NBA finaal: kumb suur kolmik suudab otsustavas mängus rohkem?

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami Heati tähed LeBron James, Dwyane Wade ja Chris Bosh.
Miami Heati tähed LeBron James, Dwyane Wade ja Chris Bosh. Foto: SCANPIX

San Antonio Spursil oli NBA finaalseeria kuuendas mängus võimalus hooaeg võidukalt lõpetada, ent kättevõideldud edu anti käest ja tiitlikaitsja Miami Heat sai lisaajal 103:100 võidu. Nii selgub meister ööl vastu reedet peetavas seitsmendas kohtumises.

Võõrsil võideti finaalseeria seitsmes mäng viimati aastal 1978, seega räägib ajalugu selgelt San Antonio kahjuks, sest otsustav kohtumine toimub Miamis. Ent San Antonio liidrid Tim Duncan, Manu Ginobili ja Tony Parker on finaalseeria seitsmendas mängus võitnud ka varem (2005. aastal Detroit Pistonsi vastu), Miamil seda kogemust pole. Lisame siia juurde San Antonio kolmiku varasema finaalikogemuse - kolmik võitis tiitli ka aastatel 2003, 2005 ja 2007, Duncan ka aastal 1999. Kõike arvesse võttes, on tänavust võitjat raske ennustada, kuid näiteks kihlveokontorid annavad selge eelise Miamile.

Palju on räägitud meeskondade nn suurtest kolmikutest ehk Miamil LeBron James, Dwyane Wade ja Chris Bosh ning San Antoniol vastavalt eelpoolmainitud Duncan, Ginobili ja Parker. Ent oluline on ka ülejäänud meeste panus, ses osas San Antoniol ilmselt eelis.

Miami poolel on mõistagi olulisim, kuidas esineb seni heitlikult mänginud LeBron James, kes esimestes mängudes head hoogu ei leidnud, ent mida mäng edasi, seda paremini on ta tegutsenud. «Neid meeskondi pole palju, kes on suutnud tiitlit kaitsta, see on väga raske. Ent tahan minna ajalukku ühe parima mängijana ja tõestada, et Miami on parim meeskond,» rääkis James pärast kuuendat kohtumist. «Meil on selleks kõik võimalused olemas. Kui eelmise hooaja finaali järel ütlesin, et see oli mu elu kõige raskem võit, siis see aasta on veel raskem.»

Meeskonnakaaslane Mike Miller võttis Jamesi esituse viimases mängus kokku järgmiselt: «Ta tegi «kehva» kolmikduubli, mina pole võimeline tegema ka «head» kolmikduublit. See ütleb tema kohta kõik,» sõnas Miller. Jamesi arvele jäi 32 punkti, 11 lauapalli ja 10 söötu.

Miami probleemiks on teise liidri Dwyane Wade´i valutavad põlved ja ebastabiilne mäng. «Üks mäng on jäänud ja vahet pole, mis seisus keegi vigastuste osas on, lähen väljakule ja annan endast kõik,» kommenteeris tagamees. Statistiliselt on meeskond Wade´i väljakulolemise ajal tugevalt miinusesse jäänud, ent peatreener Erik Spoelstra sõnul pole see kõige olulisem. «Ma ei vaata praegu neid numbreid, lahingud peetakse väljakul mees-mehe vastu ja usaldan oma mehi.» Kui Wade on pingil istunud ja väljakul on olnud Mike Miller või Ray Allen, on Miami parema tulemuse saavutanud. Mõlemad on tuntud ka kui suurepärased kaugviskajad.

Kas San Antonio suudab end uuesti koguda?

Et emotsiooni üleval hoida, otsustas San Antonio meeskond pärast kolmapäevast treeningut ühise õhtusöögiga tuju tõsta. «Teine võimalus oleks olnud omaette hotellitubades passida ja masenduda,» ütles meeskonna liidreid Tim Duncan. «Sellest oli palju abi, saime asjadest rääkida ja oleme valmis lahingusse minema. Anname endale aru, millise võimaluse me käest lasime, ent me ei lase pead norgu. Meil on veel üks mäng vaja võita.»

Ka Tony Parker oli sama meelt. «Jagasime oma kogemusi rasketest kaotustest ja arutasime, mida seitsmendas mängus teha,» sõnas ta. «Paljud meist on ka varem valusaid kaotusi saanud ja oskame neist õppida.»

Finaalseerias on San Antonio üheks suurimaks punktiviskajaks kerkinud Danny Green, kes püstitas ka liiga kõigi aegade kolmesterekordi (tabades 23 kolmest), ent viimases kohtumises jäi tagasihoidlikuks. Green on finaalseerias keskmiselt visanud 15,5 punkti. Seega on San Antoniol võrreldes viimase mänguga veel varu ka tema arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles