Nõmme Kalju läheb Meistrite liigas vastamisi põhjanaabrite HJKga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Eesti meister Nõmme Kalju alustab euromänge Meistrite liiga kolmandast kvalifikatsiooniringist.
Mullune Eesti meister Nõmme Kalju alustab euromänge Meistrite liiga kolmandast kvalifikatsiooniringist. Foto: Peeter Langovits

Täna loositi Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) peakorteris Nyonis uue hooaja Meistrite liiga ja Euroopa liiga kvalifikatsiooniringide paarid. Valitsev Eesti meister Nõmme Kalju kohtub Soome meisterklubi Helsinki JKga. Esimene mäng peetakse 16. või 17. juulil Soomes, teine aga 23. või 24. juulil Tallinnas.

Mullu meistriks tulnud HJK hoiab Soome kõrgliigas ka tänavu 14 vooru järel esikohta. Klubi nimekaimad mängijad on ülikogenud Soome koondislased Teemu Tainio, Mikael Forssell ja Mika Väyrynen.

Meistrite liiga kvalifikatsioonis osalevad ka kahe Eesti koondislase koduklubid: Henrik Ojamaa tööandja Varssavi Legia loositi kokku Walesi klubiga The New Saints, Tarmo Kink ja Gyõri ETO võtavad aga mõõtu Tel Avivi Hapoelilt.

Euroopa liigas on konkurentsis kolm Eesti meeskonda: FC Flora kohtub FK Kukesiga Albaaniast (Albaania liigas 2. koht), FC Levadia vastaseks on Walesi meeskond Bala Town (Walesi liigas 7. koht) ja Narva Trans läheb kokku Rootsi klubiga Gefle IF (Rootsi liigas 11. koht). Mängud peetakse 4. ja 11. juulil.

Käib loosimisprotseduuri selgitamine

Teise kvalifikatsiooniringi meeskonnad on geograafilisel põhimõttel jagatud kolme gruppi

Esmalt loositakse aga paaridesse neli esimeses kvalifikatsiooniringis mängivat meeskonda

Širak mängib Tre Pennega ja Lusitanos kohtub Streymuriga

Nüüd liigutakse edasi teise ringi juurde

Nõmme Kalju on teises grupis, kus on kuus asetatud ja kuus asetamata meeskonda

Esimene grupp on edukalt paaridesse loositud, nüüd on Kalju grupi kord

Molde mängib Sligo Roversiga

Elfsborg vs Daugava

Nõmme Kalju kohtub Helsinki JKga

Avamäng peetakse võõrsil, teine kodus

Ekranas vs Hafnarfjördur

Henrik Ojamaa koduklubi Varssavi Legia mängib Walesi klubi New Saintsiga

Glasgow Celtic kohtub aga Põhja-Iiri klubiga Cliftonville

Kolmandas ja viimases grupis on Tarmo Kingi koduklubi Gyõri ETO

Gyõri kohtub Tel Avivi Maccabiga

Meistrite liiga paarid on nüüd loositud

Eesti aja järgi kell 14 algab aga Euroopa liiga loos, kus oma vastase saavad teada FC Flora, FC Levadia ja Narva Trans

Algab Euroopa liiga loosiprotseduur

See protseduur käib meeskondade arvust hoolimata kiirelt

Narva Trans kohtub Rootsi klubiga Gefle IF

Flora mängib Albaania meeskonnaga FK Kukesi

Levadia vastaseks on aga Bala Towni meeskond Walesist

Nüüd läheb veel tund ja kümmekond minutit ning siis loositakse kohe ka Euroopa liiga järgmise ringi paarid.

Enim võib loosiõnne üle rõõmustada kindlasti Levadia - Bala Town lõpetas Walesi meistriliiga alles 7. kohaga ja eurosarja jõuti tänu Walesis kasutusel olevale play-off-süsteemile. Loosirattas olnud 76 klubist oli Bala Towni koefitsient tagantpoolt kolmas, parem vaid kahest San Marino meeskonnast.

Samas ei saa kurta ka Narva Trans, kuna Gefle pääses eurosarja vaid tänu heale kohale fair play arvestuses. Rootsi meistriliigas lõpetati mullu alles 11. kohaga ja tänavugi ollakse 13 vooru järel 12. positsioonil.

Flora vastane Kukesi lõpetas Albaania liiga teise kohaga, jäädes meistriks tulnud Skenderbeust maha kuue punktiga. Samas oli ka nende eurosarjade koefitsient nõrgapoolne - 38 asetamata klubi seas tagantpoolt alles seitsmes.

Teisalt tuleb see eeskätt asjaolust, et veel kolm hooaega tagasi mängiti Albaania tugevuselt kolmandas liigas. Mullu tõusti meistriliigasse ja saadi seal kohe teine koht. Kiire edu taga on kohaliku omavalitsuse suured investeeringud, samuti on klubisse palju raha pumbanud Albaania demokraatlikku parteisse kuuluv Fatos Xoxha.

Kell 15.30 selguvad ka järgmise ringi paarid

Loosimine jätkub!

Nüüd lisandub loosirattasse veel 42 klubi, kellele loositakse vastased esimeses ringis kohtuva 38 paari võitjate seast.

Flora mängib edu korral teises ringis Libertase (San Marino) ja Sarajevo (Bosnia ja Hertsegoviina) paari võitjaga.

Kui ei juhtu imet, peaks teise ringi pääsema Sarajevo – tegu on Bosnia ja Hertsegoviina liiga mulluse hõbedameeskonnaga.

Levadia kohtub edu korral teises ringis tugeva Rumeenia klubiga Pandurii Targu Jiu, kes lõpetas Rumeenias hooaja teise kohaga, jäädes alla vaid Bukaresti Steauale.

Eurosarjades mängib klubi aga ajaloo jooksul üldse alles esimest korda.

Trans läheb aga edu korral vastamisi Küprose klubi Anorthosisega

Liigas teise koha saanud Anorthosis alistas mullu Euroopa liiga avaringis Levadia kahe mängu kokkuvõttes 6:1, hooajal 2008/09 mängiti aga koguni Meistrite liiga alagrupiturniiril.

Loosimine on sellega lõppenud ja jääb vaid oodata mõne nädala pärast algavaid mänge.

Meistrite liiga teine kvalifikatsiooniring:

HJK Helsinki (Soome) vs JK Nõmme Kalju (Eesti)

The New Saints FC (Wales) vs Varssavi Legia (Poola)

Győri ETO FC (Ungari) vs Maccabi Tel-Aviv FC (Iisrael)

Vaata kõiki paare SIIT.

ENNE LOOSIMIST:

Meistrite liiga:

Loosirattas on 34 klubi seas ka mullune Eesti meister Nõmme Kalju, kes kuulub asetamata meeskondade sekka. UEFA on jaganud meeskonnad geograafilisel põhimõttel ja seega on Kaljul kuus võimalikku vastast – Šotimaa suurklubi Glasgow Celtic, Eesti koondise ründaja Henrik Ojamaa värske tööandja Varssavi Legia, Leedu meister Panevežyse Ekranas, Soomes meistriks kroonitud HJK, legendaarse Ole Gunnar Solskjæri juhendamisel teist aastat järjest Norras tiitli võitnud Molde või rootslaste IF Elfsborg.

Lisaks Kalju mängijatele ja Ojamaale ootab tänasel loosimisel põnevusega vastast veel üks eestlane: asetamata klubide seas on ka Tarmo Kingi tööandja Gyõri ETO.

Teise kvalifikatsiooniringi mängud peetakse 16.-17. ja 23.-24. juulil. Esmalt selgitavad aga Armeenia meister Širak, Fääri saarte meister EB/Streymur, Andorra Lusitanos ja San Marino Tre Penne esimeses kvalifikatsiooniringis välja kaks edasipääsejat.

Euroopa liiga:

Siin on loosirattas koguni kolm Eesti meeskonda: karikavõitja Tallinna Flora, liigas hõbeda võitnud FC Levadia ning neljanda koha saanud Narva Trans. Loosimine algab Eesti aja järgi kell 14.

76 meeskonna seas kuuluvad Flora ja Levadia 38 asetatud klubi hulka, Trans aga mitte. Nimekamatest meeskondadest ootavad vastast näiteks korduvalt Meistrite liiga alagrupiturniirile jõudnud Rosenborg või Sofia Levski. Tänu asetusele aga Flora ja Levadia vähemalt avaringis nendega kohtuda ei saa.

Ka siin on UEFA kasutanud gruppidesse jaotamist, kuid seda mitte geograafilisel alusel. Nii ootab Florat kindlasti ees sõit Albaaniasse (FK Kukesi), Gruusiasse (FC Tšikhura), Moldovasse (FC Milsami), Makedooniasse (Skopje Metallurg) või Montenegrosse (Podgorica Mladnost).

Levadial on erinevalt Florast kuus võimalikku vastast, kuid märksa vaheldusrikkamast valikust: IBV (Island), FC Tiraspol (Makedoonia), FK Kruoja (Leedu), Jeunesse Esch (Luksemburg), Bala Town (Wales) või Crusaders FC (Põhja-Iirimaa).

Narva Transi vastane selgub aga nende viie meeskonna seast: Saint Patrick's Athletic FC (Iirimaa), Gefle IF (Rootsi), Turku Inter (Soome),KR (Island) või FK Ventspils (Läti).

Esimese kvalifikatsiooniringi mängud peetakse 4. ja 11. juulil. Ühtlasi loositakse täna ka teise kvalifikatsiooniringi paarid, need mängud on kavas 18. ja 25. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles