üle. Kalju pallurid üritavad samal ajal kohtunik Eiko Saarele selgeks teha, et värav oli löödud käega.
FC Levadia mängijad (vasakul) rõõmustamas Rimo Hundi tabamuse üle. Kalju pallurid üritavad samal ajal kohtunik Eiko Saarele selgeks teha, et värav oli löödud käega. Foto: Liis Treimann

FC Levadia alistas Eesti meistrivõistluste keskses duellis Nõmme Kalju, kõige enam kõneainet pakkus lõpuks matši ainus värav.

Eesti jalgpallimeistrivõistlustel on hooaeg peagi poole peal ning vastupidi mõningastele ootustele on liidrikoha haaranud FC Levadia.

Kui hooaja eel võis favoriidiks pidada eelkõige tiitlikaitsjat Nõmme Kaljut ja FC Florat, siis teises ringis suutis Levadia omavahelistes heitlustes mõlemad põhikonkurendid alistada ja turniiritabelis ollakse ainuliidrid.

Viimati alistas Levadia 1:0 Kalju; kuigi värav sündis vaieldavast olukorrast, oli see tulemus mängupildi poolest igati teenitud. Liidrite duellis kanti ainus tabamus hiljuti koondisedebüüdi teinud Rimo Hundi nimele, kuid vaidlusi tekitas värava löömise viis – kas siis oli käsi või mitte?

«Tuli hea tsenderdus ja läksin võitluses suure hooga palli peale. Tabasin poolõlaga kergelt palli,» märkis Hunt, kes lisas, et sihilikult ta käega palli väravasse ei toimetanud. «Absoluutselt mitte!»

Vastasleer apelleeris tabamuse järel küll käega mängule, kuid ka hiljem kordust vaadates oli keeruline seisukohta võtta, kas pall muutis Hundi käest suunda või mitte. Kalju kapten Alo Bärengrub märkis pärast matši, et kohtunik eksis ja sellised otsused võivad neile tiitliheitluses saatuslikuks saada. «Vastastele tundub alati, et on käsi või suluseis,» võttis Hunt olukorra kokku.  

Napid võidud

«Kui ka nii oli, siis on kindlasti löödud ka ilusamaid käega väravaid,» lisas Levadia juhendaja Marko Kristal, kes meenutas seejärel 1986. aasta MMi ja legendaarse Diego Maradona käega löödud väravat Inglismaale.

Kui Kalju üle sai Levadia kirja 1:0 võidu, siis seesugune skoor on nende jaoks viimasel ajal küllaltki tavaline – viimased viis võitu on tulnud levadialastele kõik samasuguse tulemusega. «See skoor on meile võidu ära toonud. Loomulikult tahaksin näha rohkem väravaid, kuid jalgpall on selline mäng, kus ka 1:0 võidu eest antakse kolm punkti,» tõdes Kristal.

Eelmise hooaja eel noorenduskuuri läbi teinud Levadia ongi tänavu leidnud hea hoo. Laupäeval jäi veel vigastuse tõttu kõrvale ründaja Artur Rättel (laupäeval tegi ta juba koos tiimiga sooja ja istus ka pingil) ja kaartide pärast pidi matši vahele jätma Ilja Antonov. Nii sai nädalavahetusel poolkaitses tähtsas matšis võimaluse 19-aastane Andreas Raudsepp.

«Ta ei jäänud millegagi teistele alla. See annab treenerile mõtteainet. Olen ikka mängijatele öelnud, et peate treeneri panema olukorda, kus on vaja mõelda,» märkis Kristal, kes tõdes, et mulluse hooaja teise poole tagasilöökidest on tehtud järeldused ja tänavu ollakse paremini valmis. «Loomulikult oleme targemad. Samas, mullu ei olnud me ka nii hea positsiooni peal nagu tänavu. Nendes kohtumistes, kus oleme suutnud korralikult kontsentreeruda, ei ole tekitatud mingit lisapinget. Võrreldes Sillamäe matšiga (Levadia kaotas võõrsil 0:2) oli sel korral valmisolek sada protsenti parem.»

Vaidlusalusele olukorrale vaatamata oli mäng ikkagi rohkem Levadia kontrolli all ja hiljem pidi Kalju juhendaja sel hooajal juba mitmendat korda tunnistama, et mehed ei anna väljakul endast kõike.  «Kindlasti ei ole rahul kaotusega, kuid samas ka meeskonna tegevusega,» tõdes Kalju peatreener Igor Prins. «Olukord on selline, et me ei ole vajalikku stabiilsust saavutanud ning meeskond ei ole näidanud kindlat mängu.»

Hambutu Kalju

Teisel poolajal sai Prinsi pahameelt tunda eriti meeskonna ründaja Vladimir Voskoboinikov, kes võeti 65. minutil puhkama ja pidi pingile maandununa mitmel korral juhendaja õpetussõnu kuulama. «See oli selline käik vastavalt mängule. Ründetegevus oli hambutu ja olukordi eriti ei loodud,» võttis Prins tehtud vahetuse kokku.

Pikka järelemõtlemisaega Kalju mehed endale aga lubada ei saa, kuna juba homme seisab ees ülioluline matš, kui koduväljakul minnakse vastamisi Sillamäe Kaleviga. Seejuures on Kalev näidanud viimasel ajal paranevat mänguvormi – viimati alistati tabeli viies Paide linnameeskond 3:0 ja enne seda oldi 2:0 parem liider Levadiast.

Jalgpall

FC Levadia – Nõmme Kalju 1:0 (55. Hunt)

Tabeliseis: 1. FC Levadia 37 punkti / 15 mängu, 2. Nõmme Kalju 34/15, 3. FC Flora 31/15,

4. Sillamäe Kalev 25/14, 5. Paide linnameeskond 18/13, 6. FC Infonet 16/15, 7. Narva Trans 14/15, 8. Tallinna Kalev 14/15,

9. Tartu Tammeka 11/12, FC Kuressaare 4/13. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles