Rein Taaramäe: kurb on olla. Ma ei näe varianti, kuidas astma kontrolli all saada

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Erakogu

Tour de France’ i teisel etapil astmaprobleemide käes vaevelnud Rein Taaramäe (Cofidis) tunnistas paf.com blogis, et meeleolu on kurb. Eestlase lootused kõrgeks üldkohaks on ilmselt kadunud, kuid võimalusel lubab Taaramäe võidelda mõne etapivõidu nimel.

«Tänane (eilne – toim.) päev tegi mind väga murelikuks ja samas ka õnnetuks, sest astma oli tugev. Ilmselt oli seis sama ka eile, kuid siledal maal ei saa arugi, kui pool kopsust ei funka, sest täisvõimsusel tuleb kihutada vähe,» kirjutas Taaramäe.

«Täna, kui mäed algasid, siis esimesel tõusul suruti kohe pedaal põhja. Vaatasin, et ohoo, päris mõnus on olla. 3 km hiljem aga tajusin, et jalad on kahtlaselt hapnikuvõlas ja kilt hiljem tundsin, kuidas keegi nagu vajutaks sees hingetoru kokku ning tõusu viimane kilt oli juba väga valu. Moraal langes koheselt ja väike depp tuli peale, sest sellises olukorras sõites tean juba, et iga järgnev mägi tuleb raskemalt kätte, sest valu, mis jalgadesse hapniku puudusel tuleb, aina koguneb ja koguneb.... Nii oligi.

Viimasest tõusust sain kobadega üle, kuid teadsin juba ette, et ime läheb tarvis, et viimasest järsust ja lühikesest tõusust üle saada, sest just selliseid põntse tuleb rünnata raske ülekandega püsti peal spurtides - st. täisvõimsusel teadagi tuleks ka siis õhku.. Käega siiski ei löönud, võitlesin endale pundis korraliku koha välja ja pool tõusu rabistasin ees äragi, kuid tundsin, et seda valu juba jalges enam välja ei kannata ja olin peaaegu seisma jäämas kui maha jäin, sest pilt virvendas juba õhupuudusest silme ees.... Nii siis päev lõppeski.

Kurb on olla, sest ma ei näe praegu varianti, kuidas me astma kontrolli alla saaks, sest pole me ju suutnud seda teha ka viimase kuue kuuga. Ravimid lihtsalt ei aita ja need pillid, mis aitaksid, on keelatud ainete nimekirjas.

Tunne iseenesest on väga hea, kuid astma paneb võidusõidu ajal minu leiva kohtadel st. mägedes piirid ette - nt. pulssi üle 160 ei õnnestu ajadagi, sest selleks pole hapnikupuuduses olevates jalgades enam lihtsalt jõudu.

Nüüd võtan tuuril sellise taktika, et päev korraga. Kui tunnen, et astma on kontrolli all, siis lähen etappi ründama ja kui on vastupidi, siis ma väsimusel kuhjuda ei lase ja esimestega lõpuni punnima ei hakkaks. Väga kahju, sest tunnen, et olen vaimselt tuuriks paremini valmis kui kunagi varem. See aasta tunduvad paljud asjad suures pundis palju lihtsamad kui varasematel aastatel. »
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles