Rannajalgpallurid valmistuvad MMiks katse-eksituse meetodil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannajalgpallurid esitasid Viimsi rannas treeningul jõu- ja  ilunumbreid. Pildil koondise kaitsemängija Rando Rand löögil.
Rannajalgpallurid esitasid Viimsi rannas treeningul jõu- ja ilunumbreid. Pildil koondise kaitsemängija Rando Rand löögil. Foto: Liis Treimann

Rannajalgpallurid jätsid töö ja pere sinnapaika, tegid kolme kuu vältel rohkelt trenni, proovisid ära kergejõustiku ja higistasid judo tatamil – seda kõike selle nimel, et pääseda koondisega MMile.


Eile õhtul sõitis Eesti rannajalgpallikoondis Hispaania lõõskava päikese alla, mereäärsesse kuurorti Castelloni. Kuum rannaliiv, siresäärsed naised ja kosutav meri...
Siiski pole tegu mingi puhkusereisiga. Eestlased üritavad kolmandat aastat järjest pääseda rannajalgpalli maailmameistrivõistlustele ning tänavu peetakse 28 riigi osavõtul lahing viie MM-koha eest.

Kuigi eestlased on rannajalgpallis asjaarmastajad ja koondislased rabavad palliväljakul põhitöö kõrvalt ilma igasuguse tasuta, on Eesti koondis maailma mastaabis vägagi arvestataval 15. kohal. Ja tegu pole pelgalt mudaliiga tasemel spordialaga – üle Euroopa on viimastel aastatel tekkinud mitmeid profiliigasid, kus mängijad kõksivad rannas palli korraliku elatise eest.

Noole ja Budõlini nõuanded

Piiri tagant tuntakse huvi juba mitme Eesti palluri vastu ning tänavu on koondis ka MM-valikturniiriks korraliku põhja alla ladunud. Muidugi oma vabast ajast.
«Viimastel nädalatel on trenni nimel tööst loobutud. Päris põnev on vaadata – palka ju keegi ei saa selle eest, kuid motivatsioon on kõrge. Mehed tahavad Eestit esindada,» kirjeldas koondise mänedžer Kari-Andri Kask ning lisas, et süües kasvab ka isu. «Oleme võitnud näiteks Inglismaa rahvusmeeskonda. See näitab, et suudame mängida maailma tippudega.»

Nüüd kui rannajalgpalli koondis koguneb kolmandat aastat, otsustati, et enam ei piisa sellest, et valmistutakse vaid mõned nädalad palli patsutades. Härjal haarati sarvist ning tänavu on põhja laotud talvest saati. Appi on palutud ka nimekad sportlased teistelt aladelt – nõu ja jõuga aitavad kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool ning OMi pronks, judoka Aleksei Budõlin.

«Tegelikult oleme plaanid teinud 2011. aasta MM-valikturniiri silmas pidades. Kuna rannajalgpall on uus ala ja selle spetsiifikat pole välja mõeldud, siis üritame olla pioneerid ja kasutada teiste alade teadmisi,» selgitas Kask, lisades, et Bu­dõlini ja Noolega ei võetud ühendust vaid meedia tähelepanu äratamiseks. «Kuna neile on see uus ala, siis on endal ka motivatsioon ja huvi aidata midagi nullist peale üles ehitada. Budõlin andis meile mõned trennid judosaalis ja hakkas ise ka Nõmme Kaljus rannajalgpalli mängima.»

«Eesmärk on aasta 2011 ja praegu oleme kolme kuuga selle n-ö kahe aasta tsükli kiirelt läbi mänginud. Vaatame nüüd valikturniiri pealt, kas see andis efekti või mitte,» jätkas koondise mängiv peatreener, endine jalgpallikoondise ja FC Flora poolkaitsja Kert Haavistu. «Tegime enne tsükli alustamist meditsiinilise testi – pärast turniiri teeme uuesti. Nagu eksperiment, saame teada, kas ja kui palju see aitas.»

Lahing Euroopa meistriga

Eestlased alustavad MM-pääsme lunastamist pühapäeval, võisteldes kolmel päeval D-alagrupis Ukraina, Itaalia ja Bulgaaria rahvusmeeskonnaga.

Kusjuures ukrainlased võitsid 2006. aasta EMi ning Itaalia puhul on tegemist mulluse MMi hõbedameeskonnaga. «Eesmärk on pääseda MMi finaalturniirile. Mõne jaoks tundub see ebareaalne, kuna alagrupi loos tuli meile raske. Aga oleme teinud hea ettevalmistuse,» selgitas Haavistu. «Miinimumeesmärk on alagrupist edasi pääseda.»
Koondise väravamasin Indrek Siska lisas: «Ukrainaga mängisime esimest korda 2007. aastal. Kogu mängu juhtisime 1:0, aga lõpus väsisime ja nad lõid meid 3:1. Sellel hetkel saime aru, et pole midagi võimatut. Rannajalgpallis oleneb palju ka õnnest ja juhusest.»

Siska arvates räägib eestlaste kasuks ka kogemus ning märksa professionaalsem ettevalmistus. «Üllatuksin, kui jääme hätta. Ettevalmistus on väga hea. Tänavu kaasati rohkem mängijaid, on kelle seast valida,» selgitas Siska.
MMi finaalturniir peetakse 16.–23. novembrini Dubais.

Aleksei Budõlin: mängin
terve suve rannajalgpalli

Judo olümpiapronks Aleksei Budõlin jagab alates aprillist rannajalgpallikoondisele näpunäiteid, kuid mitte ainult.



Mitmekülgne sportlane on laineid löönud rannavõrkpallis ning nüüd tunnistab Budõlin, et ka rannajalgpall kuulub algaval suvel tema plaanidesse. Judoka mängib Nõmme Kalju rannajalgpalli meeskonnas.



«Proovisin talvel mängida saalijalgpalli, kuid seejärel tahtsin ka rannas proovida. Rannajalgpall hakkas nii meeldima, et nüüd tahan terve suve mängida,» tunnistas Budõlin.



Lisaks selgitas ta, et idee teha koostööd jalgpalluritega meeldis talle esimesest hetkest ning see on ka põnev väljakutse. «Tegime nüüd vaid mõne trenni, aga tuleb vaadata järgmise aasta suunas,» sõnas ta. «Neil on suur potentsiaal – nad on noored ja tahavad teha. Neil on vaja koordinatsiooni ja saaksime sellega koos hakkama, aga see võtab aega. Minu ülesandeks jääks rohkem akrobaatika ja painduvus.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles