Niit valusast tagasilöögist, praktikast ja tulevikust

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Niit
Marek Niit Foto: Liis Treimann

Eesti parim jooksja Marek Niit valmistub Saaremaal hooaja esimeseks võistluseks kodumaa pinnal

USA ülikoolisport on piiratud karmide reeglitega – kui õppimisega tekivad probleemid, pole asja ka spordivõistlustele. Eesti esisprinterile Marek Niidule tuletas elu karm reaalsus end meelde napp kuu tagasi, kuid tal jäi õppevõlgnevuse tõttu jooksmata USA üliõpilasmeistrivõistlustel.

Hoop oli nii valus, et röövis heledapäiselt saarlaselt mitmeks nädalaks vähimagi isu treeningutel rassida. Emotsionaalse ja füüsilise madalseisu viljadeks olid nädalavahetusel Dublinis joostud kesised tulemused: 400 m 48,25 ja poole lühem distants 22,29. Need tulemused näitavad, et tippvormist on Niit kaugel. Kuid augustis ootab ees Moskva MM, mille normid on tal veel täitmata. Aasta tähtsaimale jõuproovile jõudmiseks tuleb end kodustes tingimustes uuesti üles töötada.

Eile Postimehega vesteldes oli Niit endale omase muretu olekuga. Pärast pikka eemalolekut taas kodusele Saaremaale põiganud ja pärastlõunal Kuresaares ka trenni teinud mees tunnistas, et oma seisundist pole tal selget ülevaadet, kuid oli veendunud, et see pole ka nii hull, kui näitasid Euroopa võistkondlikel karikavõistlustel näidatud tulemused.

Jutuajamise käigus elas ta läbi ka kuu tagused sündmused. «Pettumus oli suur. Üritasin viimase hetkeni sellest seisust välja tulla, kuid väga napilt jäi puudu. Ühe testi tulemus oleks pidanud olema viis punkti parem, siis oleksin pääsenud jooksma, kuid professor ei andnud armu ega lubanud mind edasi,» meenutas ta. «Mõistagi oli mulle teada, et nii võib minna, kuid arvasin, et olen süsteemist parem … See polnud minu jaoks kaugeltki helge periood, kuid tean, et inimene käib vahel ära sügaval all ja tuleb siis üles tagasi.»

Tegelikult pole Niidul õpingud veel lõppenud. Eestis olles osaleb ta ühel kursusel veebi teel, augusti lõpus aga naaseb ta uuesti Arkansase ülikooli, et läbida kuu pikkune praktika. «Ilmselt saan ise koha valida, kas töötan mõnes restoranis ettekandjana või hotelli vastuvõtulauas. See on ülikooli lõpetamisel üks tingimus,» kirjeldas Niit ja lisas, et vähemalt sellel ajal saab ta jätkata harjutamist ka oma ülikooli treening­grupis. Kõik võistlused on tal aga kõrgkooli särgis võisteldud. «Treeninguteks on see esialgu hea punt, sügisel tuleb juurde ka uusi noori.»

Kuna Niit on võtnud eesmärgiks jätkata sportimist vähemalt käimasoleva olümpiatsükli lõpuni, peab ta edaspidi liituma siiski mõne professionaalse treeninggrupiga.

«Ülikoolis käib kogu tegevus vaid meeskondlike punktide nimel, sportlaste individuaalsed tulemused pole nii tähtsad,» selgitas ta. «Olen sellel teemal natuke maad kuulanud ja ilmselt pole sobiva grupi leidmine kuigi raske. Küsimus on vaid finantsides – ülikoolis maksti minu sportimine kinni, nüüd pean aga ise treeningute eest tasuma. Seega tuleb leida sponsoreid.» Niit rõhutas, et seni on teda väga palju aidanud kergejõustikuliit ja seda ka siis, kui sportlikus mõttes on aeg halb.

Suurema toetuse saajate nimekirja on võimalik pääseda ka ise paremaid tulemusi näidates. See toob aga jutu tagasi eesootavatele jõuproovidele ja nendeks valmistumisele. 2. juulil jookseb ta Viljandis toimuvatel võistlustel ja seejärel langetab otsuse, kuidas edasi liikuda.

Niit mõistab, et üksi harjutades pole võimalik heade resultaatideni jõuda, kuid Viljandi jõuproovini püsib ta siiski kodusel Saaremaal. Ta on teadlik ka harva kodukanti sattuvaid inimesi kimbutavast sõprade ohust. Leidub ju alati neid, kes kipuvad spordimehi lõbusa elu juurde meelitama, kuid aastaid USAs karastunud jooksumees on endas kindel.

«Olen aastatega juba karastunud ja oskan end hoida,» kinnitas ta. «Kui ma jään pärast Viljandi võistlust veel Eestisse treenima, on üks võimalus rääkida Rasmus Mägiga ja minna temaga koos Tartusse harjutama.» Alternatiivina võib aga Niit astuda kohe võistluskarussellile, et jahtida Moskva MMi normi. «Kahe või kolme võistlusega on näha, kas midagi tuleb. Olen optimistlik, see pole mul ju esimene kord tiitlivõistluste normi jahtida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles